Nanoteknoloji
Volkan Tolga
 

Son yıllarda birçok ülkenin kalkınma planlarında, araştırma geliştirme faaliyetlerinin öncelikli konuları arasında nanoteknoloji var. Bilim adamlarına göre nanoteknoloji, dünya tarihinin belirleyici teknoloji devrimlerinden birine kapı aralamak üzere.

Bu alan nano-transistörlerden uzun ömürlü pillere, adrese teslim ilaçlardan, bakterilere duyarlı ve kurşungeçirmez akıllı elbiselere, kendini temizleyen boyalardan hidrojen enerjisi ile çalışan otomobillere uzanan geniş bir yelpazeyi içine alıyor.

Nanoteknoloji bizi daha akıllı değilse bile sağlıklı ve güçlü yapacak. Bu kadar küçük boyutlardaki üretim teknolojisi (kuantum) fiziğinin verdiği olanaklar doğrultusunda birçok şekillerde atom ve molekülleri ucuz yollarla düzenlememizi sağlıyor ve daha sağlayacak. Bir toplu iğnenin başına yerleştirilebilecek süper bilgisayarlar, insan hücresinden küçük, kanser hücrelerini, enfeksiyonları, damar tıkanıklıklarını ve yaşlılığı bile giderebilecek tıbbi nanorobot orduları yapılabilecek. İnsanlar geriye dönüp baktıklarında, bizim, ortaçağ zamanlarının teknolojisinin ilkel ve hemen herkesin çaresizlik içinde ve insanların genç yaşta öldüklerini gördüğümüzde hissettiklerimize benzer hisler içinde olacaklar galiba.

Bununla beraber bilgisayarlar günümüzdekilerden milyarlarca defa daha güçlü olacak. Yeni tıbbi cihazların özellikleri bugün iyileştirme yöntemlerini bildiğimiz hastalıklara karşı daha etkin ve iz bırakmadan, çabuk bir şekilde uygulamamızı sağlayacak, yeni tedavi yöntemleri bulma yönündeki umutlarımızı arttıracak, bu yeni ve çok titiz üretim metodları günümüzün kirleten üretim şekillerinin de ortadan kalkmasını sağlayacak.

Moleküler üretim, isteneni çok daha etkin olarak verecek, ne fazla ne eksik, böylece kirletici maddeler oluşamayacak.Bu kavram, fikir olarak 60`lı yıllarda ortaya çıkmış ve 90`li yıllarda daha fazla araştırma yapılmaya başlamıştır. Yeni enerji gereksinimi ve artan çevre kirliliği bu araştırmaları hızlandırmıştır. Kısa zamanda dünyada tüm mekanik üretim anlayışını ortadan kaldıracağı ve yepyeni mesleklerin doğmasına yol açacağı bilim dünyasında ortak kanıya dönüyor. Günümüzde kumaş, boya ve araba sanayinde, temizlik için ve yüzey kalitesini artırmak için zaten kullanılmakta olan bu teknoloji her gün yeni bir ürün sunmaktadır.

Nanoteknoloji: atomlar ve moleküller mertebesinde ölçüm yapabilme, analiz ve tahmin edebilme veya bir şeyler üretebilme yeteneği. Nanoteknoloji dünyası genellikle 0.1 ve 100 nm (nanometre) arasında çizilir ki bu da mikronun binde biri, mikron da milimetrenin binde birine denk gelmektedir.

Bilim dilinde nano, saniye ya da metrenin milyarda biri demektir. Nanoteknoloji ise nano boyutlarda çalışan bir dünyadır. Bu dünya, üç atomlu ufak bir su molekülünden hemoglobin gibi çok daha büyük bir protein molekülüne ya da daha da büyük DNA zincirine kadar çok geniş bir alanı kapsar.

Nano boyutta çalışmalara girişildikçe birbirinden farklı milyonlarca oluşumlar ve yeni yeni teknolojiler ortaya serildi. Peki, daha küçük boyutlara inmeyi bu kadar özel kılan nedenler nelerdi? İşte bu nokta cevapların daha karmaşıklaştığı ve dallanıp budaklandığı noktadır. Burada çok önemli bir unsur var ki o da nanaoteknolojinin sadece minyatürleştirmek olmadığıdır. Nano boyutlara gelindiğinde quantum gibi farklı fizik kuralları işlemeye başlıyor, geleneksel malzeme özellikleri değişiyor, yüzey davranışı bütün malzemeyi daha baskın bir şekilde etkiler hale geliyor.

Kısaca yepyeni bir dünya meydana geliyor. Bu sayede nano boyutlardaki malzemelerin özellikleri kontrol edilerek, farklı özellikler ihtiva eden yepyeni malzemeler tasarımlandığı olasılığı ortaya çıkıyor.

Kaynak:

http://tr.wikipedia.org

 

 

 
 
İstanbul -04.12.2007
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com