Bilgi Yönetimi

Son zamanların en önemli ekonomik olgusu, “bilgi yönetimi”dir. Firmalar, tüccarlar, esnaflar vs, şu dönemde iş sahibi olanların yapması gereken şey, bilgi yönetimidir. Büyük çapta iş yapan firmaların dünyadaki genel ekonomik işleyişi düzenlediğini düşünürsek, bu etkilenme her yere sirayet etmektedir. Geri kalanlar da ortama ayak uydurmak durumundadırlar.

Bilgi yönetimi de büyük oranda “bilgi yönetim sistemleri” denilen bilgisayar destekli sistemleri akla getirir. Bunlar, para yönetimi, banka işlemleri, üretim-imalat, büro yönetimi ve benzeri gibi faktörlerdir. Hepsini yapmak tabi ki herkesin harcı değildir, fakat büyük çaplı işletmeler için bu çok önemlidir.

Şirketler…

Küçük işletmelerin de bu bilgi yönetiminin en azından bir kısmını yapmaları gerekmektedir. “Çünkü bir sistem içinde iseniz, o sistemin gerekliliklerine göre bir yaşam stratejisine girmeniz gerekmektedir.”  Bu yüzden küçük işletmeler bile bilgi yönetimi konusunda standart birtakım oluşumları kullanmaktadır. Etrafınıza bakarsanız bunu görürsünüz zaten.

Yani küçük bir limited şirketi, bankalarla ilişkilerini çok iyi düzenlemelidir. Gelirler ve giderler iyi yönlendirilmeli, zamanları çok iyi ayarlanmalıdır. Şirket içinde ise, çalışanlar arasında gerek zamanı, gerek uyuşmazlıkları (bilgi işleme sistemleriyle ilgili olan uyuşmazlıklar) en aza indirecek “büro yönetimi sistemleri” kurulmalıdır. Bilgi sistemi uzmanları da şirketlerde oldukça önemlidir. Müşterileri ile ilişkilerinde ise örneğin, interneti, elektronik postayı, web sitesini iyi kullanmalıdır.

Bankacılığın önemi…
Günümüzde bankacılığın seyri değişiyor. Bankalar, fark yaratmak, rekabette öne geçmek ve müşteri sadakati elde etmek için bankacılık hizmetlerinin dışında da hizmetler sunuyor. Gelecekte bankacılık hizmetleri insanın hayatında daha fazla yer tutacak.

Hizmet ulaşımında alternatif kanalların gelişmesiyle beraber, şubelerin de seyri değişecek. Şubeler, müşterilerine katma değer yaratacak hizmetler sunacak. “Verilerin enformasyona, enformasyonun değer yaratan bilgiye dönüşme süreci” şimdi olduğundan çok daha hızlı olacak. “Bilgiyi doğru ve etkin yöneten, fark yaratacak”.

Müşteri ihtiyaç duyduğu tüm ürün ve hizmetleri, dilerse bir seferde ve tek bir noktadan alabilecek. Örneğin, şubeye sadece araç kredisi için giden müşteriye, bununla birlikte ihtiyaç duyabileceği trafik sigortası ve kasko hizmeti de verilebilecek. Müşteri yerine düşünmek ve onun yerine seçenekler hazırlamak, şu sıralar bankaların öncelikleri arasındadır.

Şirketler bunlardan başka, erişim, paylaşım, bilgi kirliliği kontrolü ve uzmanların etkin kullanımını da iyi yapmak zorundalar. Bilgi yönetimini başarılı kılan öğelerin %50’sini insan, %30’unu süreç-zaman, %10 ile 20 arasını ise teknoloji kullanımı oluşturmaktadır.

İnsanlar arasında zaman ve mesafe farklılıklarını kapatmak için teknolojik çözümler çok önemlidir. Kendine has programlar kullanan firmalar bu konuda biraz rahatlar. Kendilerine bilgi depoları oluşturabiliyor ve ihtiyaç duyan tüm çalışanların da bu bilgiye anında ulaşılmasını sağlayabiliyorlar. Bu da onlar için pozitif bir değer taşıyor.

Tabi ki, bunları kullanacak olan çalışanların eğitimi de oldukça kritik bir konudur. Ülkemizde bilgi yönetiminin yaygınlaştırılması ve iyi yapılması çok önemlidir. Çağın gerisinde kalmak istemiyorsak bunları yapabilmeliyiz. Global dünya düzeninde lokal çalışmak pek akıllıca değil. Globallik konusu da hemen ardından teknolojiyi beraberinde getiriyor. Bu iki kavramı paralel olarak ele alıp, eşit şekilde değerlendirmeli ve güçlendirmeliyiz. Toplumun da teknoloji konusundaki  bilgisini artırması gerekmektedir.

İstanbul - 21.06.2005
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail