2003'ün Önemli Bilimsel Olayları -2-

ASTRONOMİ-TEKNOLOJİ-FİZİK

Ardımızda bırakmış olduğumuz 2003 yılı içerisinde, birçok alanında üzücü ve sevindirici olaylar gerçekleşti. Bunlardan en akılda kalanı ve tabi ki üzücü olanı, 1 Şubat 2003 günü havada infilak eden Columbia uzay mekiği faciası oldu.

Diğerleri sevindirici kısmına giriyor. Neden bilmiyorum, ama bilim alanında, özellikle de astronomi alanındaki gelişimler, hatırlayabildiğim en eski hatıralarımda yer edinmiştir. Evimde 1983 ve civarı yıllardan Bilim ve Teknik dergisinin bazı sayıları hâlâ duruyor. Ve o kitapları okurken aldığım hazzı  şimdi bile hatırlayabiliyorum. Tabi o dergileri sonraki yıllarda okumuştum, 1983’ te konuşmaya belki de yeni başladığımdan. İlginçtir ki o dergilerden birinde “Apollo Faciası” olarak tarihe geçen olayın başlangıcı, yani uzay mekiğinin fırlatılışının resmi vardı. Bugün ise “Columbia Uzay Mekiği Faciası” adında yeni bir sayfa var tarihte.

Demek istediğim, bazı insanlar bu üzüntü ve sevinçleri bilfiil, gerçekten yaşıyor. Bazıları ise sadece bu yenilikleri kullanıyor ve belki de o zaman sevindiklerini fark ediyorlar. Yeni bir cep telefonu modeli, tıp alanındaki bir buluş, Mars’ a uzay aracı göndermek gibi yeni bir girişim, fizik alanındaki yeni teoriler bir insanı nasıl sevindirmez ki!.. Her birimiz, bu olayların ilgimizi cezbeden herhangi birini görüyor, biliyor ve seviniyoruz.

İşte, size sevinmeniz için bazı fırsatlar:

Teknoloji...

- Renkleri hızla değiştirebilen sıvı tabanlı piksellerin yeni türleri, esnek elektronik kağıtlar üzerine renkli video görüntülerinin gönderilmesinde yapıtaşı görevi görebilir.
- Kurama dayanan hesaplamalar, titanyum bazlı alaşımların üretilmesindeki hataları ortadan kaldırdı ve daha üstün niteliklere sahip alaşımlar elde edildi.
- Ultra ince pozitif ve negatif yüklü maddelerin araya eklenmesi şeklindeki çok basit bir kaplama yöntemi, gıda korunmasından enerji üretimine kadar birçok alanda kullanım sunuyor.

Matematik ve Bilgisayarlar...
-
Bir Rus matematikçi, üç boyutlu uzayların şekillerine ilişkin Poincaré varsayımının kanıtını bulduğunu öne sürdü, ancak kanıtın doğru olup olmadığı hâlâ belirli değil.
- Ekonomi uzmanları, bir hükümet veya bir kurumun alacağı herhangi bir kararın sonuçlarını tahmin edecek bahislerin kullanımını öne sürdü.
- E-posta kullanıcıları arasında yapılan geniş çaplı bir araştırma, bu gezegen üzerindeki herhangi birinin, hiç tanımadığı başka birini yalnızca 6 aşamalı bir sosyal bağlantı kurarak bulabileceğini ortaya koydu.
- Uzayın şekli üzerindeki tartışmalar, evrenin sıcaklık dalgalarına ilişkin uydu görüntülerinin analizinin ardından yeni boyuta taşındı.
- Bir matematikçi, ağustos ayında sonsuz sayı kümeleri hakkında yıllardır çözülemeyen bir soruya yeni bir yaklaşım getirdi.

