Modern İnsanın En Büyük Silahı: BİLGİ
Dr. Turhan Doğan
 

Geçen haftalarda meydana gelen orta şiddetli depremler sonucunda deprem konusu tekrar gündeme geldi. Yedi sene evvel halk kahramanı ilan edilen bilim adamları şimdi bir kavga içindeler. Basından  bunları izliyoruz.

Her çıkışın bir inişi var, derler; acaba depremlerle popüler olan bu insanlar popüleritelerini yitirerek inişe mi geçti? Yoksa beklenen deprem henüz olmadığı için bir yargılama süreci mi başladı. Şimdilerde bu bilim adamlarına haksız kazanç elde ettikleri yolunda suçlamalar gündemde. Gözden kaçan ise toplumun öz eleştiri yapma zamanı. Deprem olayına yaklaşımımızdan yola çıkarak toplumsal bir öz eleştiri yapmamız şart.

Öğrenmeyen, okumayan, araştırmayan, incelemeyen irdelemeyen ve konuları doğru biçimde idrak etmemekte direnen büyük bir kitle ile karşı karşıyayız. Bırakın bilgi amaçlı okumayı, zevk için şiir kitaplarını bile okumayanlar söz konusu iken, kasedi çıkınca yüz binler satan şiir kasetleri ortalıkta.

Konuşmayı, dinlemeyi, tartışmayı seviyor: ancak beyin hücreleri arasında daha fazla elektrik akımı isteyen konularda okumak, araştırmak, sorgulamak, itiraz etmek, alternatif üretmek yerine kulaktan dolma bilgileri tercih ediyoruz. Çok iyi bildiğini iddia eden kulaktan dolmacıların yarım bilgilerle olaylara yaklaşım sağlaması ise cabası.

Yarım doktor candan, yarım hoca imandan eder, derler. Buna bir de yarım  bilgi ne’den ederi eklemek gerek sanırım. İlimden, akıldan....?

Sahi bilgi çağında değil miyiz. Bilgi toplumu olmamız gerekmez mi?

Bilginin değeri ne kadardır?

Know-how’a bütün dünyada ödenen rakamlardan haberiniz var mı yani sadece bilgiye ödenen rakamlara.

Bilmeyebiliriz, ancak bilgiye ulaşmamız o kadar kolay ki artık  sadece bilmek, öğrenmek isteyin; idrak etmek isteyin yeter.

Beyninize iyi bakın, beyin sağlığınız için beslenin. Çünkü bilmek için en fazla ihtiyacınız olacak organımız beynimiz olacaktır.

Olaylara duygular ile değil, akıl ile yaklaşın; göreceksiniz ki bilmek, öğrenmek o kadar kolay ki, birçok konuda bu işi bilen birine bile ihtiyaç duymayacaksınız.

İşinizi bir tanıdığa havale etmek, torpil gibi kestirme yollara bile ihtiyacınız kalmayacak. Modern toplumda birey kimliği ile ayakları üstünde sağlam durabilen fertler olacaksınız. Hangi kabileye mensup veya kimlerden olduğunuz değil, birey olduğunuz önem kazanactır.

 

 
 
Dr. Turhan Doğan
Tokyo - 14.11.2006
turhan-sufizmveinsan@hotmail.com
http://sufizmveinsan.com