Başarılı e-ticaret
Volkan Tolga
 

Başarılı e-ticaret çözümlerinin sırrı nedir? Neden birçok İnternet tabanlı proje hüsranla sonuçlandı? E-ticaretten kim para kazandı ve başarısız olanlardan farklı olarak ne yaptı? Sihirli formül nedir?

Tahmin ettiğiniz gibi, müşterileriniz. Var olan müşterilerinize odaklanın. Talep ve ihtiyaçlarını belirleyin. Onların hayatlarını nasıl kolaylaştırabileceğinizi düşünün. Bundan sonra, potansiyel müşterilerinize odaklanabilirsiniz. Önemli olan, müşterilerinizin sizinle iş yapmalarını kolaylaştırmaktır.

Kulağa basit geliyor, değil mi? Ama basit değil. Müşterilerinizin sizinle kolayca iş yapmalarını sağlama düşüncesi basit. Bu vizyonun uygulanması ise zor. Öncelikle vizyonu olan bir lidere, özellikle pazarlama kariyeri olan bir lidere, sonra da düşünülerek yapılmış yatırımlara, birbiriyle uyumlu yöneticilere ve bilgi teknolojisi vizyonerlerine ihtiyaç var.

Bir bahçıvanın işlerini ele alalım. Her bahar, toprak havalandırılır; tohumlar ekilir ve yazın, bahçıvan emeğinin sonuçlarını alır. Bir organizasyonu e-iş için hazırlamak da aynı ilgi ve hazırlık aşamasını gerektirir. Evet, hemen öylece de başlayabiliriz. Marketten birkaç tohum alıp toprağa atarız; ama eğer beklediğimiz gerçek bir ödülse, gerekli zaman, emek ve parayı harcamalıyız.

Amerika’yı tekrar keşfetmek gerekmiyor. E-işte başarılı olmak için, daha önce başarılı olmuş organizasyonların ortak noktasını bulmalıyız.

Başarılı firmaların hepsi, son 2 ile 4 yılını, müşterilerin elektronik ortamda hızlı, kolay ve ekonomik olarak kendileriyle iş yapmalarını nasıl kolaylaştırabileceklerini araştırarak geçirdiler. Böylece,
- Ürün merkezli değil, müşteri merkezli olmayı
- Pazarın genelindense, odaklanabilecekleri bir pazar dalı bulmayı
- Şirketin ana işleyiş sistemini, dışarıdan içeriye, yani müşteri perspektifiyle tekrar düzenlemeyi öğrendiler.

E-ticaretteki başarının kilit noktalarından biri de şu iki grup insanın birlikte verimli çalışmasıdır: büyümeyi hedefleyen, müşteri odaklı yöneticiler ve bu yöneticilerin verdikleri sözleri tutabilmeleri için teknolojiyi kullanan bilgi teknolojisi departmanları.

Tabii bu iki grup, zaman içinde anlaşamayabilirler; tartışabilirler veya tam aksine, çok uyumlu işler çıkarabilirler. Ama bu grupların da tartışmasız önem verdiği grup, müşteridir. Hiç kimse, müşterinin işini kolaylaştırıp kolaylaştırmamayı tartışmaz. Tartışılan, “Ne yapmalıyız?, Nasıl yapmalıyız?, Ne kadar zamanda yapmalıyız?, Ne kadar tutar?”dır.

İlk sorunun cevabı basittir: Müşterilerinize sorun. İstemediğiniz kadar cevap alacaksınız. Bundan sonrakiler ise tasarım, yaratıcılık ve devamlı bir düzenlemeyle çözülecektir. Bu arada yenilik yapmak, yeniliklere adapte olmak da çok önemlidir.

Elektronik Ticaret İçin 8 Kritik Başarı Faktörü:

Müşteriyle ilişkilerde etkili olabilecek onlarca faktör sayılabilir; fakat başarılı e-ticaret araştırma örneklerini incelediğinizde, bunlardan bazılarının kritik olduğunu göreceksiniz:

- Doğru müşteriye odaklanmak

- Müşterinizin tercihlerini bilmek, ona zaman kazandıracak yaratıcı fikirler sunmak ve tek bir elden çıktığı düşünülecek kadar uyumlu iş ortaklarıyla işinizi yürütmek
- Müşterileri etkileyen iş prosedürlerini daha etkin hale getirmek
- Müşteri ilişkilerine 360 derecelik bir vizyonla ve tüm yönleriyle hâkim olmak
- Müşterilerin, kendilerine yardım edebilmelerini sağlamak
- Müşterilerin, işlerini yapmalarına yardım etmek
- Kişiselleştirilmiş servis sağlamak
- Web ortamında sitenizi devamlı ziyaret eden bir topluluk oluşturmak

Bu faktörler takip edildiğinde, e-ticarette başarı bir sır olmaktan çıkıyor. Tabi her ticarette olduğu gibi birinci odaklanılması gereken şey “müşteri”dir. Bunlardan, bir sonraki faktör de  “doğru müşteriye odaklanma” olabilir sanırım. Söylendiği gibi “Her zaman müşteri haklıdır.”  Ve müşteriye oynayan kazanır. 

 

 
 
İstanbul -13.11.2007
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com