Bilgisayarlar neden çöker
Volkan Tolga
 

Bilgisayarlar neden çöker hiç merak ettiniz mi? Bu yazımızda, bilgisayarlarda yaşanan çökmenin bazı nedenlerini ele alacağız.

Tüm bilgisayar kullanıcılarının yaşadığı bir deneyimdir bilgisayar çökmesi. Çok önemli bir proje üzerinde çalışıyorsunuzdur, kaydetmediğiniz verileriniz vardır ya da oyunun en heyecanlı yerindesinizdir ve birden bilgisayar çöker. Ya bilgisayarı tekrar başlatmanız gerekir ya da sil baştan format atmanız gerekir. Tabi kaydetmediğiniz verileriniz de bu şekilde kaybolabilir.

Bilgisayarların çökme nedenleri arasında, uygulamaların çakışması, en sık rastlanan nedenlerdendir. Aynı hafıza üzerinden farklı iki uygulamayı çalıştırmayı deniyorsanız ve bilgisayarınız çöküyorsa, bunun nedenleri arasında yazılım ya da donanım sorunu bulunabilir. Hafıza hataları (memory error), bilgisayar çökmelerinde karşınıza çıkabilir.

Ek sistem kaynağına ihtiyaç duyan uygulama, mevcut hafıza limitleri dışında yazılım kaynağını kullanmayı deneyebilir ve bu da bilgisayarın çökmesine neden olabilir. Aslında, çökmenin nedeni, işletme sisteminin sistemi koruma çabası olabilir.

Bazı yazılımlarda önceden belirlenmiş sınırlı verilerin girmesine olanak tanınır. Eğer kullanıcılar, kendi istedikleri verileri girmeye çalışırlarsa yazılım çöker. Bu çökmenin yaşanması güvenlik açısından önem taşır, çünkü sistemde sorunlar oluşturmaktansa, geçici bir çökme yaşanması daha iyidir.

Eğer çalıştırmayı istediğiniz yazılım donuyorsa ve bilgisayarınızda başka bir işlem yapamıyorsanız. Ctrl-Alt-Delete tuşlarına aynı anda basarak “Windows Task Manager” (Windows görev yöneticisi)’nden donmuş olan yazılımı kapatabilir, diğer işlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz.

Oynanan bilgisayar oyunlarında da bazı sorunlar yaşanabilir. Ancak iyi bir bilgisayar oyunu, çökme yaşamanıza nede olmaz. Hafıza kullanım hataları, iyi oyunlarda daha azdır. Diğer sorun yaratan oyunlar için ise, zaman zaman yamalar piyasaya çıkarılır.

Bazen tüm işletim sistemi çökme yaşayabilir. Böyle bir durumun yaşanması için, işletim sisteminizin en önemli kısmı olan Kernel seviyesinde ciddi bir hata olması gerekir. Kernel, donanımınızın en önemli parçasıdır. Diğer yazılımların ise Kernel’e göre önemi daha azdır ve bu yazılımlarda yaşanan hataların telafisi de yüksektir.

Günümüzdeki uygulamaların birbirinden yalıtılmış bir şekilde çalışmasından dolayı, Kernel’de hata oluşması ihtimali minimum seviyeye indiriliyor.

 

 

 
 
Volkan Tolga
İstanbul - 12.01.2010
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com