Süper Hızlı Bilgisayarlar Yolda
Bilgisayar uzmanları, 21. yüzyılla birlikte silikon yongaların (chip) yerini mikro kristal yongaların alacağını ve bilgisayarların boyutlarının çok daha küçük olacağını bildirdiler.
California Üniversitesi ve Hewlett-Packart şirketi tarafından geliştirilen "moleküler mantık geçişinin (Molecular Logic-gate)" bilgisayarın temel çalışma sistemini oluşturduğuna dikkat çeken bilgisayar tasarımcısı Phil Kuekes, bilgisayarda kullanılan çok basit ve temel bir geçişle yeni teknolojiyi ortaya çıkardıklarını açıkladı.
Mantık geçişi (Logic-gate), açık ve kapalıyı gösteren bir anahtarla açılıp kapatilıyor, bununla elde edilen elektrik voltajın değişmesi sonucu da en küçük veri biriminin (bits) iletimi sağlanıyor.
Kristal yongalı bilgisayarların, silikon yongalar için gerekenden çok daha az enerjiyle kullanılabileceğini, virüs ve çökmelerden etkilenmeyeceğini bildiren uzmanlar, bugün birbirine bağlı 100 bilgisayar ağının gücünün, kristal yongalı teknolojide bir kum tanesi büyüklüğündeki yongayla karşılanabileceğini ifade ettiler.
Bu arada, California Üniversitesi Kimya Profesörü James Heath ve ekibinin, "Rotaxane" adı verilen yeni bir moleküler bileşim ürettikleri ve bunun kristal yongalar için yeni gelişmeler sağlayabileceği bildirildi. Journal Science dergisinde çıkan araştırma raporunda, Rotaxane bileşiminin, metal elektrotlarla sıkıştırıldığında mantık geçişi oluşturduğu belirtildi.
Yeni teknolojiyle, yongaların bir toz tanesi kadar küçüleceği ve bu yongalara uyumlu yeni mini boyutlu kablo sisteminin geliştirileceği ifade edildi.
Yeni yongalara uygun kablo sisteminin çok küçük tüplerle karbondan üretilebileceğini belirten bilimadamları, yeni teknolojinin uygulanmasıyla bugünkü bilgisayarların cepte taşınır boyuta kadar küçüleceğini kaydettiler.
Hakan Kalyoncuoğlu