Fizik...
-
Yeni bulgular sonucunda kuramcılar, temel parçacıklar kuvarklar arasındaki etkileşim modellerini yeniden ele aldı. Daha önceleri ikişer veya üçer gruplar halinde bulunan kuvarklar, siklotron içinde 4’lü ve 5’li şekillerde de gruplaştı.
- Aynalar arasına sıkıştırılan ve yoğun ışıkla uyarılan aşırı soğuk tek bir sezyum atomu, kendi infrare lazer ışınını salıverdi.
- 60 yıl önce farkına varılmasına karşın bu yıl ilk kez bilim adamları, bir elektromanyetik dalganın frekansını azaltma yerine yükseltmeyi, yani Doppler etkisinin tersini yarattılar.
- Ses dalgalarının vücut içinde akustik olarak nasıl dağıldığına ilişkin ilk ölçümlere göre, insan vücudu, uzatılmış bir tavuk yumurtasını andırıyor.
- Tek moleküller içinde belirli titreşimleri başlatan bir yöntem, bilim adamlarının bu parçacıklar içindeki seçilmiş bağları koparmalarını ve böylece bazı moleküllerin bir yüzey üzerinde kaymalarını sağladı.

- Bazı maddelerin ışığı yanlış yönde kırabilecekleri keşfedildi. Fizikçiler şu anda yeni bir mercek türü gibi, yeni bir malzeme sınıfı geliştiriyor. Bu malzemenin en önemli özelliği elektro manyetik radyasyonu ve ışığı ters kırması. Düz ve yassı bir yüzey olsun. Bunun üzerini soldan sağa doğru bir ışık düşsün. Normal olarak ışık kırılır, fakat soldan sağa doğru hareketine devam eder. Bu yeni malzemeler ise, ışığı yine kırıyor, ancak ışığı döndürerek sağdan sola gitmesine yol açıyor. Bu malzemelere ‘solak malzeme’ adı verildi.

Astronomi...
-
Evrende, kaydedilen büyük patlamalar, sırrı çözülemeyen bir konuydu. Süpernovalar ile evrendeki büyük patlamalar arasında bir ilişki olabileceği tahmin ediliyor, ancak kanıtlanamıyordu. Astronomlar, bu patlamalardan birinin ‘Gama ışınları patlamaları’ olduğunu ve bazı yıldızların ölüm süreçlerinde ortaya çıktığını buldu. Süpernova patlayıp çekirdek yıldızın içine çöküyor ve patlama sonucu ortaya çıkan enerji uzaya yayılıyordu. Bu süreçte ortaya karadelik ya da bir nötron yıldızı oluşuyordu. Bu yıl gamma ışınları patlamalarını yakalayacak bir uydu uzaya gönderilecek.
- Columbia uzay mekiği, 1 Şubat’ taki inişinden birkaç dakika önce parçalandı. 7 mürettebatı yaşamını yitirdi. Yapılan testler, kalkışta, yalıtıma ait bir parçanın sol kanatta delik açtığı andan beri mekikte sorun olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, günün birinde mekiklerin yerini alabilecek sıcağa dayanıklı maddeler üzerinde çalışıyor.
- Astronomlar, yıldızına en yakın olan ve her 28.5 saatte yıldızının çevresinde dönen bir gezegen keşfetti. Bilim adamları ayrıca evrendeki bilinen en yaşlı ve en uzak gezegeni de saptadı. Dünya’ dan 90 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın, Güneş Sistemi’ne en yakın çok gezegenli analogu barındırdığı kaydedildi.
- Uzayın, bugüne kadar çekilen en görünür resmi, yakınımızdaki Andromeda galaksisinin bizim Samanyolu’muzdan çok daha ‘hareketli’ bir geçmişe sahip olduğunu gösterdi.
- Astronomlar, bilinen en uzak kara deliğin kütlesini ölçtü.
- Radar tabanlı gözlemlerine dayanan gezegen bilimciler, Satürn’ün uydusu Titan’ ın üzerinde göller, okyanuslar veya hidrokarbonlar bulunduğuna ilişkin en güçlü kanıtı elde etti.
- Güneş Sistemi’nin en soğuğundaki Neptün’de mevsim değişikleri yaşanabilir.
- Astronomlar, evrendeki sıradan maddelerin nerelerde bulunabileceklerini sonunda bulduklarını açıkladılar. Diğer araştırmacılar, 1937’den beri kayıp olan bir göktaşının yerini belirledi.
- 10 yıldan fazla bir zamandır Güneş’ten uzaklaşmakta olan Plüton’un boyutu ikiye katlandı ve sıcaklığıysa 1 santigrat derece arttı.
- Astronomlar, bir kara delik tarafından üretilen ses dalgalarını ilk kez belirledi.

