Kefir nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları nelerdir?

Gediz Demir
 

Kafkasya’dan geldiği düşünülen bir içecektir.Karnabahar tanelerini andırırsa da ben daha çok akvaryumlarda dekor amaçlı kullanılan, beyaz mercanlara benzetiyorum.Doğadaki bu benzerlik büyüleyici, hatta birkaç örnek daha verebiliriz; mesela beynimizin ceviz içini andırması,lahananın kulak kıvrımlarımıza benzemesi gibi ...

Kefir yukarıda da bahsettiğimiz gibi akvaryumlardaki beyaz mercanlar gibidir.Sanki onların küçülmüş halleridir.Sanki, her zerre, bu haliyle tümeli yansıtıyor gibi...Probiyotik canlı içeren kefir, süt ile mayalandığı zaman;KEFİR adıyla bildiğimiz bir içecek formuna dönüşüyor.Konuyu anlamamız için probiyotik kavramını kısaca özetleyelim.

Probiyotikler?

Probiyotikler yararlı dost bakterilerin adıdır.Kim demiş benim dostum yok diye? İşte size dost! Vücudumuzda yararlı bakterilerin yanı sıra; zararlı, hastalık yapan, patojen bakteriler de vardır. İki grubumuz oldu DOST BAKTERİ (prebiyotik) ve DÜŞMAN BAKTERİLER (patojen bakteri). Bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakterileri lise biyolojiden hatırlayacağımız gibi; bunlar K vitamin sentezi yaparlar.Bir de bunların zıttı hastalık yapan bakteriler vardır ki düşman bakteri veya patojen bakteri şeklinde isimlendirdik. Probiyotikler (dost olanlar) bizim için savaşarak patojen(düşman olan) bakterileri yok ederler, bu nedenle sürekli bir savaş hakimdir bağırsaklarımızda...Bu ne enteresan bir olay! Mikrodan makroya, tüm boyutlarıyla bu kainat kendi ile bir savaş içinde! Her boyutta, savaş görüyoruz.Bu yönümüzle bizlerde birer boyut muyuz acaba? Hani 11 boyut diyorlar ya, kainattaki boyut sayısına ;acaba insan da 12. boyut mudur? Bakıyorsunuz bir yaşam var içinizde....

Probiyotikler, vücudumuzdaki bağışıklık dengesini sağlamakla görevlidirler.Onlar olmasa idi şu an bağırsaklarımızdaki patojenlerin hızla artması sonucu sağlığımız risk altına girerdi.

Kefir de içeriği itibariyle bu probiyotiklere sahiptir.Yani yararlı bakterilere.Bu nedenle sağlık açısından vazgeçilmez doğal kaynaktır.Hatta Kafkasların uzun yıllar boyunca yaşaması,yöresel içeceklerinin kefir olmasıyla kısmen ilişkilidir diyebiliriz. Ayrıca kefiri kabarcıklı ayrana benzetebiliriz.Siz kefiri içtikten birkaç dakika sonra bağırsaklarınızdan tuhaf sesler geldiğini ve bir akış başladığını kulaklarınızla duyacaksınız! İnanılmaz bir rahatlama fark edeceksiniz.Özellikle bağırsak (kabız) problemi yaşayanlar için şiddetle tavsiye edebilirim.

PRO+biyotiklerden bahsetmişken PRE+biyotik lerden de bahsedelim kısaca; PREbiyotikler ise yararlı liflerdir. Prebiyotikler yararlı bakterilerin beslenmesi için lifli yapılardır ; yoğurt gibi.Kefir de bir prebiyotik olduğuna göre, PREbiyotiğe (lifli gıdalara ) ihtiyacı vardır.Bu nedenle, süt içinde sürekli çoğalacaklardır.Tabi bu artışı haftalar sonunda ancak görebiliriz.

Nasıl yapılır?

Kefir taneleri,ılık bir süt içine konulur.Bakterilerin üreme sıcaklığını dikkâte alarak, 25 derece ortalama bir sıcaklıkta,süt içinde, 24 saat kaldığında, sütünüzün pıhtılaştığını göreceksiniz.Daha sonra kefirinizi sütten çıkarıp, içi saf su dolu olan bir kapta saklamanız gerekecek,buzdolabı uygundur.Klorlu suya hassas oldukları için,klorlu suda saklamayınız,ayrıca metal kap kullanmak da yapısına zarar verir.Tavsiyemiz cam kavanozlarda muhafaza etmenizdir.Kefiriniz orada bir dahaki mayalanmayı bekleyeduracaktır.

Kefirin tadı, nasıl ayarlanır?

Kefir kabarcıklı ayran gibidir.Tadı ayrandan daha güzeldir.Bir şeker küpü büyüklüğündeki kefir tanesi, 24 saatte, 1.5 litre sütü mayalar.Eğer daha ekşimtırak bir tat isterseniz ,kefiri sütün içinde iki gün bekletiniz. Ne kadar çok bekletirseniz ;kefiriniz o kadar ekşi olacaktır.Tatlı kefir,ekşi kefir isimlerini alacaktır.Ortalama bir küp çay şekeri büyüklüğündeki kefir tanesi 10 ytldir.Google satırlarında "Kafkas kefir mayası "şeklinde ararsanız sanırım satan şahıslara da ulaşırsınız.

Probiyotkiler üzerine araştırma ?

Probiyotikler üzerinde yapılan araştırmaların biri şöyle ; zayıf insanların bağırsaklarında daha çok probiyotik bulunmuştur.Şişman insanlarda ise bağırsaklarında probiyotik bakterilerin daha az bulunduğu saplanmıştır. Bu da probiyotiklerin kilo ile ilişkili olduğunu göstermektedir.

Diğer bir ifadeyle, sağlıklı insanların bağırsaklarındaki yararlı bakterilerin sayısı, şişman insanlarınkinden daha fazla!

Farklı bir araştırma da,bağırsak florasında koruyucu tabakanın oluştuğu yönündedir.Kefir de canlı bir probiyotik olduğuna göre sanırım önemini anladık.Kefirin bir katkısı da B vitamini emilimini artırmasıdır. Belki de kilo alanların çoğu, vitamin kayıplarının minimuma inmesinden dolayı kilo alıyordur?

Kefiri nasıl temin edersiniz?

Sindirime yardımcı ve koruyucu özelliğe sahip prebiyotikler,marketlerde bulunsa da,sizin canlı bir kefirle yapacağınız "kefir ayranının" yerini tutmaz.Açık artırma sitelerinden,google satırlarından,aktar (baharatçılardan) temin edebilirsiniz.Bu küçük mayayı(kefir mayası veya kefir tanesi) öldürmediğiniz müddetçe, sınırsız kullanabilirsiniz.

Kefirin beyne yararı ?

Kefirin beyne kısmen yararı şöyle ; B vitaminleri hafıza için olmazsa olmaz bileşenlerdir.Kefir de, B vitamin emilimini artırdığı için beyne katkıda bulunmuş olmaktadır.Ayrıca bağırsakları rahatlatması,beynimizin bağırsaklar için harcadığı enerjiyi de kısmen kısar diyebiliriz.

Son olarak, ağız kokusuna " KEFİR " diyorum ve şiddetle tavsiye ediyorum! Sağlıkla kalın.

 

 

 
 
Gediz Demir
Fen Edebiyat Fakültesi
Fizik Bölümü