Ghost Rider
(Hayalet Sürücü)
Kerem Güler
 
 

Tür:Fantastik/Aksiyon

Yönetmen:Mark Steven Johnson

Senaryo:David S.Goyer,Mark Steven Johnson,Shane Salerno

Görüntü Yönetmeni:Russell Boyd

Müzik: Christopher Young

Yapım: 2006 ABD

Süre:114 Dk.

Oyuncular: Nicolas Cage(Johnny Blaze/Hayalet Sürücü),Eva Mendez(Roxanne Simpson),

Wes Bentley(BlackHeart),Peter Fonda(Mephistopheles/Şeytan)

Sizi Cehenneminizden Kurtaracak Süper Kahramanlar?

İşte beyazperdelere konuk olan yeni bir Marvel süper kahramanı. Amerikan çizgi roman sektörünün bir yapıtı daha görsel bir hale bürünmüş ve gelişmiş görsel efekt,iyi olarak nitelendirilebilecek oyuncu kadrosu ile karşımızda.Çizgi romanın sıkı hayranlarını tamamı ile tatmin eder mi bilinmez ama Amerikan sineması bu aralar süper kahramanlarla kafayı iyice bozmuş halde.Yakında salonlarımıza konuk olacak olan Spider-Man 3,Fantastik Dörtlü 2 vb.  filmleri muhakkak bekleyin.Çünkü tüm dünyada bu kadar iyi para getiren bu süper kahraman türünü Amerikan sinema sektörünün bırakmaya hiç niyeti yok!

Filmimiz Nicolas Cage in canlandırdığı Johnny Blaze’in gençliğinde babasının hayatını kurtarmak için şeytanla yaptığı anlaşma sonucu ruhunu ona satması ve şeytanın kafa avcısı haline dönüşünün ve bu lanetten kurtulmaya çalışmasını anlatıyor.Her ne kadar her karesinden aksiyon fışkırmasa da film normal metrajı içerisinde yeterli derecede aksiyona yer veriyor. Aksiyonun yanında mizaha da yer vermesi ve özellikle bazı sahnelerde filmin atmosferiyle zıtlaşan replikler bulunması da ilginç! Bunun bir sebebi de özellikle Amerikan film sektöründe bu türe giren filmleri mümkün olduğu kadar geniş yaş grubuna seyrettirebilmek ve daha fazla gişe geliri elde etmek.Aynı zamanda bu filmlerden üretilecek kahramanların oyuncakları,figürleri,fast food menüleri gibi yan sektörlerden de bolca para kazanıp insanları bunlara özendirip sömürmektir...

Şu uyarıyı özellikle çağımızda rayından çıkmış insanlık ve sorumluluk hisseden ebeveynler için yapmak yerinde olur. Filmin yaş sınırı PG-13;yani bu yaşa kadar olan çocuklar yalnız ebeveynleriyle filmi görebilir ama  size çok sert gelmese de bu filmi bu yaş grubuna giren çocuklara izletmenizi tavsiye etmiyorum. Buna değinmemin sebebi her ne kadar masum görünse de bu onların bilinç altlarına olumsuz etki edebilir ve onları yanlış sorgulamalara veya yönlere sevk edebilir.Filmin müzik yönetimi de süper kahraman filmlerinin dokusuna uyan,aralarda vahşi batıdan izler taşıyan bir yapıya sahip.Özellikle Stan Jones tarafından 1948’de yazılan ve bugüne dek 50 sanatçı tarafından değişik yorumları yapılan “Riders in The Sky” parçasının “Spiderbait” tarafından yapılan son yorumu da oldukça ilginç.Filmdeki karakterler çok derin işlenmiyor ki bu verilen süre içinde uzun soluklu ve yıllarca süren çizgi roman serilerinin bu kadar zaman içinde anlattığı bir hikayeyi, karakterlerin geçirdiği evreleri ve değişimi aktarmak büyük çaba,yetenek ve yaratıcılık gerektiriyor. Nic Cage hayalet sürücü rolünden dahil olduğu diğer projelerinde olduğu gibi altından kalkmayı başarıyor.Gerçi bir çok sahnede özel efekt kullanımı ve dublör desteğine rağmen.Genel kanı her ne kadar tümüyle katılmasam da bu türe dahil filmlerde olağanüstü oyunculuk veya performans beklenmemesi gerektiği.

