İnternet ve İnsan
Abdullah Furkan
 

Çoğu zaman internetin zararlı ve yararlı yönleri ile ilgili şeyler duyarım. İnternetin insan hayatında özellikle çocuklarda o kadar büyük bir etkisi var ki kimilerinin olmazsa olmazı haline geldi. Zaten çeşitli iş başvuruları ve banka işlemlerinin çoğu internetten yapılıyor. Tabii bu yönleri internetin yararlı kısmı. Bir de insanı radyasyondan ölüme kadar götüren kısmı var.

Bağımlılık yaptığında insanı tutsak eden bir canavara da dönüşebilen internet, gün geçtikçe hakimiyet alanını güçlendirip çığ gibi büyüyor.

İnternet üzerinden oynanan oyunlar hem çocukların hem de yetişkinlerin büyük tutkuları oldu. Böyle insanların hayatı alt üst olmuş durumda. Bu oyunlar her zaman akıllarında. Geceleri gözlerine uyku girmiyor çünkü oyunları düşüyorlar. Ne kadar büyük bir tehlike altında olduklarını bilmiyorlar. Büyüklerimiz bilgisayarın özellikle de internetin olmadığı zamanki hikayelerini zevkle anlatıp, yeni neslin internet aşkına hüzünle bakıyorlar. Çoğu zaman da haklılar.

İnternetin insan sağlığında o kadar büyük zararı var ki yaydığı radyasyonla beyin ölümleri gerçekleşebiliyor. Bazı arkadaşlarımı parmakları ağrırken görüyorum. Ne var o kadar oynayacak anlamıyorum. Hayatlarındaki en değerli şey olan zamanı boşa harcıyorlar. Ayrıca çok düşkün oldukları uykularını alamıyorlar. O kadar çok bağlanmışlar ki internete dost olup aileleriyle atışıyorlar. Böylece özgür olduklarını düşünüyorlar. Bence, bu hürriyet değil tutsaklık olmalı. Bazıları var ki internetin zararlarını bile bile saatlerce oyun oynuyorlar. Burada bir mantık bulamıyorum. Beyinleri çok yoruluyor.

Ölçüsü olduğu sürece aslında oyun o kadar zararlı değil. Ama ölçü kaçınca da sonuç felakete uzanıyor. İnternet için zararlı yada faydalı hükmünü kestirip atmak doğru değil. Bıçak gibi…Ekmek de kesebilirsin, insan da yaralayabilirsin.

İnternetin günün birinde, alışkanlık düzeyinden çıkıp, akıllıca zamanın değerlendirildiği bir araç olacağını ümit ediyorum…

Bunu bize başkası sağlamayacak, oturup düşünecek, uyanacak ve akıllıca halimizi değerlendireceğiz.

Çağdaş yaşam aracı interneti, öğrenci arkadaşlarımın oyun ve chat bağımlılığından çok daha yüksek düzeylerde değerlendirmelerini diliyorum.

 

 

 
 
Abdullah Furkan
abdullah.furkan@yahoo.com
İstanbul - 11.03.2009
http://sufizmveinsan.com