Beyin oluşturacak bilgisayar
Volkan Tolga
 

Kimileri evrendeki en karmaşık nesnenin insan beyni olduğuna ve beynin yarattığı en karmaşık yapının da bilgisayar olduğuna inanıyor. Şimdi size bu doğru değilse nedir diye sorsam cevap verebilir misiniz?

Bilgisayarın kullanımından bahsetmiyoruz tabi ki. İşlemcisinden, kısa zamanlı belleğinden, hafıza deposuna, takılınca hemen uyum sağladığı çevre birimlerine ki bunlar kamera, yazıcı vesaire diye bildiğiniz aletlerdir; adeta telepati yeteneğine benzetebileceğimiz internet ortamına kadar geldikten sonra. Bunların daha altında olan anakart, işlemci ve diğer parçaların üzerinde bulunan çiplerden, bobinlerden, transistor lere kadar insek. Bunların ne işe yaradığı, kaç birim olduğunun nerden bilindiği vesair durumlardan hiç haberimiz yok. Yani bilgisayar sandığınızdan çok çok daha karmaşık kompleks bir yapıdır.

Keza beyin de öyle. Beyin hakkında araştırmalar sonucunda bulunanlar buz dağının görünen kısmı kadardır, belki de daha az. Buna rağmen bilgisayar kullanılarak bir beyin yapılacağını duysanız ne derdiniz?

İsviçreli bir grup sinirbilimci ve bilgisayar mühendisleri işi daha da ileriye götürüp, beyin üreten bir bilgisayar geliştirmeyi tasarlıyorlar. IBM ile birlikte çalışan araştırmacılar ilk aşamada sıçanın neokortikal kolonunun bir bilgisayar modelini oluşturmaya çalışıyorlar. Yaklaşık 10,000 hücreden oluşan tek bir devre olan bu kolonda her bir hücrenin binlerce bağlantısı olabiliyor. Sıçan beynindeki bilgiler, saniyede 22 trilyon işlem yapabilen, IBM’nin Blue Gene (Mavi Gen) bilgisayarına yükleniyor.

Bu ilk model yalnızca sinir hücrelerindeki elektriksel etkinliği saptamakla birlikte, gelecekte üretilecek modellerin beyindeki kimyasalları da içermesi bekleniyor. Düşüncenin elektrikle kimyanın bir bileşimi olduğu sanıldığından, her iki unsuru da içeren bir modelin özellikle ilgi çekeceğine inanılıyor. Zamanla, daha incelikli benzeşimlerin oluşturulması ve bilgisayar teknolojisinin daha da geliştirilmesiyle, sıçan beyninin tümden kopyalanması ve ardından da aynı işlemlerin insan beynine uygulanması bekleniyor.

Eleştirmenler sinir hücreleri konusundaki bilgilerin henüz çok yetersiz olduğuna, bu yüzden de beynin eksiksiz bir bilgisayar kopyasını oluşturmanın düşten öteye geçemeyeceğine dikkat çekiyorlar. Ancak projeye önderlik eden İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, elinde işe koyulmaya yetecek denli veri bulunduğuna inanılıyor ve öncelikli hedefin neokortikal kolonun içyüzünü kavramak olduğuna parmak basılıyor.

Benim sevindiğim nokta buradan yola çıkılarak beyinsel hastalıklara karşı birtakım gelişmeler olabilmesidir.

Kaynak:
Hürriyet Bilim

 

 
 
İstanbul -08.08.2007
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com