Aslında Üstün Zekâlısınız
Volkan Tolga
 

Son bilimsel araştırmalara göre, bireylerin büyük bölümü yeteneklerini küçümsüyor. Aslında sınırsız bir öğrenme ve yaratıcılık yeteneğine sahipsiniz. İnsan beyninin bilinen yeteneklerinin yüzde 95'i son yirmi yıl içinde öğrenildi. Çağdaş zekâ ve beynin doğası üzerine yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçları biraz inceleyelim.  

Çoğumuz geleneksel IQ (Zekâ düzeyi) testine dayalı bir zekâ kavramıyla büyüdük. IQ testi, Alfred Binet (1857–1911) tarafından bulundu. Binet'in psikolojiye çok ilgisi vardı. Özellikle, çocukların akademik potansiyelinin değerlendirilmesinde kültür ve sınıf önyargılarının üstesinden gelmek istiyordu.

Geleneksel IQ kavramı, o dönem için devrim sayıldı. Ancak, günümüzün araştırmaları bu testin iki önemli zafiyetini ortaya çıkardı. Birincisi, zekânın doğuşta belirlendiği ve değişmez olduğu. Buzan, Machado, Wenger gibi araştırmacılar, eğitimle IQ'nun yükselebileceğini gösterdiler. Nature Dergisi yaptığı bir araştırmada genlerin IQ'ya yüzde 48'den fazla etkili olmadığı sonucuna vardı. Yüzde 52'si doğum öncesinin, çevrenin ve eğitimin bir fonksiyonuydu. Ayrıca bir de EQ denilen duygusal zekâ kavramı ortaya çıkmıştır. Onu ileriki yazılarımızda araştırmayı planlıyoruz.

Psikolog Howard Gardner her birimizin en az yedi ölçülebilir zekâya sahip olduğumuzu belirten çoklu zekâ teorisini ortaya koydu. Yedi zekâ ve her biri için bazı dâhi örnekleri şöyle:

1. Mantık-Matematik: Stephan Hawking, Isaac Newton, Marie Curie

2. Sözel-Edebi: William Shakespeare, Emily Dickinson, Jorge Luis Borges

3. Mekanik: Michelangelo, Georgia O'Keeffe, Buckminster Fuller

4. Müzik: Mozart, George Gerswin, Ella Fitzgerald

5. Beden-Kinestetik: Morihei Ueshiba, Muhammed Ali, F. M. Alexander

6. İnsanlar arası-Sosyal: Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Kraliçe I. Elizabeth

7. İç dünyası (kendini bilme): Viktor Frankl, Thich Nhat Hanh, Rahibe Teresa

Tabi ki bunlar araştıranların sürekli gündeminde olan isimler ve kendilerine yakın buldukları kişiler arasında bir değerlendirme yaptıklarından bu isimler arasında olması gereken ama göremediğimiz isimler hakkında bir iddiada bulunmaya hakkımız vardır. Yahut akla gelen diğer isimler de kitabın içeriğinde tamamıyla bulunuyor olabilir.

Çağdaş psikolojik araştırmalar beyninizin sandığınızdan çok daha iyi olduğunu ortaya çıkardı. Beyniniz, herhangi bir süper bilgisayardan daha esnek ve daha boyutlu. Hayatınız boyunca, her saniye, saniyede yedi şeyi öğrenebilir ve beyninizde daha çok öğrenecek yeterli yeri bulabilirsiniz. Beyninizi doğru şekilde kullanırsanız yaşlandıkça gelişir. Sınırsız sayıda kromozom bağlantısı yapma kabiliyetine, yani düşünce durumu potansiyeline sahip. Ve bu özelliğe hiçbir bilgisayar veya yapay zekâ yaklaşamaz bile.

Yavru ördekler hayatta kalmayı annelerini taklit ederek öğrenirler. En iyi modelleri seçmek bizi potansiyelimizin gerçekleşmesine doğru götürür. Örneğin iyi bir lider olmak istiyorsanız Winston Churchill, Abraham Lincoln ya da Kraliçe Elizabeth'i inceleyin. Tabi bu örnekleri geliştirmek de mümkün.

The Book of Genius'ta (Dâhinin Kitabı) Tony Buzan ve Raymond Keene tarihin en büyük dâhilerini sıraladılar. Kriterleri şunlardı: Özgünlük, beceriklilik, konusuna hâkimiyet, ileri görüşlülüğün evrenselliği, güç ve enerji. Liste şöyle sıralanıyor.

1.       Leonardo Da Vinci

2.       William Shakespeare

3.       Mısır piramitlerini inşa edenler (!)

4.       Johann Wolfgang von Goethe

5.       Michelangelo

6.       Sir Isaac Newton

7.       Thomas Jefferson

8.       Büyük İskender

9.       Phidias (Atina'nın mimarı)

10.     Albert Einstein

Zekâ veya akılda görüldüğü gibi en önemli olay genetiktir, tıpkı her şeyde olduğu gibi. Bunlar da kişinin istidat ve kabiliyetini belirleyen en önemli unsurdur. Fakat bir insan eğer dahi olacaksa veya diğer insanların bir hayli önünde durarak insanlığa bir şeyler sunacaksa çalışma azminin de bu genetiğin bir yerlerinde yazılmış olması gerekiyor. Çünkü yukarıda sayılan kişiler kesinlikle kendini ait olduğunu hissettiği şeye adamış ve o yolda hayatını adayarak başarıya ulaşmışlardır.

Ne demiş atalarımız: “İşleyen demir ışıldar.”

Kaynak:
Michael J. Gelb, Leonardo Da Vinci Gibi Düşünmek
www.humanresourcesfocus.com

 

 
 
İstanbul -01.04.2008
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com