Nasıl Laptop Alınır?
Volkan Tolga
 

Notebook veya laptop diye bahsedilen dizüstü bilgisayarlar çok çeşitli olduğundan alırken çok kafa karıştırır. İnce elenip sık dokunulur biliyorum. Sonuçta çoğu birbirine benzediğinden dolayı herkesin performansı genelde birbirine yakındır. Ama kullanım farkları vardır, inceleyelim. Bu aletlere kısaca laptop diyeceğiz.

Laptop alırken en çok dikkat edilmesi gereken, alacağınız laptopun markası, özelliği ya da görünümünden önce sizin ne istediğinizdir. “Peki, ne istiyorum?” sorusunu biraz açmak gerekirse;

- Laptopu ne için kullanacağım? (iş, genel kullanım, oyun)

- Hangi özellikler benim için öncelikli? (Kamera, Bluetooth, Parmak ya da Yüz Okuyucu..)

- Laptopu nerede kullanacağım? (Evde sabit olarak, her an her yerde)

- Şarj süresi benim için ne kadar önemli?

Soruları bizi bu işe biraz daha ısındırır. Ne istediğinizi belirlediyseniz sıra alacağınız laptop için kriterleri belirlemeye geldi. Laptopları incelemek için üç sınıfta toplayabiliriz.

İş amaçlı, uzun şarj süreli, küçük boyut ve ağırlıkta, her an yanınızda olmasını istediğiniz tipler…

Oyun amaçlı, genelde evde kullanılacak olan, dışarıda uzun süre kullanılmayacak performanstakiler…

Hem iş için taşınabilirliği olan hem de oyun amaçlıda kullanılabilen laptop tipleri diyebiliriz bunlara…

Yukarıdaki başlıkları biraz daha açalım;

1-) İŞ AMACIYLA KULLANILANLAR:

Ağırlık: Bu tipteki laptoplar ağırlık olarak 1.8 kg ile 2.2 kg arasında değişebilir.

Pil gücü: En önemli özelliği pil şarjının uzunluğudur. Günümüzde pillerinde geliştirilmesi ile 8 saat kadar kullanım süresi olan kullanımlara ulaşabilirsiniz.

Ekran boyutu ve çözünürlük: Bununla birlikte önemli bir özellik ise ekranın boyutu ve çözünürlüğüdür. Genel olarak 10¨ ile 13¨ arasında olabilir. Ama eğer çalışmalarınızı ekranda tam olarak görmek istiyorsanız (yani açtığınız bir internet sayfasını tam olarak görebilmek gibi ya da kodlama yaparken sürekli ekranı sağa sola kaydırmamak için) ekran çözünürlüğüne de dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sebeple 1366 x 768 gibi bir çözünürlük için ekran boyutunuzun en az 11¨civarında olması lazım. Daha küçük boyutlu ekranlarda çözünürlük 1024 x 800 gibi seviyelere düşmektedir. Buda sayfaları görüntülemede sıkıntı çıkartabiliyor.

İşlemci gücü: Bu tip laptop/netbook’ lar pil ömrünün uzunluğu için genelde intel atom tipli işlemciler tercih edilmektedir. Bu işlemciler size bir çok ofis işleminizi yaptırmanıza fırsat vermekte, chat tarzı işlemlerinizi kolaylıkla yerine getirebilmekte, orta seviye grafiksel işlemlerinizi ve bir çok kodlama dili ile çalışmanıza imkân sağlayacaktır.

RAM-Bellek: Gününmüz laptop/netbook ları genelde Microsoft Vista yada Microsoft Windows 7 işletim sistemi ile satıldıklarından üzerlerinde 1 veya 2 GB ram ile satılmaktadırlar. Ama dikkat etmeniz gereken olay ise laptop/netbook’ unuzun ileriki zamanlarda da kullanabilmeniz için toplam kaç ram slotu (ram yatağı) olduğunu ve maksimum kaç GB ram desteklediğini öğrenmenizde fayda var. İlerleyen zamanlarda ram yükseltme ya da yenileme yapma ihtiyacı duyabilirsiniz. Ram da bir önemli konu ise laptop/netbook üzerinde ki ramların DDR2/DDR3 (ram tipi) mü ve 400/533/600/800 Mhz (ram hızı) hızlarını kontrol etmeniz. Haliyle yüksek rakamlılar düşük rakamlılardan daha hızlı olacaktır.

