Cep Bilgisayarı
Volkan Tolga
 

Hiç cebinizde bilgisayar taşıdınız mı? Peki, onu elinize alıp birine telefon ettiniz mi? Belki çoğu kişi bu sistemden haberdardır, belki de bu yazdıklarımı okuyup şaşırmış gibi olanlarınız vardır. Fakat merakınızı gidermek için yazının sonuna kadar okumanız gerekecek.
Konumuz cep bilgisayarı. Cep telefonundan biraz daha büyük ve ağır, ama bazıları ile neredeyse aynı büyüklüktedir. Hiç sahibi olmadığım bir bilgisayar türüdür. Geçenlerde bir arkadaşımı kullanırken görünce biraz izin isteyip kurcaladım ve hakkındaki bazı bilgileri paylaşmak istedim. Önce özeliklilerine bir bakalım.
HP iPAQ RW6815
Yüklü işletim sistemi : Pocket PC için Microsoft Windows Mobile 5.0, Phone Edition
İşlemci türü :Intel® PXA272
İşlemci hızı :416 MHz
Ekran türü :TFT
Ekran boyutu :2.7”
Piksel aralığı : 0,24 mm
Görüntü çözünürlüklerinin açıklaması :240 x 320 (G x Y), 64K renkli (65536 renk) 16 bit
Klavye : Seçenekler: Katlanabilir Klavye
Standart bellek : 192 MB toplam ROM bellek (128 MB ROM sürekli depolama için kullanılabilir 64 MB SDRAM), 1 GB’a kadar sertifikalı
Kablosuz teknolojileri :Entegre WLAN 802.11b, Bluetooth® 1,2, IrDA
Taşınabilir telefon :Entegre üç bant GSM/GPRS/EDGE telefon
Tümleşik kamera : LED ışıklı tümleşik 2 Megapiksel HP Photosmart Fotoğraf Makinesi, 1600 x 1200 çözünürlük, JPEG ve 3 GP formatı : Ürünle gelen yazılım
Özel HP uygulamaları: Today Panel Lite, Java Virtual Machine, Auto Configurator , Microsoft Voice Command , Wi-Fi Utility aracı, MMS Composer, Modem Link
Active SYN programı ile PC’nize bağlayabilmektesiniz. Ekran büyüklüğü ve dokunmatik hassasiyeti kullanım kolaylığını sağlıyor. Program menülerine rahatlıkla ulaşabilmektesiniz. Bir adet özel kalemi var ve kalem olmadan emin olun kullanmak epey zor.
E-mail alışverişi Wlan desteği GPRS desteği bütünleşik (entegre) kamerası en çok kullanılan özelliklerinden birkaçı. Outlook ‘u ise normal bir PC dekinden farksız. Görüntü kalitesi gerçekten de çok kaliteli, hemen internetten bir DivX Video indirebilir ve kendi üzerinde bulunan Media Player’la izleyebilirsiniz. Görüntü ve ses kalitesi çok güzel demiktik sanırım ve ayarlarına denetim masasından çok rahatlıkla ulaşabilmektesiniz.
Eğer ki işiniz gereği seyyar yani gezer haldeyseniz tam size göre. Piyasadaki PDA lara bakınca çok geniş bir ekran ve görüntü kalitesi sunmuşlar. Hem cep telefonu hem de bir PC olarak kullanabileceğiniz bu aleti kullandıktan sonra aşinası olacağınıza eminim.
Yalnız önemli bir husus da şu kablosuz bağlantı (Wireless) aktif olduğu zaman internette gezinirken 2 saat sonunda pilinizin neredeyse yarısını tüketmiş oluyorsunuz. Bu model üzeride 1GB hafıza kartı var ve sanırım ortalama bir kullanıcıya yeterli bir hafıza diyebiliriz.
Ergonomik bir tasarımı var kolonları da. Çok tatlı bir şekilde telefon açma kapama tuşlarının ortasına yerleştirmişler. Tablet PC’nizin bir koruma ekranı var bu koruma kapağını kaldırarak ekrana ulaşabilmektesiniz.
Sim kartınızı takınca ve Pocket PC’nizi açınca ekranda onlarca mesaj art arda geliyor. Bunların hücre mesajları olduğunu bilin ve Hücre mesajları arasında ayarlarını bulup, konu dizinini kapat diyene kadar biraz sıkılabilirsiniz. O kadar da olacak değil mi?
Hücre mesajlarını kapatmak için Ana ekranda Kablosuz bağlantı ve bluetooth gösteren kısma tıklayıp açılan pencereden sağ alt köşedeki menü sekmesine girip telefon ayarları bölümüne gelip “Diğer” sekmesini açın ve karşınıza çıkan “Kanallar açık” kutucuğunu kaldırın.
Sonuç olarak E-mail, MMS, SMS, Video, Kamera, sistemin vazgeçilmez unsurlarından… Sim kartınızı takıp telefon olarak kullanabilmeniz ayrıca da Word menüleri ile XLS, DOC ve PPT formatları için ek bir yazılıma ihtiyacınız yok. Fakat PPT’ lerde düzenleme yapamamaktasınız.
Bekleme menüsü ile pil tasarrufu sağlayabileceksiniz. Zaten kapatmaya uğraşmayın kapanmaz sadece kendini beklemeye alır ama ola ki telefonu kapatayım bana ulaşamasınlar istiyorsanız. Kablosuz menüsünden telefonu ulaşılamaz hale getirebilmektesiniz.

 

 
 
İstanbul -11.03.2008
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com