E-mail Yanıtlarına Devam... - 10


Soru :  

ALLAH’ın selamı Üzerinize olsun, Zengin sayfanızdaki yazı ve metinleri çok büyük bir merak ve ilgi ile okuyorum. Ben Almanya’da Wuppertal Üniversitesinde bir öğrenciyim, burada bazı arkadaşlarla islâmi daha iyi anlamak, bilmediğimizi birbirimize öğretmek maksadı ile oturum veya sohbetler düzenliyoruz. Şahsen 2 yıl önce tasavvufla tanıştım, sayın Ahmed Hulûsi’nin yazılarıyla ilim-İslam bağlantısı ile İslâmi yeniden ve bu defa büyük bir Haz la tanımaya ve anlamaya başladım. Ne yazık ki bu sohbetlerimizde fikir ayrılığı çok oluşuyor bilhassa Arap kökenli veya Arabi meyilli arkadaşlarla. Tabi ki buda bilgi yetersizliğimden kaynaklanıyor.

Bu Sohbetlerde simdi Kur´an-i Kerim i bastan ele alıp, yorumları, bağlantılı hadisleri artı hadislerin bile yorumu ile, tam manada İslâma bir adim daha yaklaşma çalışması olacaktır umuyoruz. Ben ve Kadiri tarikatından Pakistanlı sevgili bir Dost, bu ise kollarımızı sıvadık, ALLAH yardımcımız olsun. Sizin sayfanızda bu maksada yararlı çok bilgiler mevcut. Bilhassa "Kuran ve Yorum" linkinizin içeriğini sanki bizlere bir ön çalışmaya mahiyetinde sunmuşsunuz. Ne yazık ki Henüz 4 tane Sure işlenmiş. Fakat diğer Surelerin yorumlarına da en kısa zamanda ulaşma imkânım olursa çok mutlu olacağım. İlginiz ve Hizmetinizden dolayı ALLAH sizlerden razı olsun <Amin>

Erdoğan Caymaz

Cevap :

Değerli Arkadaşım;

İslâmı değerlendirmede araştırmacı yazar Ahmed Hulûsi’nin eserlerinden faydalanmanız oldukça yerinde bir harekettir. Bu arada Kur’an-ı Kerim ve Hadisleri yorumlama konusunda ise size tavsiyem önce Tasavvuf felsefesini içeren eserleri edinmeniz, bu eserleri iyice algılamanız ve bilahare Kur'an ayetlerinin batıni manalarına ulaşmanızdır. Keza Hadisler içinde aynı şeyi söyleyebilirim.  Çalışmalarıma ara ara Kur’an ayetlerinden yorumlar vererek, sizlere seslenmek istiyorum. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.


Soru :

Selamun aleykum,

Cuma isimli yazınızı okudum, kerahat vaktinin mekruh olusunun sebebini anlayamadım. yani, beyin güneşin menfi tesirlerinin parazitinden etkileniyor, şeytanlarda fikir ilka etmeye çalısıyor; beynin bunlarla meşgul olması ve ibadete güç ayırmaması mi gerekiyor diyorsunuz?

Necati KAYA

Cevap :

Değerli Arkadaşım;

Tahmin ediyorum siz akşam gazetesinde çıkan bir yazıyı okudunuz. Ben sorduğunuz sual karşısında görüşlerimi yenileyecek bir durum göremiyorum. Bu yazıyı tekrar okumanızı tavsiye ederim. Teşekkür ediyorum.


Soru :

İslam dininde “Tasavvuf” ve “Tarikat” kavramlarının önemi hakkında kısa bilgi vermenizi rica ederim.

Nurettin Sarıgül

Cevap :

Mistizmde tasavvuf felsefesinin, anlayışının sistemleşmesi ilahi amaçlara dönük bir şekilde örgütlenmesi, yani tarikatlar adıyla ortaya çıkması 10 uncu yüzyıldan itibaren başlar. Tarikatlarda  sevgi ve en önemlisi güven, saygı, sabır ve tevazuu içinde Allah’a ulaşma yolu aranır. Bu ekolde edep ve terbiye öğrenilir. Tasavvuf ehli kişiler, kalp temizliği için, (nefs ve ruh terbiyesi) ile mutlak gerçeği keşfetmeye çalışır. Tasavvufi anlamda tarikat “Hakk’â giden Yol” manasına gelir. Yani yüce Allah’a ulaşmanın yoludur. Amaç  Dünya ve Ahiret saadetine ermek dinin özüne varmaktır.  Sadece şunu hatırlatmakta fayda var, bu yönde mistizmi kötüye kullanan örnekleri sadece bugün yaşamıyoruz. Bu konuda detaylı bilgi için sitemde mevcut olan “Mürşid ve Şaki” isimli yazımı okumanızı tavsiye ederim. Başarılar dilerim.


Sayın A.F.Yuksel,

Sufizm ve İnsan da "Rotar ve Merkür" ve Astro-Merkür" baslıkları altında aynı yazı var. Sizi bilgilendirmek istedim. Hayırlı günler dilerim.

Nilüfer Gökmen  

Cevap :

Sayın Nilüfer Gökmen;

İlgi ve alakanız için teşekkür ediyorum. Hayata bakış açınızda bende bıraktığınız olumlu intibalardan ötürü çok mutluyum. Başarılarınızın devamını diliyorum. 

Ahmet F. Yüksel
İstanbul
12.03.2000