Multimedya: Pil gücünün öneminden dolayı bu cihazlar dışarı çok fazla ses vermezler. Hafif sessiz bir ortamda size yetecek kadar ses verirler. Lakin ses çıkışından kaliteli ve yüksek seslere erişmenize imkân veren cihazlar seçebilirsiniz.

2-) OYUN OYNAMAYI DÜŞÜNENLER:

Ağırlık: Bu tipteki laptop’ lar tamamen performans amaçlı üretilmektedir. Bu sebeple taşınabilirlikten ziyade hıza önem verilir ve en 2.9 KG kadardırlar. Hatta örnek vermek gerekirse 9 KG a kadar laptop bile vardır.

Pil gücü: Bu laptop’ larda pil gücü oyun konumunda (bilgisayar yüksek performansta çalışırken) çok fazla uzun sürmeyeceği bilinmeli. Ama dışarıda düşük performans ile kullanılma durumunda 3 saate kadar dayanabilirler. Ama pildeyken oyun oynamak isterseniz bu süre 1 saate kadar inebilir.

Ekran boyutu ve çözünürlük: Bu tip laptoplar kullanıcının gözüne hitap ettiği için öncelikle HD boyutlarda yani en 16¨olabilmektedir. 15.4¨ ekranlar HD değildir (HD çözünürlük 1980 x 1020 boyutundadır ve 15.4¨ ekranda bu çözünürlüğü elde edilemez.) Ekran kartınız yüksek özellikte olması gerekmektedir. 64 ya da 128 bit (kısaca renk sayısı) 512/1024 MB ram kapasitesi ve paylaşımsız ekran kartları kullanılır. Örnek vermek gerekirse Nvidia 8600 GS herhalde en alt düzey sayılabilecek bir marka model olabilir.

İşlemci gücü: En önemli beklenti hız olduğu için önemli parçalardan birisi olan işlemci bu bilgisayarlarda yüksek hızlardadır. Örnek olarak İntel Core 2 Duo 2.0 işlemciler en alt seviye diyebiliriz (çift çekirdeklidir). Üst sınır olarak da 4 çekirdekli işlemciler ya da piyasaya yenice sürülmüş olan (laptoplar’ da henüz pek aygın olmasa da) İntel i7 işlemciler örnek verilebilir.

RAM-Bellek: Bu tip bilgisayarlarda yoğun grafiksel oyunlar ya da yazılımlar kullanılacağı varsayılarak en az 2 GB’ lık DDR2 800 Mhz ram kullanılabilir. Ama 4 GB’ lık DDR3 ramlar sizi daha çok memnun edecektir.

Multimedya: Oyun oynarken yada film izlerken keyif için ses kalitesi, şiddeti ve berraklığı önemlidir. Bu laptop’ lar da Dolby Surround gibi özelliklerin yanında bas sesleri iyi verebilmesi için küçük bir Subwoofer olması da bir avantajdır.

3-) HER İŞ İÇİN:

Ağırlık: Sizin laptop’ u taşıma sıklığınızla ters orantılı olarak kiloda siz karar verebilirsiniz.

Pil gücü: En az 3 saat kullanım süresi sunmalı ve yazılımsal, donanımsal olarak güç tasarrufuna destek olması sizin için bir avantaj olacaktır. Ama oyun oynama durumunda pil sürenizin azalması normal olacaktır.

Ekran boyutu ve çözünürlük: Taşıma durumunu da göz önünde bulundurarak 15.4¨ yeterli olacaktır. Bu boyuttaki ekranda 1280 x 1024 boyutlarında çok rahat bir görüntü alabilirsiniz. Hem internette hem de oyunlarda size yeterli gelecektir.

İşlemci gücü: İşlemci gücü Intel Core 2 Duo (çift çekirdekli) olmasında faydası var. Oyunlarda size daha az sıkıntı çıkaracaktır.

RAM-Bellek: Bu laptop’ lar için 2 GB DDR2 800 MHz ramlar yeterli olacaktır.

Multimedya: Laptopu en çok hangi alanda kullanacaksanız (iş mi eğlence mi) ses özelliğini ona göre tercih edebilirsiniz.

Gördüğünüz gibi laptop alırken dikkat edilmesi gereken bir kısım özellikleri belirledik. Bundan sonrası ise sizin maddi durumunuza göre değişmektedir. Bununla birlikte ek özellikler de (kızıl ötesi, bluetooth, kamera) sizin modeli belirlemenizde etken olacaktır.

 

 

 
 
Volkan Tolga
İstanbul - 02.02.2010
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com