Sosyal İnternet
Volkan Tolga
 

Hani bir aralar söylentiler dolaşırdı sürekli, internet sosyalleşmeyi önlüyor diye… Genel olarak düşünülenin aksine, son yapılan araştırma sonuçlarına göre, internet insanları daha da sosyal yapıyor. Aslında ikisi de birbiri ardına geliyor. Hem öyle, hem değil…

İnternetin insanları sosyal yapıp yapmadığı konusunda epeyce fazla araştırma yapılmaktadır. Bazı çalışmalar, internetin özellikle çocuklar üzerinde asosyallik ve iletişim bozukluklarına yol açtığını iddia etse de, ABD’de yapılan başka bir araştırma da bunun tam tersini savunarak, internetin insan ilişkilerini farklı bir yolla geliştirdiğini iddia ediyor.

Pew internet araştırma merkezi tarafından yapılan bu araştırmaya göre, iletişim teknolojileri ve internetin sosyal ilişkileri daha da geliştirdiği ortaya koyuluyor. Pennsylvanya Üniversitesinde yapılan bu çalışma için 2512 kişiyle görüşme yapıldı. İnternet kullanımının, insanları yalnızlaştırmadığı, tam aksine, Facebook veya Twitter gibi sosyal ağlar sayesinde, artık yalnızlık çekilmediği belirtiliyor.

Araştırmada değinilen konulardan birisi ise insanların yalnızlık oranının, 1985 yılında cep telefonu ve internet kullanımının ortada olmadığı zamanlara göre hiçbir farklılık göstermediği şeklinde oldu. Yapılan bu araştırmanın, teknoloji ve sosyal yalnızlık konusunda yapılan ilk araştırma olduğu ve bu yüzden önemli olduğu belirtiliyor.

İnternet üzerinden dosya ve fotoğraf paylaşımında, gönderiminde bulunan kişilerin ve cep telefonu ile görüşme yapanların, sadece elektronik mesaj gönderenlere kıyasla, daha sosyal oldukları belirtiliyor. Dünya üzerindeki birçok kişinin konuşacak kişi bulamaması, internetin yalnızlığa bir anlamda çare olduğu belirtiliyor.

İnternet kullanıcılarının, düşünülenin aksine, fiziki olarak sosyal ortamlarda da daha çok bulunduğu, internet kullanmayanlara nazaran, daha fazla dışarıda sosyal ortamlarda vakit geçirdiği belirtiliyor.

Düşünün ki Malezya’dan, Honolulu’dan, Dubai’den, Bombai’den yalnız insanlar birbirleriyle görüşüyorlar. Böylelikle bir müzik grubu kurabiliyorlar, iş kurabiliyorlar, sinema yapabiliyorlar, aynı okula gidebiliyorlar, evlenebiliyorlar. Bunlar hep internet sayesinde oluyor.

Öncesini düşünelim. Bu insanların birbiriyle iletişim kurmasına imkân yoktu ve ileri gideceğim, bu imkânı düşünmesine bile imkân yoktu. Yıllarca kitaplarda, senaryolarda gördüğümüz teknolojileri artık kullanıyoruz. O zaman bu senaryolar hayal diye anlatılıyordu ve hayal olduğu için ilgi görüyordu.

“Ne güzel olur” diye iç çektiriyordu, ama artık karton- kâğıt toplayarak geçimini sağlayan insanların bile cep telefonu ve internet kullanması ve bu şekilde çok uzaklardaki insanlarla iletişim kurması son derece olağan. Paha olarak da son derece uygun olması da ilgi çekicidir, şöyle bir geri dönüp zaman geçidine bir bakış atınca…

Diğer teoriye göre de insanlar artık sinemaya gitmiyor, sokaklara çıkmıyor, arkadaş sohbetlerine eskisi gibi katılmıyor. Bazıları güneş yüzü görmüyor. Japonya’da hiç evden çıkmayan tipler oluşmuş durumda. Hatta kendi isimleri bile var: Hikikomori.

Hikikomori, 21. yüzyılda artık bir çeşit hastalık olarak kabul edilmektedir. Japonca'da anlamı 'Elini ayağını çekmek' olan bu sözcük, yaşamdan elini ayağını çekip zamanlarının çoğunu (temel ihtiyaçlar dışındaki tüm zamanını) bilgisayar başında geçirenleri ifade etmektedir.

Japon psikiyatr Tamaki Saitō ‘nun dünya tıp literatürüne kazandırdığı “hikikomori hastalığı”nın tek müsebbibi bilgisayar değil. 90′lı yıllardan beri Japonya’da kendini ailesiyle yaşadığı evin bir bölümüne kapatıp sosyal yaşamı tamamen reddeden ergen ve gençleri tanımlamak için kullanılıyor.

Kafa karıştırıcı olsa bile her iki grubun da aramızda olduklarını unutmamak gerekir. Tabi bu durumda bazıları aramızda değiller. Ben işe pozitif bakmaya çalışıyorum. Sanki sosyalleşme kavramı artık değişiyor ve internetten de insanlar dışarıdaki keyiflerini, eğlenmelerini yaşayabiliyorlar. Hikikomori’ler dışında hiç dışarı çıkmayanlar da çok fazla değildir diye düşünüyorum. Onlar internet olmasa da asosyal olacaklardı zaten. Başka bir etken ortaya çıkardı bu durumda. Sosyalleşmede internet artık bir dal olarak kabul edilecek gibi yakında.

 

Kaynak:

http://www.bilisimhaber.com/web/sanilanin-aksine-internet-insanlari-sosyallestiriyor.html

http://www.serander.net/forum/index.php?topic=2346.0

 

 

 
 
Volkan Tolga
İstanbul - 03.02.2010
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com