Vista’dan bıktık ama yenisi geliyor

Volkan Tolga
 

Windows Vista’yı severek kullanan bir ek kullanıcı görmediğim halde ümidim var! Elbette bir seveni vardır. Allah herkesi sevdiğine kavuştursun. Bu durumda ben yeni Windows’u bekliyor olacağım. Vistayı hiç kullanmadığım halde unutmaya da oldukça hazırım. Tıpkı sesli çoğunluk(!) gibi ki onlar Vista’ya hiç alışamadılar ve hemen hepsi de Windows XP’ye geri döndüler.

İlk başta yeniliği alışamayanlar da amma çoğunluktaymış dedirtebilir size fakat bunu demeden önce kendinizi aynı durumda hissetmeniz şarttır. Hal-i hazırda Notebook (Laptop) alanların hepsine zorla Vista satılıyor. Kullanıcılar istemeyerek de olsa, sırf teknoloji aşkına, dudak bükerek de olsa alıyor. Dudak bükmeyenlerin aklını hemen okuyabilirsiniz. İşte onlar Vista’yı silip XP kullanmayı çoktan kafalarına koymuşlardır.

Üstelik Vista için çok beklemiştik. İlk versiyonu tam piyasaya sürülecekken birçok hataları olduğu anlaşılınca geciktirildi. Sonuçta halen sorunları devam etmektedir. Kullanıcılar ise asla tatmin olamamaktadırlar.

Ama Windows 7'nin açılmasını beklemek daha kısa sürecek: Geliştiriciler çıkacak olan Microsoft sistemi Windows 7 için daha hızlı bir önyükleme süreci vaat ediyor. Bunun tam olarak nasıl işleyeceğini ise Windows Core Operating Systems'in mühendislerinin Windows 7 blog'unda anlatılıyor.

Windows-PC'lerinin bugünkü önyükleme süreleri

Bilgisayarlar farklı donanım bileşenlerine sahip olduğu için sistemin kullanılabilir hale gelmesi için geçen süre – önyükleme, her bilgisayarda farklılık gösterir. Microsoft, Müşteri Deneyim ve Geliştirme Programlarına (CEIP) katılan Windows-PC'lerin yardımıyla önyükleme süreleri hakkında düzenli bir şekilde veriler topladı. Sonuç: Sistemlerin neredeyse yüzde 40'ı kullanıcının asıl işine başlayabilmesi için 40 saniyeye ihtiyaç duyuyor.

Bu süre çok uzun ve bu yüzden Windows geliştiricilerinin büyük hedefleri var: Windows 7 ile bilgisayarlar çok iyi önyükleme sürelerine ulaşacak. Mühendislerin blog girdilerinde yazdığına göre çok iyi bir sistem başlamak için sadece 15 saniyeye ihtiyaç duyacak.

Hızlı bir sistem başlangıcı için dört temel ilke

Her önyükleme sürecinde veriler sabit diskten sistem belleğine - RAM aktarılıyor. Önemli Windows sistem hizmetleri başlatılmalı, PC'nin donanımları tanınmalı ve uygun sürücüler yüklenmeli. Ancak bunlar gerçekleştikten sonra sistem masaüstünü hazırlayabilir ve gösterebilir. Birçok durumda bu süreci müteakiben Windows ile otomatik başlatılması gereken programlar da devreye giriyor. İşte Windows kullanıcıları sistem başlangıcını hızlandırmak istediklerinde Windows ile otomatik başlatılan programların sayısını azaltmaları gerekiyor.

Geliştiriciler özellikle sistem hizmetlerinde azaltmaya gitmek istiyor. Gelecekte arka plan programları işlemciye, sabit diske ve belleğe daha az yüklenecek. Önyükleme sırasında bir hizmet ancak cidden gerekli olduğu an başlatılacak. Burada geliştiriciler mümkün mertebe az hizmet ve geniş bir donanım desteği arasında iyi bir denge kurmalılar. Donanım tanıma hızını arttırmayı, sürücülerin eş zamanlı olarak işlenmesi ile gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu sayede yavaş tepki veren bir donanımın önyükleme süresinin artmasına sebep olamayacak.

Windows-Prefetching'de ekstra optimizasyon

Sabit disk ile bellek arasında hızlı veri iletimini sağlamak için Windows-Prefetching'de (ön belleğe alma) de ekstra optimizasyon yapılacak. Microsoft burada katı durum disklerinin (SSD) bir mecburiyet olup olmamasını da göz önünde bulunduruyor. İlerde farklı tanılama araçları kullanıcıları sistemi frenleyen olası durumlar hakkında bilgilendirecek. Araç sadece aşırı yüklü bir otomatik başlatma listesi oluştuğunda uyarı vermeyecek, aynı zamanda karmaşık oturum açma script'lerine de dikkat çekecek.

Geliştiricilerin bu ilkeler ile önyükleme sürecinin 15 saniyeye indirip indiremeyeceğini ise 2010'dan önce göremeyeceğiz, zira ancak Microsoft, Vista alternatifini o zaman piyasaya sürecek.

 

 

 
 
İstanbul - 16.09.2008
volkantolga@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com