Mistress of Spices
(Aşk İksiri)
Kerem Güler
 
 

Tür:Romantik/Dram
Yönetmen:Paul Mayeda  Berges
Senaryo:Paul Mayeda Berges,Gurinder Chadha,(Roman)Chitra Banerjee Divakaruni
Görüntü Yönetmeni:Santosh Sivan
Müzik:Craig Pruess
Yapım Yılı:2005 ABD/İngiltere
Süre:96 Dk.
Oyuncular:Aishwarya Rai(Tilo),Dylan McDermott(Doug),Nitin Ganatra(Haroun),Adewale Akinnuoye-Agbaje(Kwesi),Caroline Chikezie(Myisha),Sonny Gill Dulay(Jagjit),Padma Lakshmi(Geeta),Ayesha Dharker(Hameeda)

Aşkın Yolu Baharat Yolundan Geçerse-

Baharat ve Aşk! Bu ikili şüphesiz  Hindistan ile özdeşleşen şeyler.Aşkın ve baharatların ülkesi Hindistan’ın en latif hanımlarından Aishwarya Rai’nin başrolde olduğu bu filmimiz baharatlarla harmanlanmış bir aşk hikayesini bizlere anlatıyor.Fakat safkan bir Bollywood yapımı bekleyenler ümide kapılmasın çünkü filmimiz bir Amerikan-İngiliz ortak yapımı ve hikaye Amerika da geçiyor.Yinede yapımda Hint sinemasına ait ezgiler bulmak mümkün.Kahramanımız Tilo(Rai) Amerika’da yaşayan Hintli bir göçmendir. California’da  bir baharat dükkanı işletir.Mistik güçleri olan Tilo insanlara hazırladığı baharat karışımlarıyla yardım eder,onların sıkıntılarını, arzularını hisseder hatta onların geleceğini görür.Baharatlarla çok özel bir ilişkisi olan Tilo’nun kaderinde Doug(McDermott) ile tanışmak vardır.Bu tutkulu bir aşkın ilk kıvılcımlarını çakar.Ama baharatlar bu aşka izin verecek midir? Filmin görüntü yönetimi ve müzikleri filmin dokusuyla uyumlu gerçekleştirilmiş.Film sadece mistik öğelerle bezenmiş bir aşk hikayesi anlatmıyor. Aynı çerçeve içerisinde Amerika da yaşayan Hintlilerin ve diğer göçmenlerin yaşadığı kültür çatışması,gelenekler ve aile yapısı gibi konulara da değiniyor.Filmin iki başrol oyuncusunun performansları Amerikan yapımı bir aşk filmi için üstün olmasa da kabul edilebilir seviyede.Yinede Doug karakterini canlandıran Dylan McDermott ile Rai’nin seyircinin empati kurabileceği veya ekranda onları heyecanlandıracak bir ikili oluşturduğunu söylemek güç.Bunun yanında son zamanlarda aşka büyük bütçe ve göz alıcı aksiyon içinde bir pasaj olarak yer veren,hızlandırılmış film kareleri gibi aşkı hızlı tüketen Amerikan sinemasında romantik-komedileri de bir kenara bırakırsak yapılmış az sayıda aşk temalı filmlerden.Roman veya diğer türde yapıtlardan adaptasyon yapmak hiçte kolay değildir.Romanın okuyucu kesiminin beklentileri ve romana sadık kalma yada romanda verileni çok daha ileri seviyede görselleştirmek!Bu hiç de kolay değil. Yapımcı,senaryo yazarı ve yönetmen böyle bir proje için romanın tamamını aktarmak yerine romanın ana teması üzerinden esinlenilerek bağımsız bir Bollywood filmi gerçekleştirseydi çok daha etkili ve ses getirici bir yapım oluşturulurdu!..

Çünkü geleneksel Hint sineması için o kadar güzel elementler barındırıyor ki hem kendi ülkesinde hem de yurtdışında çok beğenilen yapıtlardan olabilirdi. Hint(Bollywood) sineması hayranları veya takipçileri ne demek istediğimi hemen anlayacaktır.Eğer aşkın baharatlar ile harmanlanmış bir versiyonunu bir tutam da mistisizm ile görmek istiyorsanız bu filmi görebilirsiniz.Son bir uyarı:

Filmde bahsi geçen baharat karışımlarını evde uygulamaya kalkmayın!

İstenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir!

 
 

 

 
 

İstanbul - 19.02.2007
http://sufizmveinsan.com
Kerem Güler
animeguy25@hotmail.com