E-Fatura 25 Bin Ağaç Kazandırdı
Volkan Tolga
 

“Bu dünyaya ne oluyor böyle?” diye çok soruluyor. Fakat fazla endişelenmeyin, artık iyi şeyler de oluyor. E-faturaya geçin ve ağaçları kurtarın. İlk duyduğumuzdan beri hoşumuza gidiyordu. Çok güzel bir fikir dedik. Ama şimdi harekete geçme zamanı. E-fatura sistemi başlamıştır.

Bunu diğer faturalı sistemler, yani en azından bankalar uygulamaya başladı da iyice alışamadık. İnsan her zaman kolayca alışamıyor bu gibi yeniliklere. İnternete sık sık girmeyenler, internette iken sadece işiyle vaktini dolduranlar, hiç interneti olmayanlar var.

Bu yüzden, yıllardır adeta çırpındığım ve çok istediğim bir şey var. Bu, hükümet eliyle yapılabilir. Vatandaşa, özellikle öğrenciler için ucuz bilgisayarlar satılabilir. Böylece hem gelecek çağa kolay hazırlanılır, hem de geleceğimiz teknolojiye daha iyi aşina olabilir. Hiç bilgisayar kullanmayı bilmeyen bir ülke halkı düşünebiliyor musunuz?

Ağaç, tek gövdesi bulunan, beslenmeyi ana ve yan köklerden alan 4-5 m boyundaki odunsu bitki. Toprağa düşen tohumdan en önce fide meydana gelir. Fide, bir yıl sonra fidan halini alır. Hücrelerinin çoğalmasıyla dal ve yapraklar, gövde ve kök olarak üç parçadan ibaret bir ağacın küçük bir modeli olur. Her yıl, ağacın dallarında ve köklerinde yeni sürgünler çıkarken, gövdede de bir tane yıllık halka meydana gelir. Ve biliyorsunuz, gövdeden enine kesilen bir ağacın halkalarını sayarak yaşını belirleyebilirsiniz. Bu, bazen on yıllar bazen de yüz yıllardır. Görüyorsunuz ki bir ağacın yetişmesi çok meşakkatlidir, ama kesilmesi sadece dakikaları alır.

Gelelim telekoma…

Türk Telekom, kâğıt fatura yerine elektronik fatura kullanan müşterileri adına Türkiye`nin dört bir yanında ağaç dikerek “E-Fatura Ormanları” oluşturuyor. Kurum, “E-Fatura Ormanları” projesi ile tüm Türkiye`de 100 bin ağaç dikilmesini hedefleniyor.

Türk Telekom`un Tüm Türkiye`de hayata geçirdiği “E-Fatura Ormanları” her geçen gün yeni bir ilde yeşeriyor. Kasım 2008`de başlayan çevre projesi kapsamında, dört ay gibi kısa bir sürede yirmi  ilde dikimi tamamlanan ağaç sayısı 25 bine ulaştı. Türk Telekom, “E-Fatura Ormanları” projesi ile çevre konusundaki farkındalığı artırmayı, Türkiye`de yeşil alanların ve ormanların korunmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Proje kapsamında Adana, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Giresun, Karaman, Kırıkkale, Şanlıurfa, Tokat, Uşak ve Yozgat olmak üzere toplam yirmi ildeki dikimler tamamlanmış bulunuyor. Türk Telekom müşterilerinin kâğıt tasarrufu ve kesilen ağaç sayısını azaltan e-fatura kullanımları yeşeren “E-fatura Ormanları”nın tüm Türkiye`ye yayılması hedefleniyor.

Türk Telekom, Maliye Bakanlığı’ndan aldığı onayla 1 Şubat 2008 tarihinde elektronik fatura dönemini başlattı. www.turktelekom.com.tr adresinden veya 444 1 444 numaralı telefondan başvuru yaparak e-fatura`ya geçen müşterilerinin faturalarını e-mail ile gönderen Türk Telekom, kendi arşivi için düzenlediği nüshayı da elektronik ortamda saklayarak iki kat fazla kâğıt tasarrufu sağlıyor. 2008 yılı sonu itibarıyla 900 bin Türk Telekom müşterisi e-fatura abonesi olarak hem tonlarca kâğıt tasarrufu yapılmasına hem de çevrenin korunmasına katkı yapmış bulunuyor.

Bence hem çok güzel bir reklam hem de güzel bir şeyler yapmanın hazzı bir arada yaşanabilir. Bu kampanya benzeri kampanyaları özellikle bankalardan bekliyoruz. Yıllarca ağaçlarımız boşuna kesilmiş olmasın. Böylece hatalarımızı telafi edelim.

 

 

 
 
Volkan Tolga
İstanbul - 11.03.2009
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com