Neden hain virüsler? Şöyle: İnternette gezinirken çeşitli sitelere gireriz, mesajlaşırız, chatleşiriz, birbirimize e-posta göndeririz. Bunların hepsini yaptığımız esnada küçük elektrik akımları, bilgisayar donanımımızda dolaşır durur. Hepsi bize yukarıda saydığımız şeyleri yaşatmak için vardır. Ve onlar iyi şeylerdir, manevi olarak yararlı bile olmasına karşın, maddi olarak da zararlı değillerdir. Yani bir anlamda bizler onların bilgisayar donanımımızda dolaşmasına izin vermiş oluruz o işlemleri yaparken. Bunlardan bazıları ise söz konusu donanımların arızalanmasına neden olur, yani bize ihanet ederler. İşte bunlara biz günümüz dünyasında, “VİRÜS” diyoruz.

Virüsler hakkında birçok makale okuduğunuzdan eminim. Bu da onlardan bir tanesi.
Virüslerden korkuyor musunuz korkmuyor musunuz bilemem, ama bir gün yüzleşmeniz muhtemel olan böyle bir olay var. Önemli olan, bu durumda ne yapacağınızı bilmeniz. İşte o zaman okuduğunuz makaleler sizin için ne kadar yararlı, görürsünüz. Tabi bir de okuduklarınıza verdiğiniz değer ile doğru orantılı öğrenme ve uygulama...
Ve anti-virüs programları…
Günümüzün moda virüsleri bildiğiniz gibi e-posta virüsleri. Bunlardan başı çekenler de solucanlar (worm), Visual Basic Script (VBS) ve EXE’ dir. E-postanıza merak uyandırabilecek mesajlar ve ekler taşırlar. Böyle bir e-posta alıp merakına yenik düşenler tabiri caizse ‘yemi kapanlar’. Bunlar ise iki kısma ayrılır. Birincisi ‘bu ne acaba?’ tıklayıcıları, ikincisi ise ‘ya virüs mü bu acaba, bir bakayım’ tıklayıcıları. Ekteki dosya açılınca, (bunlar genelde VBS ve EXE dosyalarıdır) ilk iş olarak Outlook’un adres defterinde kayıtlı mesajların adreslerine girip kendi kopyalarını gönderiyorlar. Böylece de bir gün içinde tüm dünyaya yayılabiliyorlar. “I Love You” (VBS/Loveletter) virüsü, bunlara iyi bir örnek. Haberlerde bile konu oldu bu virüs. Kim “seni seviyorum” başlıklı bir e-postayı açmaz ki?

Doğu tarafından bir sabah tıpkı güneş gibi doğan bu virüs, batıya doğru ilerleyip bütün kıtalarda etkisini gösterdi. Hem de oluşturulalı henüz 24 saati geçmemişti. Mesajla karşılaşanların takıldıkları nokta ise virüsün TXT uzantılı bir dosyaymış gibi görünmesiydi.

Bu tarihten sonra aynı taktiği kullanan yüzlerce e-posta solucanı yapıldı. Bunlara karşı koymak aslında oldukça kolay, oldukça da zor. Anti-virüs programları güncellenince virüsleri tanıyabiliyorlar. Fakat bazen anti-virüsleri de atlatabiliyorlar. Tıklamayla çalıştırılabilir komutlar içeren VBS, EXE, COM, DOC XLS gibi uzantısı olan dosyaların çalıştırılmasını engellemek en pratik yol olacaktır.

Aslında buna bile gerek yok; tanıdığınız ya da tanımadığınız birinden özellikle de İngilizce bir mesaj aldığınızda, ekindeki dosyanın simgesine ve uzantısına bakınca her şey anlaşılacaktır. Çalıştırılabilir bir dosya olduğunu anlarsanız açmayın.

Virüslerin çoğu aslında zarar vermek değil, yayılmak için yapılmıştır. Bir nevi kendini tatmin etme duygusudur virüsü yazan açısından. Ama bazıları oldukça zararlı olabilir. Çernobil virüsünü bilmeyeniniz yoktur

Tarihçe

İlk boot virüsleri sadece disketlere bulaşabiliyorlardı. Daha sonra sabit disklerin boot’ larına ve bölümleme tablosuna (Partition Table) da bulaşabilen MBR virüsleri çıktı. Sonra virüsler daha da gelişti ve COM virüsleri çıktı. İşte en zorlu virüslerdedir bu COM virüsleri. COM dosyalarına bulaşıyor ve siz o dosyayı tıkladığınızda aktif olup diğer çalıştırılan bütün COM dosyalarına sıçrayarak bilgisayarda ele geçirilmedik COM dosyası bırakmıyorlar. Bu virüsler daha sonra gelişip, bilgisayar kapanana kadar çalıştırılan bütün COM dosyalarına yapışıyorlar. Sonra da yukarıda bahsettiğim gibi e-posta virüsleri oluştu ve yeni virüs tanımımız da buna göre oluştu. Gelişen e-posta virüs piyasasına göre de virüs yapılıyor. Yapılan virüslerin çoğunluğunu da e-posta virüsleri oluşturuyor. Bir günde tüm dünyaya ulaşabilmek e-posta ile yapılabilirken bu saatten sonra da kimse farklı virüs çeşidiyle uğraşmaz herhalde.

Özellikle işleriniz bilgisayarın içinde ise bunları yedeklemenizi şiddetle tavsiye ederim. Hele ki yedekleme sistemlerinin ucuzladığı ve kullanımının kolay olduğu şu zamanlarda.

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 13.05.2003

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail