E-mail Yanıtlarına Devam... - 9


Soru :

ZIKIR HAKKINDA BILGI VEREBILIRMISINIZ

HANGI'SI DOGRU

1-MUHAMMEDI
2-NAKSI
3-CAFERI
4-KADRI ?

TESEKUR EDERIM

SELAMLAR
DAVUD DERELİ

Cevap :

Hadislerden de anlaşılacağı üzere kulluk adı altında yapılan çalışmaların en büyüğü zikirdir. Zikrin genel ve özel anlamda yapılanı vardır. Genel anlamda yapılanı ruha pozitif güç katmak, özel anlamda yapılanı da bütün isimlerin manalarını beyinde  kuvveden fiile çıkartmak içindir. Özel zikir kelime tekrarı ile yapılandır. Zikir konusunda en geniş bilgiyi daha detaylı olarak www.ahmedhulusi.com sitesindeki zikir ile ilgili bölümden ulaşabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim..


Soru :

Selamlar,

İşlerimin yoğunluğundan dolayı sitenizi gezemeyip, sorularıma cevabınızın sitede olabileceğini de düşünemedim. Özür dilerim. Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Fakat karanlıkta kalan bir nokta daha olduğunu düşünüyorum. Aydınlatın lütfen.  Cevabınızda Allah isimlerinin özel zikir olduğunu ve kerahat saatlerinde esma zikrinin yapılabileceğini yazmışsınız. Peki genel zikir? Ben günde 66 defa Ayet el kürsi okuyorum Allah izin verdiğince. Bu sanırım genel zikir sınıfına giriyor. Bu vakitlerde bunun gibi genel zikir (eğer genel zikir ise) okuyabilir miyiz? Okursak boşa mı okumuş oluruz, namaz gibi? Konuyu hatırlatmak için önceki e-mail'imi aşağıda sunmuş bulunuyorum.

Sevgiler selamlar. Allah razı olsun. 
Engin Özkan
Kadıköy-İstanbul

Cevap :

Genel zikir ruha güç katmak için yapılan bir çalışmadır. Zikrin gelişigüzel yapılması ve sayılarının isteğe bağlı bir şekilde azaltılıp çoğaltılması sanırım yerinde bir hareket olmamaktadır. Zikir konusunda size de geniş ve tafsilatlı bilgiye www.ahmedhulusi.com sitesindeki zikir ile ilgili bölümden ulaşmanızı tavsiye eder, başarılar dilerim


Soru :

Sayın Ahmet YÜKSEL,

Değerli bir kardeşim olan Eyüb SANCAK vasıtasıyla sitenizle ve bilgilerinizle tanıştım. Yine onun salık vermesi üzerine size kendimi tanıtacak cesareti buldum. Ayrıca sizlere çok selamları var.

Adım Figen ÇAMLIYURT 3 Aralık 1971 günü saat 16.05 civarında dünyaya gelmişim. Dinimi hurefelerden kurtulup doğru bir şekilde yaşamak en büyük emelim. Bu konuda yazılarınızdan son derece fayda gördüm. Çok teşekkür ederim.

Şu an içimde umreye gitmek için dayanılmaz bir arzu duyuyorum. Ancak cehaletimden umre öncesi ne yapmalıyım, umre'de neler yapmalıyım, Allah kısmet edip gidip dönerisem ne gibi sorumluluklarım olacak bilemiyorum. Birkaç yere bu konu ile ilgili çektiğim mail'lere bırakın cevabı, bayan olduğum için tek başıma seyahat edemeyeceğim şeklinde cevaplar aldım. Bizleri dinimizde uzaklaştıran bu zihniyetlerle irtibat kurduğum içinde kendi kendime kızdım.

İşim gereği çok uzun süre kutsal topraklarda kalamayacağım ve hazırlanan programlar hep 1 aylık zaman dilimine yayılmış. Sizin bana bu konuda bir tavsiyeniz olabilir mi? Böyle bir zamanı mı kendime hazırlamalıyım, yoksa 10-15 günlük bir zamanda ziyaretimi gerçekleştirebilir miyim?

