S

Boyuma göre 7-8kilo kadar fazlalığım olduğunun farkındayım sıkı bir rejimle değil dengeli beslenme ile kilomu korumak istiyorum. Dengeli beslenme nedir? hangi yiyecek ne kadar yenmelidir?

Şaban Onbaşılar - Bursa

 

C

Dengeli ve yeterli beslenmede yaş, cinsiyet, günlük aktivite ve bazı özel durumlardaki (hamilelik, oruç, süt verme dönemi)  bireylerin enerji ihtiyaçları; protein karbonhidrat, vitamin, mineral gibi besin öğeleri gereksinimleri farklıdır. Besinlerin içerdiği besin öğelerinin türleri ve miktarları farklıdır. Dengeli beslenme deyince her gruptan belli oranlarda gıda içeren diyet akla gelmelidir.

Beslenme: sağlıklı olma, gelişme ve üreme için gerekli besin maddelerinin dengeli alınmasıdır. İstek ve koşullara göre olan mide doldurma işlevi ile “beslenme” birbirine uymayan iki tanımlamadır.

Besinler, bedende gerçekleşen kimyasal tepkimeler için gerekli kimyasal enerjinin yanısıra, bedene destek olan, hücrelerin oluşması ve yenilenmesi için gereken maddeleri de sağlar. Canlıların varlıklarını sürdürebilmeleri için besin adını verdiğimiz çeşitli kimyasal bileşenlerden oluşan gıdalarımızın dengeli alınması beslenmede esastır.

Dengeli  bir beslenme rejiminde kişinin aldığı kalori ile harcadığı kalori arasındaki orana dikkat edilmelidir.

Kişinin dengeli beslenmesi için alınan gıdalar:Tahıl ve ekmek, süt ve yoğurt, et, sebze ve meyve, yağ ve şeker olmak üzere sınıflandırılabilir.

TAHIL VE EKMEK (KARBONHİDRATLAR) GRUBU: Vücudun temel enerji kaynağıdır. Günlük enerji gereksiniminin %55 ‘ini karşılarlar. Tüm karbonhidratlar sindirim sonucu glikoza indirgenerek kana geçer. Karaciğerde Glikojen olarak depolanır. Vücuda enerji gerektiğinde yeniden glikojen glikoza dönüştürülerek kan yoluyla hücrelere enerji elde etmek için yollanır.

ET, SÜT, YOĞURT... V.S.(PROTEİNLER) Günlük enerjinin %10-15’i proteinlerden sağlanır. Vücudun ana yapı taşıdır. Dışarıdan alınan proteinler parçalanarak aminoasitlere ayrılır. Vücudumuz bu aminoasitleri kendi yapımında kullanır

YAĞLAR: Yağlar karbon, hidrojen ve oksijenden oluşur. Yağlar hayvansal ve bitkisel olmak üzere iki ana grupta incelenir. Dengeli beslenmede bitkisel kaynaklı yağlar tercih edilmelidir. Bir gram yağ 9 kalori  enerji sağlamaktadır.. Bu enerji karbonhidrat ve proteinlerin iki katıdır.

MİNERALLER: Vücuddaki kimyasal elementlerin yapı taşlarını oluştururlar. Her mineralin, diğer besin maddelerinin etkisini güçlendiren tamamlayıcı bir görevi vardır. Kalsiyum, fosfor başlıcalarıdır.

VİTAMİNLER: Vücudun direncini arttırırlar. Doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önleyerek yaşlanmayı geciktirmeleri etkilerinden sadece biridir. Vitaminlerin çok az miktarda alınması vücut için yeterli olduğundan, çeşitli yiyeceklerle dengeli beslenen kişilerde vitamin eksikliği genellikle görülmez. Vitaminlerin çoğu vücutta depolanmaz ,atılır.Sadece yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K) vücudda biriktikleri için alnan miktarlarına dikkat edilmelidir.

Sonuçta: doğal yollardan ve ihtiyacımız ölçülerinde tüm bu gruplardan dengeli şekilde yararlanmalıyız.

Işıl Yurdaışık


ANASAYFA