Sanal Mağazacılık
Volkan Tolga
 

İnternet hem dünyada hem de Türkiye'de iş yapma aracı olarak hayatımıza girmeye başladı. E-ticaret ile ticaret yapma yöntemlerimiz gelişiyor ve zenginleşiyor. İşletmeler İnternet'i, verimliklerini artırmak, maliyetlerini azaltmak, yeni pazarlara ulaşmak ve hem müşteriler hem de iş yaptıkları diğer kurumlarla daha etkin iletişim kurabilmek için kullanıyorlar.

İnternet'in iş hayatına getirdiği en önemli yeniliklerden biri e-ticaret kavramıdır.
E-ticaret, çok kısaca özetlersek, geleneksel satış yöntemlerinin dışına çıkarak, ürün veya hizmetlerin elektronik ortamlarda (İnternet, cep telefonu, interaktif televizyon gibi) pazarlanması ve alım satımının yapılmasıyla ilgili faaliyetlerin toplamıdır.

Fakat bu kavramın tanımı artık Web üzerinden yapılan ticarette ağırlık kazanmıştır. Buna da çok yabancı değilsinizdir. Bilgisayar kullanıcılarının çoğu e-ticareti kullanarak alış-veriş yapmışlardır. Çünkü artık güvenilir ve çok rahattır. Hatta evden hiç çıkmayanlar veya çıkamayanlar bu sayede çok rahat yaşamlarını sürdürebiliyorlar. Marketlerden alış-veriş yapıp yemek söyleyebiliyorlar. Kısaca, yaşamak için her şeyi!

Peki, e-ticaret kapsamında ne tür faaliyetler yapılır?

Pazarlama: Mutfak dolapları yapıp satan bir şirketseniz, ne tür mutfak yaptığınızı sitenizde anlatıp, daha önce yaptığınız işlerin resimlerini gösterip, ilgilenen kişilerin atölyenize gelmesini sağlayabilirsiniz. Bu örnek, İnternet'in pazarlama amacıyla kullanılabileceğini gösteriyor. Bu durumda satışlarınıza destek amaçlı bir e-ticaret uygulaması yapmış oluyorsunuz.

Sipariş alma: Diyelim ki oyuncak ve hediyelik eşya satıyorsunuz. Bir web siteniz var. Sitenizi ziyaret edenler, İnternet üzerinden sipariş verebiliyorlar. Siz bu siparişleri alıp, ürünü müşterinin adresine teslim ediyorsunuz. Ödemeyi müşteri kapıda yapıyor. Bu da İnternet üzerinden satış şeklinde bir e-ticaret örneği.

Satış ve online ödeme: Bir basamak daha ileri gitmek ve ürünün parasını kredi kartıyla online almak istediniz. Bunun için gerekli banka bağlantısını da kurdunuz. İşte bu da İnternet'in ödemeler için kullanıldığı bir e-ticaret uygulaması.

Teslimat: Sizin ürün satan bir şirketiniz yok. Örneğin avukatsınız ve pek çok insan size danışmaya geliyor. Siz bu danışmanlığı İnternet üzerinden yapmak isterseniz, İnternet aynı zamanda hizmetin teslim edildiği bir yer haline de gelir.

Müşteri İlişkileri: İnternet çift yönlü iletişim için çok iyi bir araçtır. İnternet üzerinden müşterilerinizle birebir diyalog kurabilirsiniz. Sipariş ve satış sonrası destek hizmetlerini verebilir, müşteri memnuniyetini ölçebilir, hizmetlerinizi müşteriye özel hale getirebilirsiniz.
Özetle e-ticaret, ürün veya hizmet satabilmeniz için geleneksel şekilde yaptığınız tüm faaliyetlerin İnternet'te de yapılabilmesi demektir.

Elektronik ticaret türleri:

Elektronik ticaret içinde bulunan taraflar itibariyle 4 ana gruba ayrılabilir: 

1. Şirketler Arası (B2B- Business To Business) Elektronik Ticaret: En yaygın kullanılan elektronik ticaret şeklidir. Şirket içi veya şirketler arası yapılan bu tür ticaret 1960'ların başından beri kullanılmaktadır. Elektronik Veri Değişimi (Electronik Data Interchange) olarak da adlandırılır. Firmaların elektronik ortamda tedarikçiye sipariş vermesi, faturalarını temin etmesi ve bedellerini ödemesi bu bölümde değerlendirilmektedir. 1999 yılı verilerine göre; şirketler arası elektronik ticaret işlemleri, E-Ticaret cirosunun %90'nını oluşturmaktadır. İnternet araştırma şirketi Jupiter Research'e göre; ABD'de işletmeden işletmeye (B2B) elektronik ticaret hacminin 2005'e kadar 6.3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.

2. Şirket-Tüketici Arası Elektronik Ticaret: Son yıllardaki web ve wap teknolojilerindeki gelişmelerle ortaya çıkmış yeni bir tür alışveriş ortamıdır. Elektronik ticaretin en çok bilinen türüdür. Sanal Mağaza uygulamaları ile İnternette firmalar elektronik ortamda; bilgisayardan otomobile, kitaptan pizzaya birçok ürünün doğrudan tüketiciye satışını yapmaya başlamıştır. Yaygın GSM kullanımı ile birlikte wap teknolojisi de tıpkı web teknolojisi gibi gelişmekte ve yer, zaman gibi kısıtlar olmaksızın elektronik ticaret yapılan uygun bir ortam haline gelmiştir.

3. Şirket-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret: Kamu ile şirketler arasındaki lokal ağlar üzerinde yapılan ticaret, haberleşme ve diğer tüm etkinlikleri bu alanda tanımlayabiliriz. Kamu ihalelerinin İnternette yayımlanması ve firmaların elektronik ortamda teklif vermeleri ilk örnekleri oluşturmaktadır. E-Ticaretin yaygınlaşmasını desteklemek amacı ile kamunun vergi ödemeleri, gümrük işlemleri de sanal dünyaya taşınmaktadır.

4. Tüketici-Kamu İdaresi Arası Elektronik Ticaret: Tüketici ile kamu idaresi arasında her türlü vergi, sağlık ve hukuksal etkinliği bu alanda niteleyebiliriz. Henüz yaygın örnekleri olmayan bu kategoride ehliyet, pasaport başvuruları, sosyal güvenlik primleri ile vergi ödemeleri, vb. uygulamalar ile Elektronik Devlete geçişin sağlanması planlanmaktadır. İngiltere hükümeti, 2005 yılında tüm kamu hizmetlerinin elektronik ortamda yapılabileceği ve Elektronik Devlet'e geçişin tamamlanacağını duyurmuştur. 2002 yılına kadar ise tüm okul ve kütüphanelerin İnternet bağlantılarının sağlanması planlanmaktadır. 

Bunlardan en çok kullanılanları 1. ve 2. ticaret türleridir. Diğerlerini kullananlar bilir. Gerisinin işi olmadığından ilgi bile duymazlar. Bize de zaten her şeyi vermesi için bu iki seçenek son derece yeterlidir.

Hayırlı işler!

Kaynak:

http://www.elektronikticaretrehberi.com/e-ticaret_genel_bilgiler.php#bolum_1.1

 

 

 
 
Volkan Tolga
İstanbul - 21.01.2009
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com