Astronomi Olaylarının Kronolojik Sıralaması...
1 Şubat 2003:
Uzay Mekiği Columbia, inişinden önce içindeki 7 astronotu ile birlikte havada infilak etti. Mürettebatın tümü yaşamını yitirirken, mekiğin infilak nedeni hala sırrını koruyor.
2 Şubat 2003: Jüpiter, dünyaya en yakın konuma ulaştı.
5 Nisan 2003: Jüpiter ve Satürn’ün yakınından geçerek giden ve yeryüzüne birçok fotoğraf yollayan Pioneer 11 uzay aracının fırlatılışının 20. yıldönümü kutlandı.
1 Mayıs 2003: Dünya Uzay günü kutlandı.
7 Mayıs 2003: Merkür gezegeni, Güneş’in tam önünden geçerek, bir kısmını örttü. Bu tutulma, bir yüzyıl içinde yalnız 13 kere görülebilen bir gök olayı olarak kayıtlara geçti.
10 Mayıs 2003: Dünya Astronomi Günü kutlandı.
31 Mayıs 2003: Parçalı güneş tutulması görüldü.
22 Haziran 2003: En uzak gezegen Pluto’ nun tek uydusu olan Charon’ un bulunuşunun üzerinden çeyrek yüzyıl geçti.
30 Haziran 2003: Sibirya yakınlarında Tunguska’ ya olan olası bir asteroid veya kuyrukluyıldız çarpmasının 95. yılı, bu tarihe denk geldi.
12 Ağustos 2003: Yılın en güzel göktaşı yağmurlarından biri olan Perseid Göktaşı yağmuru görüldü.
27 Ağustos 2003: Mars, dünyaya 60 bin yıldan bu yana en yakın konumuna ulaştı. Mars’ı gözlemlemek isteyen uzay meraklıları sahil kenarları ve kent dışında Mars’ın kızıl görüntüsünü meraklı gözlerle beklediler.
21 Eylül 2003: 14 yıldır görevini sürdüren Galileo uzay aracı, Jüpiter’e çarparak, işlevini tamamladı.
1 Ekim 2003: NASA 45. kuruluş yılını doldurdu.
4 Kasım 2003: Güneş’te bugüne kadar kaydedilen en büyük manyetik patlama gerçekleşti. Patlamanın etkisi Dünya’ dan da hissedildi.
9 Kasım 2003: Tam Ay Tutulması görüldü.
13-19 Kasım 2003: Leonid Göktaşı yağmuru gerçekleşti.
16 Ekim 2003: Çin’in ilk insanlı uzay aracı Shenzhou V, fırlatılışından 21 saat sonra Çin’in kuzeyine güvenli bir iniş yaparak uzay görevini tamamladı. Araç Dünya çevresinde 14 tur atarak 600 bin km yol katetti. Böylece, Çin uzaya insan gönderen üçüncü ülke oldu.
25 Aralık 2003: Avrupa’nın Mars’a gönderdiği ilk uzay aracı Beagle iki başarısız bir iniş gerçekleştirdi; araçtan halen sinyal alınamazken, arama çalışmaları halen sürüyor. Ve şu sıralarda girişilen son iletişim denemeleri de başarısız oldu.
31 Aralık 2003: Satürn gezegeninin Dünya’ ya son 30 yılın en yakın konumuna ulaşacağı yılbaşı gecesi, yılın renkli bir astronomi olayına sahne oluyor.

Kaynak

Hürriyet Gazetesi, Bilim ve Teknik Dergisi, NTV-MSNBC ve Ajanslar

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 03.01.2004

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail