ADSL Nedir?
Neden Almalıyız?

Önceleri analog modemler, ISDN, Uydu, Kablo modemler vardı. Derken, DSL uygulamaları kendini göstermeye başladı. Çoğunu bilmiyor kullanıcılar zaten. Bilinen modem türü genelde 56k diye adlandırılan, standart modemlerdi. Bunların da 56kb bağlanıp bağlanmadığı şüpheli idi. Şüpheli olmayan bir şey varsa o da bağlantı hızının sürekli düşüp çıkması ve kullanıcıları bazen bağlantıyı kesip yeniden bağlanmak zorunda bırakan durumdur.

Ama artık bunlar yavaş yavaş geride kalıyor. Avrupa’ da çoktan uygulanmaya başlanmış olan sistemler bize gecikmeli de olsa geliyor. ADSL bunlardan bir tanesi. Artık ADSL modemler moda. (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) (Asymmetric Digital Subscriber Line ).

DSL'in tarihçesi...

Teorik olarak bakır tellerin iletkenlilerinde kapasite biliniyor olmasına rağmen,ilk DSL (Digital Abone Hattı) çalışmaları 1989'da İngiliz Bellcore firması çalışanları tarafından uygulandı. Ana amaç VOD (Video on demand) gibi tek taraflı yüksek band genişliği isteyen uygulamalar için altyapı hazırlamaktı. Fakat o dönemde standart telefon şebekesi üzerindeki santrallerin uzaklığı, şebekede kullanılan kablo kalitesinin düşüklüğü ile ilgili problemler yüzünden yeterince ilgi görmedi. Yine de bu çalışmalar Amerika'da pek fazla popüler olmasa da, Avrupa'da oldukça tutulan ISDN teknolojisinin temelini oluşturdu.

DSL'in teoriden pratiğe dönüşü 1993 yılında DSL sinyalinin 256 alt kanalla ayrılarak (DMT,Discrete Multitone) hat gürültüsünün ve karışıklığının minimize edilmesi ile başladı. Ve bunu geçen süre içinde CAP (Carrierless Amplitude and Phase modulation) ve DSL alt yapı ve ürün maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan G. Lite standartlarının oluşturulması izledi. Bu modülasyon teknikleri içinde DMT daha düşük güç gereksinimi ve alt modülasyon frekanslarının genişliği sebebi ile yerleşmiş durumdadır. Fakat G.lite ya da ADSL.lite ITU tarafından 1999 sonlarında onaylanmasıyla ilgi çekmeye başladı.

Standartlar ve şebeke gelişimlerinden sonra ilk ticari DSL 1997 yılında Amerika'da son kullanıcıya sunulmaya başlandı. İki yıl gibi kısa bir sürede de yaklaşık olarak  iki milyon kullanıcıya ulaşıldı. Telekom şirketlerine, mevcut bakır telefon alt yapısını kullandığı için fazladan alt yapı maliyeti getirmemesi ve yüksek kapasiteli band genişliğine sahip olması popülerliğinin daha da artacağının göstergesi...

Ülkemizde ise (yazılı bir kaynağa ulaşamasam da) 1998 yılında altyapıyı oluşturan Alcatel firmasının Çanakkale şenliklerinde ADSL tanıtımını gerçekleştirdiğini biliyoruz.

DSL ailesi...

XDSL çeşitli alt başlıklara ayrılmakta. "X" yerine gelen simgeler ile ifade edilen DSL türevleri özel uygulama ihtiyaçlarına ve piyasa taleplerine göre şekillenmişlerdir. Bazıları sadece teori olarak kalırken, bazıları ise şu an popüler olarak kullanılmaktadır.

ADSL...

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) ya da Türkçesi ile Asimetrik sayısal abone hattı, DSL ailesi içinde en geniş kullanıcı kitlesine sahip olanı. Asimetrik tanımı veri iletiminin downstream ve upstream'de eşit olmadığını vurgulamaktadır. Yani dosya almada ve göndermedeki hız kalitesi eşit değil. Örneğin “128/32 ADSL bağlantı” saniyede 128 Kbps download / 32 Kbps upload kapasiteli data hattınız olduğu belirtilir. Küçük ofis yada ev kullanıcıları için önemli olan downstream (download) kapasitesinin yüksekliği olduğu için asimetrik hat bir handikap yaratmıyor. Yani internetteki dolaşım hızınız oldukça rahat olacak. Dosya gönderirken v.b uygulamalarda hızınız biraz daha yavaş olacak ama bu zaten çok uygun bir kullanım şekli.

Artık sürekli bilgisayarcınızı arayıp bağlantı hızının düşüklüğü nedeniyle şikayet bildirmenize gerek kalmayacak. Çünkü ADSL’ in en önemli özelliği standart bağlantı kalitesi. Bağlantı ise bilgisayarınızı açtığınız anda hazır olacak. Sorun olabilecek tek gerçek aylık sabit bağlantı ücreti. Şu şekilde anlatayım: Günde 2-3 saat bağlanan bir abone için maliyet açısından neredeyse kafa kafaya gelen maliyet, pek fazla internete girmeyen, haftada 5-6 saat nette takılan biri için belki biraz ağır gelebilir. Ama bir şey söyleyeyim mi? Buna değer.

Son sözüm ise şudur: ADSL internet tarihinde ülkemizde şu ana kadar olan en iyi bağlantı şekli, kesinlikle abone olun.

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 22.05.2004

http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail