Virüslerle ilgili bazı terimler
Volkan Tolga
 

İnternet var olduğundan beri onunla beraber var olan kavramlardan biri de ‘virüs’tür. İstisnasız her kullanıcı, virüslerle şu ya da bu şekilde uğraşmış, uğraşmak zorunda kalmıştır. Son yıllarda virüsler iyiden iyiye piyasada dolaşmaktadır.

Akla şu soru geliyor: Bir insan neden virüs yapıp diğerlerine gönderip belki de görmeyeceği, farkında bile olmayacağı sonuçları için neden uğraşsın ki günlerce?

Şunu da belirteyim, virüsleri hazırlamak her yiğidin harcı değildir. İyi derecede programlama bilmenin yanı sıra kullanılan işletim sistemini iyi tanımak, açıklarını iyi bilmek ve o açıklardan içeriye sızmak gerekir ki hayli zor bir iştir.

Kullanıcılar da günlerce didinip durur bir antivirüs bulmak için. Bu yolla birçok antivirüsün kullanımını, içeriğini, fiyatını, gücünü öğrenir. Ama hemen hemen herkes, bedava antivirüslerden bulmaya çalışır. Gerçi bedava antivirüsler bir yere kadar idare edebiliyorlar. Bazen gerçekten iyi iş çıkarıyorlar.

Bunların yanı sıra antivirüsleri kullanırken birçok da bilgisayar terimleriyle karşılaşır kullanıcılar. Bunların hepsine de hemen aşina olmak tabi ki kolay değildir. Bakalım bu terimler nelermiş:

Boot Disc (Açılış disketi): Bilgisayarın açılması için gerekli olan dosyaların bulunduğu diskettir. Açılış disketleri kullanılan işletim sistemine ve işletim sisteminin sürümüne bağlı olarak değişir.

.EXE file (çalıştırılabilir dosya): Bilgisayar üzerinde işlem yapmaya yarayan ve virüslerin en çok zarar verdikleri dosya türleri.

Macro (Makro): İşletim sistemine veya kullanılan programa özgü kaydedilmiş komutlar bütünüdür. Makro virüsleri, zarar verdikleri makrodaki komutların hatalı çalışmasına ve sınırsız döngüye girmelerine yol açarak işlevlerini bozarlar.

Master Boot Record (MBR): Disk veya disketlerin dosya yapı bilgilerinin tutulduğu ve diskin ilk bölümünde yer alan kısım. Virüsler bu alandaki bilgiyi ve diskin yapısını bozmakta, içindeki dosyalara erişimi engellemektedir.

OS-Operating System (İşletim Sistemi): DOS, Win3.1, Win95, Unix, Linux, Macintosh 6.X vb. gibi bilgisayarın donanımı ile uyumlu bir yapı, düzen ve ilişki içinde bilgisayarda belli işlevleri gerçekleştirmenizi sağlayan temel yazılımlardır.

Registry (Kayıt): İşlem sistemi ile ilgili belli komutların ve bilgilerin tutulduğu veri tabanıdır.

Trojan Horse (Truva Atı): Kendiliğinden yayılmadıkları için teknik olarak virüs kabul edilmeyen, fakat kendisinin veya başkalarının, üzerinde bulunduğu bilgisayara zarar vermesine neden olan programlardır.

Worm (Internet solucanı): Trojanlar gibi, çoğunlukla elektronik mektuplar veya IRC gibi programlarla yayılan, fakat kendiliğinden yayılmayıp bilgisayarın işleyişini olumsuz etkileyen programlardır.

 

 
 
İstanbul -26.06.2007
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com