Cebimizdeki Dünya

Nasıl bir cep telefonunuz var? Yoksa siz hâlâ eski moda cep telefonlarını mı kullanıyorsunuz? Millet hiç işi olmadığı halde GPRS’ li WAP’ lı cep telefonları kullanıyor siz neredesiniz? Amacınız tabi ki olmayabilir. Ama böyle özel bir şeyi kullanmak da insanı tatmin eder sanırım.

Evet, cep telefonu ve cep telefon şebekesi firmaları pazarı çok iyi koklayarak insanların işlerinin olup olmamasına aldırış etmeden cep telefonlarından internete girmelerini sağlamak için her türlü kolaylığı gösteriyorlar. Onların para kazanma amacıyla kullanıcıların tatmin olma amacı işte bu noktada birleşiyor. Şu anda da yüzlerce, belki de binlerce insan cep telefonundan internete bağlanıp yeni melodiler, oyunlar indirmekte ve masa üstü bilgisayara bağlanarak interneti kullanmaktadır. Bazı şebeke firmaları GPRS’ ten internete bağlanma vakıasını, tabi ki rekabet ortamıyla beraber, aylık cüz-i miktarda masraf ücreti isteyerek sağlıyorlar. Birçok insan da kızılötesi özellikli cep telefonlarından, masa üstü (PC) bilgisayarlarına köprüler oluşturarak internete daha ucuz bağlanma yollarını bulmuş durumda. Kullanıcıların bir kısmı bu olayı hızından dolayı beğenmemekte, bir kısmı “ne yapalım en ucuz bağlanma yolu bu” demekte, bir kısmı ise aykırı bir çıkışla, bağlantı hızını beğenmektedir.

Bir de telefon firmalarının piyasada oluşturduğu rekabetle orantılı bir sürekli yenileme olgusu var. Eğer cep telefonunu sadece, “ara sıra” ya da “lazım olduğunda” diye tabir edilen kullanma biçimiyle kullananlar bu yenileyiş karşısında fazla dayanamayıp, eninde sonunda yenilemektedirler telefonlarını. Ve bu yenileyiş neticesinde hiç farkında bile olmadan bir sürü özelliğiyle beraber alıyorlar telefonları. Sonuçta bir bakış, iki bakış atarken o özellikleri de çözüyorlar. Ve böylece birçok telefonun birçok özelliğini biliyor yurdum insanı. Artık her gittiğimiz yerde “cep telefonu muhabbeti” yaşanıyor tıpkı “futbol maçı muhabbetleri” gibi. Herkes birbirine bildiği özelliklerden bahsediyor telefonunun, ya da eski telefonunun. Böylelikle cep telefonları zamanımızın büyük kısmını onlara ayırmamızı sağlıyorlar varlıklarıyla.

Şimdilerde çıkanların zaten bu özelliklere sahip olduklarını hepimiz biliyoruz. Yapmamız gereken şey ise, şebeke firmalarının GPRS internet fiyatlarını öğrenip en uygun olanını kendimize seçmek. Bakarsınız “hiç işime yaramaz”  dediğiniz bu olay size yeni fırsatlar sunar.

Ya MMS mesajlara, polifonik melodilere ne demeli. Son cep telefon teknolojisiyle beraber kazanılan bu özellikler, bizlerin göz ve kulak zevklerine de hitap etmektedir. Eskiden tek kanallı yayın yapan melodilerin yerine artık birden fazla ses frekansı üst üste bindirilmiş bu polifonik melodilerle cep telefonumuz çaldığında açmıyoruz bile neredeyse. Ve artık sevilen sarkıcıların hit parçalarının, film müziklerinin, takım marşlarının melodilerini internetten indirebiliyoruz.

MMS (Multimedia Messaging Service ) ile önceden karakterleri tek tek kullanarak, uzun uğraşlar sonucunda yapılan tek boyutlu şekilli mesajlardan (örneğin, “seni seviyorum” mesajları aşıkların 30 dakika, 1 saat harcayarak yaptıkları mesajlardır.) sonra, renkli, ses eklentili ve hareketli mesajlar, telefon sahibi olanların bile bu telefonları almalarını sağlamıştır.

Artık cep telefonlarına yönelik birçok internet sitesi var. Bence bu siteleri bir girin. Ve cep telefonu hakkında ne kadar “biliyoruz” deseniz de bilmediğiniz şeylerin farkına varın.

Gezilip görülmesi gereken siteler:

http://www.cebimde.com

http://www.cep.gen.tr/2001/index.htm

http://www.internetcep.com

Cep telefonlarının sağlığımıza olan etkisini bu adresten öğrenebilirsiniz.

http://www.cebimde.com/saglik.php

http://www.nokia.com.tr

http://www.ericsson.com.tr/

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 23.09.2003

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail