Cep Sigortası

Diyelim ki yeni bir cep telefonu aldınız, üstelik sigortalı. İlerleyen günlerde arkadaşlarınızla bir yerlere gittiniz. Gün içinde değişik ortamlara girip-çıktınız. Bir cafeye, bara yahut sinemaya gittiniz. Çok iyi vakit geçirdiniz, eğlendiniz, gezdiniz. Bütün bu olanlardan sonra akşama doğru kafanızı kurcalayan ufak bir fikir kıvılcımı oluştuğunu fark ettiniz. Biraz sonra bu fikrin, saatlerdir çalmayan cep telefonunuzun oluşturduğu parazit olduğunu anladınız. Heyecanla çantanıza-cebinize yöneldiniz. Elinizi çantanıza-cebinize daldırdınız, fakat eliniz boşlukta dolaşırken, cep telefonunuzun yerinde de yeller esiyordu. Gittiğiniz yerlere baktınız, düşürmüş, unutmuş olabileceğinizi varsayıp yerlere baktınız. Bir ara ödeme yapmak için çantanızı açıp cüzdanınızı kullanmıştınız. Fakat cep telefonunuzu hiç kullanmamış, dolayısıyla çantanızdan çıkarmamıştınız. Korktuğunuz başınıza gelmiş, cep telefonunuz gitmişti.

Kayıpları bir kenara bırakalım. Çünkü konumuz çalınan cep telefonlarının sigortalanması.

Hemen gerekli yerlere telefon ettiniz. Fakat sergilenen tutum sizi şoke etti. Sigortalı cep telefonunuz çalındı ise ve siz bu hırsızı fark edip, yakalayıp, boğuşup, yaralamamışsanız, kendinizi “tedbirsiz” davranmış sayılmaktan alıkoyamıyorsunuz ve para geri ödemesini talep edemiyorsunuz.

Haber Bilgisi:

Cep telefonu distribütör firmaları, bir senelik sigorta kapsamını en az ikiye çıkararak, çeşitli kampanyalar yaparak vermiş oldukları bu hizmet nasıl işliyor biliyor musunuz? Beraberce bir bakalım.

Geçtiğimiz günlerde bir gazetede cep telefon sigortalarıyla ilgili bir yazı vardı. Ve bu önemli bir konu olduğundan kayda değer buldum. Ve oradan naklettiğim şu kısım oldukça önemli:

“Demir Sigorta’ dan Hakan Özcan’ la konuyu görüştük. Özcan bütün sorularımızı içtenlikle yanıtladı ve cep telefonu sigortasında kırılma, üzerinden otomobil geçmesi gibi durumlarda sigortalının mağduriyetinin karşılandığını, ancak hırsızlık tanımının Türk Ceza Kanunu’ndan farklı yapıldığını söyledi. Hakan Özcan’ dan aldığımız bilgileri size aktaralım.

Minibüse bindiniz, 15 dakika sonra indiğinizde cep telefonunuz çantada yoktu, ya da bir restoranda yemek yiyorsunuz ve telefonunuz da masanın üzerinde. Veya İstiklal Caddesi’nde yürüyorken, biri hızlıca çantanızı kapıp kaçtı. Eğer bu olaylara bağlı olarak hırsız sizinle boğuşmamış, sizi zorlamamış ya da yaralamamışsa, sigortalı da olsanız size para ödenmesini beklemeyin. Çünkü bunların hepsi sizin tedbirsizliğiniz olarak yorumlanıyor.

Sigortanın ruhunda bu gerçek vardır. Sigortalı, malına sahip çıkmalıdır. Hırsızlık sigortaları, özellikle cep telefonunda suiistimale açıktır." Diyor.

Bir bakıma doğru aslında bu söylenilenler; zira insanoğlunun bazen istediği şeyi elde etmek için kimi akla gelmez farklı tutumlara girebildiklerini bilmekteyiz. Bazı internet siteleri, kredi kartı ile yapılan alış-verişler için bazı ülkeleri etiketleyip, oradan yapılan başvuruları geçersiz kabul ediyor. Ceza kanunları bir hırsız tanımlaması yapmış, bu kategoriye giren davranışların karşısına çıkmış. Görüldüğü üzere, bazı kurallar ilk başta garip gelse de üzerinde düşündükçe haklılığını iade ediyorsunuz bu düşünceye.

Öte yandan cep telefonunuz çalındığında farkında değilseniz, büyük ihtimalle o gün, sizin için bir kayıpla geçmiştir. Diyelim ki hırsızı gördünüz, peşinden koşup yakalayamazsanız hızlılaşıp canınızı yakan kalp çarpıntıları yanınıza kâr kalacaktır.

Yapılması gereken öyle görünüyor ki, cep telefonunuzu tıpkı bedeninizin bir parçasıymış gibi sahip çıkmanız, üzerine imtina etmeniz. Artık telefonlar masaların üzerinde fazla dolaşamayacak gibi geliyor, ne dersiniz?

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 30.12.2003

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail