Türkiye'de İnternet Hizmeti Neden Pahalı ve Yavaş?

Türkiye’de internet hizmetinin geldiği noktanın Amerika, Avrupa ve diğer gelişmiş Asya ülkeleriyle kıyaslayınca hiçte tatminkar değil. Fiyat yüksek ve kalite düşük. Bu yaz Türkiye’de iken henüz 256kb/s yani 0.256 Mb/s standart hizmet idi. Türk Telekom (TT) özellikle Avrupa ülkelerine nispetle daha iyi başladığı dial-up (telefon numarası çevirerek bağlanılan sistem) internet hizmetine, ADSL’ye geçişte çok geç kaldı.

Hayatımda ilk defa yanlış hatırlamıyorsam 1993 yılında online oldum. Boğaziçi Üniversitesinin öğrencilerine açtığı bilgisayar odasından Unix sistemle ağa bağlı idi. Diğer üniversitelerden öğrencilerle ufak mesajlaşmalarla başlamıştı, internet. Sanki uzaylılar ile kurulan ilk kontakt gibi.

-Alo orda mısınız? (tamam)...

İlk internet paketini ise 1996 yılında almıştım. Türk Net idi. World Wide Web’ e girerek dünyaya bağlanmanın bedeli ayda 25 dolardı. O zamanlar ülkemizde pek internet kullanıcısı olmadığından telefonla bağlantı olmasına rağmen istikrarlı bir bağlantı vardı. Kapasite kullanımın pek üstünde idi. Avrupa ve hatta Japonya’ya yaptığım seyahatler sırasında internet kullandığımda şunu farketmiştim, ülkemizdeki internet hizmetleri hem fiyat olarak hem de servis olarak çok daha iyiydi. Üstelik telefon bağlantısı için 0800’lü hatlar tahsis edilmiş telefon faturaları oldukça ekonomikti. İlerleyen birkaç yıl sonra TT kablo interneti de kablolu televizyon abonelerine getirmekte erken davrandı.

Ne var ki birkaç yıl sonra dünyada ADSL denen sisteme geçilmeye başlandı. TT bu sırada ADSL altyapısı için gerekli yatırımları yapmakta çok geç kaldı. Sonuç olarak ADSL Türkiye’deki internet kullanıcıları ile çok geç ve düşük hızlarda buluştu. Geçen hafta TT’nin yaptığı yeni düzenleme ile 0,512Mb/s (512Kb/s)  hızda ADSL internet bağlantısı standart paket olarak açıkladı. Sınırsız kullanımda ise 100YTL’ye varan bir fiyat uygulaması söz konusu. Rekabet olmadığı için başka seçeneğiniz de yok. Ülkemizin kazanç düzeyini ve artık internetin günlük hayatın bir parçası olduğunu düşünürsek tek kelime ile internet kullanıcıları zor durumda. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki belirtilen hız optimum hızdır. Birkaç faktörden kolayca etkilenir ve düşer. Abonelik için vereceğiniz kayıt ücreti ve ADSL modem masrafı da cabası.

ADSL’ye henüz geçmeyenler için hatırlatma, ADSL’için yeni bir modem almanız gerekecek. USB veya network kartı ile ADSL modeme bağlanabilirsiniz. Biraz daha parayı gözden çıkarırsanız kablosuz bağlantı sağlayan modemler de mevcut. Bu durumda internet bağlantısı evin her odasına kablosuz olarak ulaşıyor. Belirttiğim gibi ADSL sistemin hızı konusunda çok geri kaldık. Tokyo’da bugün ADSL sistemde 50Mb/s (50000Kb/s) hızda hizmet 20-30dolar gibi aylık fiyata mümkün. Ancak bu da en son teknoloji değil. Örneğin ben fiber optik bağlantı kullanıyorum, 100Mb/s. Özel bir durum değil gayet yaygın. Sadece aboneliğinizi yenilemeniz gerekiyor. Size yeni bir modem kiraya veriyorlar ama bağlantı sistemi aynı. Fiyatı ise yine 20 dolar civarında. Bu sistem aynı zamanda isteğe bağlı olarak aynı hattan dijital televizyon yayıncılığı ve IP telefon hizmetlerine imkan sağlıyor. IP telefon hattı ile normal telefondan %60-70’lere varan ucuzlukta konuşmak mümkün. TT ise bildiğim kadarıyla böyle bir hizmet vermiyor. Ülkemizde TT internet hizmetinin bütün aşamalarını yüklemiş durumda ve rakip yok. Japonya’da ise iki telekom şirketi var. Dolayısı ile telekom şirketleri arasında yaşanan rekabet hem hizmet kalitesini yükseltirken hemde fiyatları aşağı çekmektedir. Ayrıca bu firmalar bireysel abonelere direkt olarak internet hizmetini satmıyorlar.  İnternet servis sağlayıcı firmalar satışı yapıyorlar. Bu firmalar arasında da bir rekabet söz konusu. ADSL ve fiberoptik bağlantıda abonelere külfet getiren modem maliyetleri kira sistemi ile çözülmüş. Yani aylık ödenen 20-30 dolarlık fiyata modem kirasıda dahil. Ne diyelim darısı başımıza.

Turhan Doğan
turhandogan@yahoo.com

Tokyo -
15.11.2005
http://sufizmveinsan
.com

 


Üst Ana sayfa e-mail