Belki bazılarınız hiç duymadınız, belki de duydunuz fakat kullanma şansınızolmadı. Evet, Divx formatlı filmler, Dvd formatlı filmlere çok yakın bir kalite yakalayarak Dvd’ ye alternatif olarak karşımıza çıktı. İyi ki de böyle oldu. Çünkü bu filmleri seyretmek için Dvd- rom gibi ekstra donanımlar almanıza gerek yok. Tabi bu söylediklerim bilgisayar kullanıcıları için. Çünkü henüz Divx filmlerini oynatan player’ lar piyasaya çıkmadı ya da benim duyabileceğim kadar yaygın değil. Ama yakında çıkacağından eminim. Divx kodlamasıyla oluşturulmuş video dosyalarının, yüksek sıkıştırma oranı ve kalitesiyle uzun zamandır internet üzerinden en sık indirilen dosya türü olması da bir rastlantı olamaz değil mi? MP3 formatlı şarkıları biliyorsunuz. Track formatından oluşan şarkı cd’ leri bilgisayar ortamına aktarmak için sıkıştırılır ve en az kalite kaybıyla, yüzde on oranında daha az yer kaplar. Divx için de video formatlarının MP3’ ü diyebiliriz.

Codec

Bir codec, ses ya da görüntü formatlarını diğer bir formata kodlamaya ve bu formata çevrilmiş dosyaları çözmeye yarayan küçük bir yazılıma benzetilebilir. Önemli olan, codec ile dosya formatını birbirine karıştırmamaktır. Örneğin MPEG-1, MPEG-2, MPEG-3, Divx codec’ ler arasında sayılırken, AVI, ASF yada MPEG format olup frklı codec’ ler kullanılılarak kodlanabilirler.

Multiplexing

Genelde, video ve ses, bir codec aracılığıyla kodlanırken birbirlerinden ayrılır ve bağımsız olarak işlenir. Bu durumda, filmi izlemek için multiplexing ile birbirinden ayrılmış ses ve görüntü akışı ya da parçalarının birleştirilmesi gerekir. Ses ve video akışları birbirine örülürken, gezinme bilgisi film verisine eklenir. Bu yolla kodlanmış bir filmi çözerken, ileri-geri sardırma yaptığınızda senkronun bozulmaması sağlanır. 

Demultiplexing

Multiplexing işleminin tersidir. Bu işlemde, birleşik bir ses-görüntü parçası en az bir ses akışı, video akışı ve gezinme akışı olarak parçalara ayrılır. Her kodlama yazılımı, bir VOB dosyasını kodlamadan önce bu işlemi gerçekleştir.

CBR/VBR (Constand Bitrate/ Variable Bitrate)

Sabit bit oranı, filmin her karesi için sabit bit veri oranı (Bitrate) belirler. Variable Bitrate ise, en iyi görüntü çıkışı için hang, karelerin ne kadar daha fazla veri oranına ihtiyacı olduğunu belirler. Bunun sonucunda görüntü kalitesi daha yüksek hale gelecektir.

Multipass Kodlama

Multipass (çoklu geçiş) desteği veren bir kodlayıcı, ilk bata video akışını analiz ederek, karşılaştığı her şeyin kaydını bir dosyaya yazar.

Bu kayıt kullanılarak, sonraki geçişlerde hangi sahnelerin daha fazla bit oranına sahip olacağı belirlenebilir. Multipass VBR’ de geçiş sayısı ne kadar fazla olursa, elde edilecek sıkıştırılmış video kalitesi de o kadar fazla olacaktır.

Divx Kodlama Araçları:
FlaskMPEG 0.60 Preview

İlk yapmanız gereken, bir kaynak dosya belirlemenizdir. Ana mönüden file sekmesi altından yapabilirsiniz. Seçtiğiniz video dosyası birden fazla ses ya da video akışı içeriyorsa, sizden kodlamak istediğiniz akışları seçmeniz istenecektir. Dvd video formatı olan Vob dosyaları söz konusu olduğunda bu durum kaçınılmaz olduğundan, doğru akışı seçmek önemlidir. Bundan sonraki pencerede kaynak video dosyasını görebileceğiniz gibi, filmi oynatma ya da tüm özelliklerini belirleyebileceğiniz bir ara yüze  ulaşabilirsiniz. Sonraki adım, Select Output seçeneği ile dosyayı kodlayacağınız modülü belirlemek olacaktır. Seçenekler arasından AVI Output’ u seçin.

Configure Output Module seçeneğine girdiğinizde, codec seçimini yapacağınız pencere karşınıza çıkacaktır. Bu pencereden  gerçekleştireceğiniz video ve ses codec’ lerini seçebilirsiniz.

Codec ayarlarından geçiş sayısı ve bit oranı ile kalite ve hız ayarlarını yaptığınızda, kodlama hazırlıklarının büyük bir kısmı bitmiş demektir.

Sonra da, ana penceredeki Configure butonunun altından kodlayacağınız video boyutunu, yeniden boyutlandırmadaki kalite düzeyini, Audio sekmesi altından sesin kodlanıp kodlanmayacağına karar verebilir ya da çıktı klasörünü değiştirmeyi sağlayabilirsiniz. Flask it! Butonuna basarak da kodlama işlemine başlayabilirsiniz. 

Web Siteleri

http://www.flaskmpeg.net
http://www.ripitall.be.tf
http://www.neodivx.free.fr

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 28.01.2003

http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail