S

27 yaşındayım sağ mememde akıntı vardı  mamografi çektirdim sonuç normal dediler. Akıntım artık yok ne yapabilirim? Meme hastalıkları nelerdir?

Hanife Derince - İzmir

C

Sizin yaşınız henüz genç olmakla birlikte tüm kadınlar yaşlandıkça artan bir meme kanseri riski taşımaktadırlar.Ancak bazı kadınlarda bu risk toplumdaki diğer bireylerden fazladır.Yakın akrabalrında meme kanseri bulunanlar,aynı ailede meme kanseri dışında yumurtalık ve kalın barsak kanseri bulunması,yakın akrabalarda 40 yaş altı kanser görülmesi  riski arttırır.

Vücudumuzu oluşturan tüm organlar ve dokular hücre adını verdiğimiz küçük birimlerden oluşmuşlardır.Hücrelerdeki çoğalma işlemi yaşam boyu devam eder bu çoğalmanın kontrol dışında ve sürekli olmasıyla o dokuda tümör dediğimiz ve sonuçta kitleyle ortaya çıkan hastalık meydana gelir.Tümörler iyi huylu yada kötü huylu olabilir.Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir.

  Batıda 35-55 yaş arasında kadınlarda en sık ölüm nedeni meme kanserleridir.Bununla birlikte meme kanseri en sık 50-65 yaş arası görülür.

BELİRTİLER:

- Memede kitle ele gelmesi
- Meme başında çekilme 
- Kanlı akıntı
- Meme başında iyileşmeyen yara
- Meme cildinde çekilmeler
- Meme şeklinde değişiklik
- Meme cildinde kalınlaşma ve renk değişimi

Bu belirtilerden herhangi birini bulduğunuzda doktora gidin ve bu doktor Genel Cerrahi Uzmanı olmalıdır.

35 yaşında şikayetiniz olmasada muayne olun ve ilk mamografinizi çektirin bu filmleri kaybetmeyin   doktorunuzun önerilerine göre birkaç yıl arayla tekrarlatın.

Her ay adet dönemi bitiminden sonra kendi kendinizi muayene edin.

TANI:

1.Önce muayene

2.Mamogarafi: Daha çok tarama testi gibi kullanılır.

3.US: 35 yaş altında tercih edilir.Meme kistlerinde etkilidir.Muayenede saptanamayan kanseri saptamada yetersizdir.USG+Mamografi:% 95 olasılıkla meme kanseri tanısı koydurur.

4.Biopsi: Memedeki kitleden özel iğnelerle parça almaktır.

Hormon değişimlerine  çok duyarlı olan meme dokusu  kanser dışındaki birçok hastalık ile de bulgu verebilir. Mastit denilen meme iltihabı, ergenlikte ortaya çıkan büyüme ağrılar, iyi huylu tümörler, süt kanallarının hormonlara verdiği cevaplar memede değişimler yapabilir.

Dr.Işıl Yurdaışık


ANASAYFA