Sayın Ahmet YÜKSEL beyefendi, bana bu konularda yardımcı olursanız çok memnun olacağım. Benim için çok önemli.

Allah yolunuzu her zaman açık etsin.

Saygılarımla, Figen ÇAMLIYURT

Cevap :

Sayın  Figen Hn. Benim size acizane tavsiyem, umreye gitmeden önce Hac görevini yerine getirmenizdir. Mistik yolda emin adımlarla ilerlemek için zorluk çıkaran düşüncelere ve taraflara itibar etmeyip, kolay olanı seçmeniz en uygun ve mantıklı bir iş olacaktır. Saygılarımı sunuyor, başarılar diliyorum.


1-CENNET VE CEHENNEM'İN (kişi için değil)SONU VARMIDIR?
2-SİLM KELİMESİNİN TÜRKÇE DE Kİ TAM KARŞILIĞI NEDİR?
3-SAKAR NEDİR?

ŞÜKRÜ ÖZHAN

Cevap : Değerli dostum;
Birinci sorunuzdaki Cennet ve Cehennemin kişi için olmaması ne demek? Bu bölümü anlayabilmiş değilim. Şayet bunu yazmamış olsaydınız; Cennet ve Cehennemin sonsuza dek var olacağını mistik verilere dayanarak söyleyebilirim.

İkinci sorunuzdaki SİLM kelimesinin anlamı “Teslim Olmak” ve “Barışa Ermek” manasına gelir. Ayet-i Kerime’de de bu hususa atıf yapılarak, “Emniyete girin, hepiniz İslam’a teslim olun” denilmektedir.

Üçüncü sorunuzdaki “SAKAR” Cehennem tabakasının adıdır.


Soru : 

Değerli Dostum
her ne kadar şahsınızı simaen tanımıyorsam da dostum diye hitab etmemi lütfen laubalilik olarak telakki etmeyiniz. Çünkü aynı dilin aynı dinin aynı  Yaratan'ın kulu olmak vesilesi ile size böyle hitab etmemi mazur görünüz.net  teki web sayfanızdan birçok bilgiler edindim ve pc de size ait dosyamda copy  ledim zaman zaman bazı yazılarınızdan faydalanmak için.Allah ilminizi her daim arttırsın, bunlardan faydalananların dualarını sizden eksik etmesin
dileği ile ....

Saygılarımla
M.Yavuz Seval

Cevap :  

İyi niyet temennilerinize candan katılıyorum. Bendeniz öyle itibar edilecek bir şahsiyete sahip değilim. Basit bir insan olduğumu söylemeliyim. Bu bakımdan telaş etmeyin.

Size İslam’a hizmet veren diğer sitelerinde adreslerini vereyim, onları da bir ziyaret edin. Umarım faydalanırsınız, kalbim sizinle beraberdir.

www.ahmedhulusi.com   /  www.ahmedbaki.com


Soru : 

Selamün Aleyküm,

Öncelikle sitenizin doyurucu içeriğini ve seviyeli üslubunu çok beğendiğimi söylemek isterim. Sitenizle yeni tanıştım ve tasavvuf konusuna olan ilgim dolayısıyla sık sık ziyaret etmeye başladım.

Benim size şöyle bir sorum olacak;

İbn-i Arabi'nin ve İmam-ı Rabbani'nin Vahdet-i Vücut konusundaki görüş ayrılıkları hakkında ne düşünüyorsunuz. Ayrıca İmam-ı Rabbani'nin ve Mektubatının Tasavvuftaki yerini ne şekilde görüyorsunuz.

Bu konuda düşüncelerinizi bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz...

Şimdiden ALLAH razı olsun.  Nafi Korkmaz

Cevap :  

Yazılarımı beğendiğinizi söylemeniz beni memnun etti. Ama şunu gerçekten itiraf edeyim, biz sadece ortaya konandan faydalanıyoruz. Tabii ki nasibimiz kadar...