Aslında bu türe ait devam filmleri yapılabilen projeler bunun aksini ispat edecek işaretler verebiliyor. Filmin bir diğer gelecek vadeden ve önümüzdeki yılarda daha da isminden söz ettirebilecek karizmatik oyuncusu ise Wes Bentley! Bentley “Blackheart” rolünde Nic Cage’in gösterdiği oyunculuğun hiç de altında kalmıyor.Filmin aşk sembolü de Eva Mendez olarak çıkıyor karşımıza tabi buna her ne kadar aşk diyebilirsek(kullan-tüket-at) mantığı sadece Amerika’yı değil tüm dünyayı sarmışken. Filmin bir diğer kaybı diğer süper kahraman filmlerinde kahramanlar ile aşkları arasında duygusal bir bağ olması.

Bu yapımda böyle bir oluşum göremiyoruz. Dolayısı ile Eva Mendez’in karakteri aralarda bir yerler de kalmış garnitür hissi oluşturuyor. Sam Elliott’ın tam bir eski zaman kovboyuna büründüğü “Caretaker” rolü de kendisine her zaman ki gibi tam oturmuş. Ve son olarak Şeytan’ın insan suretine büründüğü rolde Peter Fonda’yı görüyoruz.Fonda kısa aralıklarla görünmesine rağmen etkili bir performans sergiliyor.Eğer fantastik/aksiyon türüne ilgi duyuyor veya çizgi romanlara meraklıysanız bu filmi görebilirsiniz. Peki bu yapımla ilgili her şey bu kadar mı?Acaba seyrettiklerimizi ne kadar dikkatli ve derinlemesine seyrediyoruz?Bu sadece sıkı aksiyon sahneleri,olağanüstü efektleri olan,bizi heyecanlandıran,başındaki süper güçleri olan kahramanla kendimizi özdeşleştirip onun sergilediklerine hayran olduğumuz bir yapıt mı?Sadece bu yapım değil diğer izlediğimiz bütün yapımlarda olabilir!Bazı filmler vardır ki içlerinde bunu gerçekleştirenlerin bile farkında olmadan yakaladıkları veya yaklaştıkları evrensel gerçekler-sırlar olabilmektedir.Johnny Blaze karakteri hayalet sürücüye dönüştüğünde genç bir kızın parasını çalmaya çalışan soyguncuyu yakalayıp ona şu repliği tekrarlıyor;”Senin ruhun birçok masumun kanıyla kirlenmiş! Gözlerime bak ve onların acısını hisset” deyip ona şimdiye kadar yaptıklarını aynen bir ayna gibi yansıtıyor. Öldürdüğü, soyduğu insanlar ona gösteriliyor ve bilincinde bir bir oluşuyor. Siz iyi veya kötü bir şey yaptığınızda bu bilincinize kaydedilir ve hiçbir şekilde kaybolmaz. Evrensel sistem gereği gereken şekilde bilincimizden olumsuz olanları silmez isek ölüm ötesi sonsuz yaşamda bunlar aynen karşımıza çıkacaktır.Zerre kadar yapılan iyiliklerin karşılığı iyilik,zerre kadar yapılan kötülükte cehennemi bir azap olarak birimin bilincinde yerini alır şeklinde anlatılmak istenene güzel bir örnek!

Şunu da asla unutmayalım bizleri kurtaracak süper kahramanlar olmayacaktır eğer biz bilinçli bir düşünceye sahip değil isek!!

 
 

 

 
 

İstanbul - 06.03.2007
http://sufizmveinsan.com
Kerem Güler
animeguy25@hotmail.com