S Sık sık burun akıntısı oluyor, sabahları kalktığımda  arka arkaya 10-15 kez hapşırıyorum doktora gittim alerjim olduğunu söyledi. Bu konuda beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Nevin Yıldız - Bursa

C

Sayın Nevin Hanım,

Alerji vücudumuzun daha önce karşılaştığı ve zararlı kabul ettiği bir madde ile yeniden karşılaştığında aşırı tepki göstermesidir. Teknolojinin artması ile sıklığı artan alerjik hastalıklarda doğal yaşam koşullarının bozulması, stres, hava kirliliği gibi etkenlerde rol oynamaktadır. Sonuç olarak son on yıl içinde alerjik hastalıklar iki kat artmıştır.

Çok sık karşılaşılan alerjik hastalıkların başında burun akıntısı, kaşıntı, hapşırma, alerjik nezle, aralıklı öksürük, nefes darlığı, hışırtılı solunum, astım, deride kızarıklık kaşıntı ile dermatit, gözlerde yanma, kızarma ve konjunktivit (gözdeki bir tür iltihabi hastalık) gelmektedir. Bazı bünyelerde ise ilaç (penisilin v.b.), besin (çilek,domates  v.b.), böcek (hamam böceği,akarlar v.b.) alerjileri görülebilir.

Alerjik hastalıklar yada reaksiyonlar vücudun herhangi bir organını veya sistemi tutabilir.Alerjik başlangıçlı reaksiyonlar birçok başka hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir. En yaygın allerjik tablolar şu şekilde sınıflanabilir:

Alerjik Nezle: Alerjenlerin sebep olduğu burunda kaşınma, akıntı, tıkanma ve hapşırma nöbetleridir.Çiçek tozlarına bağlı mevsimlerle ilişkili olarak görülebilir ki bu saman nezlesi olarak bilinir.Yıl boyunca devam eden şekli ise Pereniel Nezle adını alır.Tekrarlayan ve iyileşmeyen sinüsitlere neden olur.

Bronşial Astma:Tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı ile bulgu verir. Geçirilmekte olan üst solunum yolu enfeksiyonları da bu şikayetleri aktive edip açığa çıkarabilir. Sigara, kirli hava, toz, hormonal değişklikler, duygulanım değişiklikleri, yaşanılan semptomların uzamasına neden olabilir. Astma herhangi bir yaşta başlayıp korunma sağlanmaz ve tedavi edilmezse  kronikleşebilir.

Allerjik Dermatit: Genellikle kol ve bacaklarda ve bütün vücutta görülebilen bulaşıcı olmayan kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Genellkle gıda alerjilerinde olmakla birlikte tüm allerjenlerde görülebilir.

Alerjik hastaların uyması gereken kurallar şu şekilde sınıflandırılabilir:

Küfler ve ev tozu akarları nemli ortamlarda kolayca ürediklerinden eviniz güneş görmeli ve rutubetsiz,aydınlık olmalıdır.

Odanızda toz tutulmasına neden olacak fazla eşya bulundurmayınız.

Yün ve kuştüyü yastıklar,minderler,yorgan ve yatakları kullanmayınız.

Temizlik yapılan evde hastayı bulundurmayınız. Sadece hastanın yanında değil evin hiçbir yerinde sigara içmeyiniz.

Yatak odasında süs bitkisi bulundurmayın, çamaşır suyu, yağlı boya kokusu, parfüm, deodorant, oda ve saç spreyi kokan odalarda hastayı bulundurmayınız.

Boyalı ve katkılı gıda maddelerinden sakınınız.

Alerjik hastalıkların tedavisinde en iyi sonuç uzun süreli takip, titizlik, sabır ve iyi bir hasta-hekim ilişkisi ile gerçekleşebilir.

Opr.Dr.Barbaros Yurdaışık


ANASAYFA