İbn-i Arabi vahdet-i vücud  görüşünün, İmam-ı Rabban-i ise vahdet-i Şühud görüşünün mimarlarıdır. Vahdet yaşantısı olmadan Vahdet-i Şühud’un anlaşılması mümkün değildir. Bunların üstünde birde Şühud-u Zat görüşü vardır, bu iki görüşünde üstündedir. Ayrıca İmam-ı Rabban-i’nin “Mektubat-ı Rabbâni” isimli eserinden çok faydalandığımı söyleyebilirim. Tasavvuf ilmine büyük katkısı olan bu eser, tek’lik ilmine ulaşmayanlar için bir hayli zor, anlaşılması güç bir kitaptır. Cenab-ı Hak’tan çalışmalarınızın devamını niyaz ederim.


Soru :

Efendim öncelikle çok iyi ve yararlı bir site hazırlamışsınız tebrik ederim. Size kafamı uzun zamandır kurcalayan iki sorum olacak.

1. Zekat acaba parça parça ayrı kişilere verilebilir mi?

2. Banyodan sonra gusül abdest i alındıktan sonra abdest almak gerekirse çıplak olarak abdest alınabilir mi?

Saygılarımla Bülent BAHAR

Cevap :

Öncelikle ilginizden dolayı teşekkür ediyorum. Zekâtınızı istediğiniz gibi, ister bütün isterseniz parça parça vermeniz yeterlidir. Ancak kısımları bir senede tamamlamak zorundasınız.

Banyodan gusül abdesti aldıktan sonra herhangi bir sebep yoksa abdest almanız gerekmez. Şayet bunu gerektirecek bir hal varsa, gusül abdestini nasıl aldıysanız o şekilde abdest alabilirsiniz. Benim kanaatim budur.


Soru :

Astroloji ile Nurdan Tuncel' in kitabıyla tanıştım. Bir arkadaşım beyin haritamı bilgisayardan çıkardı. Ancak tam bir yorum için sanırım evlere/burçlara düşen sabit yıldızların hangileri olduğunu da bilmeye ihtiyacım var ve bunlar haritamda yok. Doğum tarihi, saati ve yerini bildirsem bana yardımcı olabilir misiniz, ya da kim olabilir?

Teşekkür ederim.

Doğ. Yeri : Samsun

Doğ. Tarihi : 19.03.1964

Doğ. Saati : 07 : 30

Cevap :

Türkiye’de mevcut en iyi beş astrologtan biri olan ve eserleri en nezih kitabevlerinde satılan astrolog Nuran TUNCEL’den bilgi edinmenizi salık veriyorum.


Soru :

Sayın A. F. Yüksel,

Kütüb-i-sitte yı indirmeye çalıştım ancak her konuya tek tek girdikten sonra indirebiliyoruz. Bu da zamanı uzatıyor. Bu konuda uzun bir çalışma mı yapılması gerekiyor bilemiyorum ama Kütüb-i-sitte yi bir kitap gibi indirebileceğimiz şekilde yeni bir düzenleme yapılabilirse çok yararlı olur diye düşünüyorum.

Ayrıca bazı konu başlıkları arapca olduğu için bell bir konuyu aradıgınız zaman bulmanız zor oluyor. Bazı konu başlıklarının yanına Turkce lerı yazılmıs, dıgerlerıne de yazılsa okuyucu ıcın cok buyuk rahatlık olur dıye dusunuyorum.

Çalışmalarınızla bızlerı bılgılendırdıgınız ıcın tesekkür ederız. Allah yardımcınız olsun.

Nilüfer GÖKMEN

Cevap :

Bahsettiğiniz konuyu gerekli arkadaşlara aktardım. Gerekeni en kısa zamanda yapacaklardır, tahmin ederim.

Ahmet F. Yüksel
İstanbul
05.03.2000