Düşünceleri Okuyan Bilgisayar
Volkan Tolga
 

Her zaman yaptığımız şeydir düşüncelerimizi başkalarından saklamak. Kendimize ait bir dünyanın olması… Kimselerin erişemeyeceği bir bölge oluşturmak içimizde… Orada sadece kendimizin olduğu, kimsenin farkında bile olmadığı bir yer. Hatta bazen kendimizin bile farkında olmadığımız bir yer orası. Adeta, kendisinin kendisini bildiği, başka hiçbir şeyin olmadığı… Bir şeylerden kaçış için kullandığımız bir geçit, bir sığınak. Onun orada olduğunu bilmemiz bile yeterlidir bazen.

Her insanın kendine ait bir odası vardır içinde. Arada bir gidip orada dinlendiği, her şeyi hatta kendisini bile unuttuğu bir oda. Tüm insanlarda olan bir durumdur. Yürümek, yemek, içmek gibi bir ihtiyaçtır. Ama, artık belki de tarih oluyor bu durum. Orada ne yaptığımız, ne düşündüğümüz son derece öznel iken çıkacak teknolojiler sayesinde bu odaya kaçışımız artık daha zor olacak gibi görünüyor.

Düşüncelerinizin okunmasını ister miydiniz? Korkunç bir şey olmalı. Çünkü insan düşünmeden duramaz. İyi, kötü, işe yarar veya yaramaz illa ki bir şeyler düşünür. Ve hiç kimse bazı düşüncelerini herhangi birinin bilmesini istemez. Öte yandan, bu durum yaygınlaşırsa düşünce platformunda bir düzene gitmek zorunda kalacak olan insanoğlu, zamanla belki de bu konuda gelişme gösterecektir.

İnsanın kendine bile itiraf edemediği düşünceleri varken diğerlerinin kafanızdan geçenleri anlaması hiç de hoş olmasa gerek. Durum şimdilik bu kadar ileride değil, ama ilk taşı atanlar oldu; bu işin günahına, sevabına bakmadan.

İngiliz ve Amerikalı bilim adamları, insanın aklından geçenleri okuyan bilgisayar geliştirdi. Bilgisayar, bir kamera vasıtasıyla insanın aklından geçenleri, hislerini ele veren mimiklerini analiz ederek saptıyor. Yeni teknolojinin, şimdilik yalnızca 24 yüz hareketini tanıyacak şekilde programlandığı bildirildi.

Cambridge Üniversitesi’nden uzmanlar, düşünceleri okuyan bilgisayarın insanların sürüş yeteneğini artırmadan reklâmcılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Öyle bir bilgisayar hayal edin ki, size bir şey satmak için en doğru ruh halinizi yakalasın... Araştırmamız, internet sitelerinin reklâmları halet-i ruhiyenize göre biçimlendirmesini sağlayabilir diyorlar.

Bilgisayarın, bunun yanı sıra çevrimiçi eğitimde, bilgisayarın karşısındaki kişinin öğretileni anlayıp anlamadığını saptamada veya bir sürücünün yorgun veya canı sıkkın olup olmadığını belirleyerek trafikte güvenliği sağlamada kullanılabileceği belirtildi.

Uzmanlar, büyük bir otomobil şirketiyle birlikte çalıştıklarını ve bu bilgisayarların be yıl içinde otomobillere yerleştirilebileceğini söylüyorlar.

Yeni teknolojiyi ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılarla birlikte bulan İngiliz bilim adamları, ileride bu akıllı bilgisayarı el kol hareketleriyle genel beden hareketlerini analiz edecek şekilde geliştirmeyi planlıyorlar.

Bundan sonra düşüncelerimize de dikkât etmek zorunda olacağız. Yeni bir süreç başlıyor. Haydi hayırlısı.

Kaynak:
Milliyet Gazetesi

 

 
 
İstanbul - 28.11.2006
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com