Kayıt için burayı tıklayın



(Bu yazı Akşam Gazetesinin okuyucu ile sohbet köşesinde  yayınlanmıştır.)


dem, suyla çamur halinde karılı iken, ben Nebi idim' diyen, mistik verilere göre, alemlere rahmet olarak gönderilmiş, varoluş gayesini, insanlık onur ve şerefi için kullanan, Nebilik yönü ile bireyleri ölüm ötesi hayata hazırlayıp, Risaleti ile insana kendi aslını ve hakikatını bildiren, Vahy’in dışına taşmayan özelliklere sahip Resûlullah Efendimiz’e, sahabiler, kendi anlayışları istikametinde şu suali tevcih etti... Din Nedir?

O, Yanıtını ; “Din Mekarimi Ahlâktır.” Ahlâkın Mekarimidir. Yani, tam kemale gelmiş halidir. “Allah'ın Ahlâkıyla Ahlâklanmaktır” şeklinde verdi..

Bahsi geçen bu Ahlâk, Toplumsal Ahlâkla ilgili miydi?..

Toplumu Evcillleştirme

“Tahalluku biahlâkillah” yani, “Allah Ahlâkıyla ahlâklanmış olarak yaşayın” şeklindeki uyarısı ile ne demek istedi?..

Şimdi biz, bildiğimiz, öğrendiğimiz kadarıyla konuyu açmaya çalışalım..

Toplum ahlâkı, bilinen şekliyle ; ulusların çizdiği modele, genetik veriler, şartlanmalar ve ilkeler istikametinde uymadır. Esasen, bu ahlâk olmadan “Allah’ın Ahlâkı ile Ahlâklanmak” mümkün değildir.

Diğer taraftan ;

“Ben Mekarimi Ahlâk için geldim” diyerek kendi Ahlâkının, Allah’ın Ahlâkı olduğunu vurgulayan Resulullah’ın söylemek istediği neydi?..,

Bu Ahlâk modeli ;

Basit, dar görüşlü insanımızın anlayışına dayalı, “toplumu evcilleştirme” gibi bir mana ile sınırlanmamalı, insanın varoluş gayesi olan, Halifelik vasfı ile değerlendirilmelidir.

Halifelik özelliğine dayanan ilk oluş şudur; “Vermek!... Karşılık beklemeksizin vermek!...”

Yeryüzünde Halife

Her koşulda, önce karşındakini düşünmek,

Paranı vermek, Sonra; Sevgini vermek, sevilmeden sevmek, hatta düşmanını bile sevmek...

İlmini vermek. Tüm tasavvuf ehlinden, Mevlana’dan tutun, Muhiddin Arabi’ye, Yunus Emre’ye kadar görülen müşterek bir vasıftır; “VERMEK”...

İşte böyle bir yaşam türü ; “Allah’ın Ahlakıyla Ahlaklanma” nın tabii bir sonucudur.

Ve İnsan bu vasıf ile, Yeryüzünde Halife olarak yaratılmıştır. İnsan olmanın, insansı olmaktan kurtulabilmenin yegane yolu budur.

Şimdi, belirtilen uyarılar istikametinde, kendimizdeki özelliklerle bağdaşabilen noktaları kontrol edelim. Acaba hangisi bizde mevcut... İyi insan olabilme sınırları, anlatılan Ahlâkı kapsayabiliyor mu?...

Siz karar verin!

Biz sadece Ramazan ayında insanların ilgi alanına giren bu konuların her an için düşünülmesi, tartışılması ve sorgulanması konusunda ısrarcı olmaktayız.

Bugünden başlayarak tüm ramazan ayı boyunca sizlerin yanında ilginizi çekecek, sorularınıza yanıt bulacak konularda beraber olacağız.

Daha sonrasını dikkate almak ve değerlendirmek sizlere aittir.

Ahmet F. Yüksel 

 


Üst Ana sayfa e-mail