S

16 yaşındaki kızım, gelişme döneminde kilo alınca rejim yapmaya başladı ve oldukça kilo verdi. Aradan 1 yıl kadar geçmişti ki başka bir nedenle diş hekimine gittiğimizde azı dişlerde erimeler olduğunu kusmaya bağlı gelişebileceğini söyledi. Hala kendini tutamayıp yediği zamanda kusmaya çalışıyor. Ne yapmalıyız?

Aliye AK - Ankara

C

Kızınızın rahatsızlığı bir tür yeme bozukluğudur. Hastalığa yakalananlar, aldıkları kalorinin fazlalığını değil saplantı halindeki bedensel fikirleri nedeniyle yemek yemeği reddeder yada  yedikten sonra kusar. Kişinin bedeni ile ilgili algı bozukluğu söz konusudur. Ancak tek problem bu değildir. Duygusal, davranışsal, bilişsel etkenler bireyin kendi vücudu ile ilgili yargısını etkiliyor. Bu tür bozukluklar kadınlarda sıktır. Kadının toplumdaki güzellik imajı  da  bu noktada önem kazanmaktadır. Sosyal ve psikolojik etkenler kadının vücudunu algılayışını değiştiriyorsa, yani vücudu ile ilgili gerçekleri göremiyorsa, yeme bozukluğu başlıyor demektir.

ANAROKSİK KİŞİLER: Bu grup içindeki en önemlisi olarak görülen Anoreksiya Nervosa yemekten kaçınma/korkma olarak tanımlanabilir. Hasta çok aç bile olsa yemeği reddeder, kendini hep şişman olarak görür. Önce zayıfladığının farkına varır ancak sonraları artık sınır tanımaz hep daha zayıf olmak için aç kalır. Bu kişinin intiharıdır. Ölüm oranı %10-20 dir. Anoreksikler aslında başkaları için yaşayan insanlardır. Mükemmelliyetçidirler. Yaşam standartları yüksek tutmayı severler. Yaşamları ile ilgili ellerinde tutabildikleri tek gücün yemek yeme olduğunu düşünürler. Çevrelerinde olan biteni kontrol edemediklerini düşünüp yemelerini kontrol altında tutarlar. Kilo kaybettikçe kendilerini güçlü hissederler.Profesyonel yardımı kabul etmezler çünkü bunu yemeğe zorlanma olarak görürler. Ergenlik çağındaki kızların yaklaşık %1’i bu hastalık sırasında kilolarının %15 ini kaybederler.

BULUMİKLER (Blumia Nervosa): Kusma hastalığıdır. Abur cubur seansları bin kaloriden on bin kaloriye kadar çıkabilir.Bu kalorilerden kurtulmak için hasta ya kusar yada laksatif (ishal yapan ilaçlar) kullanır.Bir de zayıflama hapları alma aşırı egzersiz yapma ve bu yüzden aşırı yorgun düşme gibi yolları seçenler de vardır.

Bulumikler de anoreksikler gibi kendilerinin güvenli bir ortamda yaşamadıklarını düşünürler. Duygularını saklarlar yaptıkları herşeyi başkaları için yaparlar. Yemek,bu kişilerin güven kaynağıdır. Kusma burada ağlama, bağırma, öfke gibi tepkidir. Bu bazen rejile başlar hasta kendini tutamaz yer ve sonrada pişman olup kusar. İçine kapanır ve bu durumu saklar. Zayıflama pek görülmez. Kilosunu muhafaza eder.

TEDAVİ: Özellikle anoreksiklerde yaşamsal organlar Kalp ve Beyin hasar görür. Hastalığın temelinde olması muhtemel hormon bozuklukları henüz Rutin tedavi yöntemi değildir. Vücut kendisini koruyabilmek için metabolizma hızını düşürür. Bu bir nevi vites küçültmedir. Adet siklusları durur. Nefes ritmi ve kalp atımı yavaşlar.Tüm hormonal organlarda yavaşlama izlenir. Saç, tırnaklar, deri kurur. Vücut soğuğa dayanksızlaşır. Kansızlık görülür. Bu hastalar depresyon ve diğer psikolojık sorunlarla karşı karşıyadırlar. Erken tanı tedaviyi kolaylaştırır. Hasta beslenme uzmanı, dahiliyeci, psikoterapist eşliğinde izlenmelidir. Hekimlerin yanısıra ailesel destekte çok önemlidir.

Dr .Serpil Ağralı


ANASAYFA