Kitap okuyanların sayısı gün geçtikçe artıyor memleketimizde. Gelişen dünyanın gerisinde olsa bile bu sayının artması beni sevindiriyor. Otobüslerde, metrolarda, parklarda, Cafe’ lerde kitap okuyan vatandaşlarımı gördükçe içimi bir sevinç kaplıyor. Bu arada, aynı yerlerde aynı şeyleri yapan diğer insanları görünce hemen bir orantılama yapıyorum ve kötümser olmadan onların da “kitap okuma alışkanlığı hastalığına” yakalanması için dua ediyorum. Gerçekten! Çünkü, biliyorsunuz, kitap okumak kişiyi geliştirir, zihni dinç tutar vesaire, vesaire... Yani kitap okumak iyidir ve iyimser bir bakışla, herkes en az ayda bir kitap okumalı. Bu, asgari oran olmalı.

Avrupalılara yaklaşamasak da okuma alışkanlığında onların izinde olmak, bu yönden Avrupalılara özenmek güzel bence. Çünkü Avrupalı olduğu halde komşularına “Avrupalı” diye hitap eden tek halk, bizim halkımızdır herhalde. Nedeni onlardan geride olmamız çoğu özelliklerimizle. Mesela, kitap okuma oranlarımız arasında çok büyük fark var. Bu sebepten Avrupalılara özenelim, kitap okuyalım, çağdaş olma yolunda ve kendini geliştirme yolunda adımlarımızı büyütelim.

Bir de elektronik kitaplar var. Basılı kitapların bilgisayar dünyasına aktarılmış, metinleriyle, resimleriyle ses ve görüntü özellikleriyle daha da ileride olan e-kitaplar var. Çeşitli formatlarda e-kitap bulmak mümkün. Sıklıkla kullanılan formatlar, PDF, DOC, TXT ve LIT formatlarıdır. Bu kitap formatlarında oluşturulmuş e-kitaplar çeşitli yazılımlar tarafından kullanılıyor. Yazının ilerleyen satırlarında bunlara da değineceğiz.

E-kitaplar, kâğıt, cilt, matbaa masrafları olmadığından çok daha ucuz. İnternet ortamında olduğu için de birkaç dakika içinde bir kitap almanız mümkün.

E-kitap Dağıtımı

Eserini e-kitap olarak yayımlayan bir yazar, artık kitabını bastırma ve yayımlatacak bir yayınevi bulma konusunda endişelenmeyecek, özellikle ekonomik koşullar nedeniyle yazdıkları kitapları bastıramayan eser sahipleri için müthiş bir fırsat.

Telif Hakları

MP3’ ler gibi bilgisayardan bilgisayara dolaşmaması için eser sahiplerinin bazen, “indirilen e-kitapların basılı versiyonları yalnızca sizde bulunmalıdır” veya “24 saat içinde silmeniz gerekmektedir.” türünden uyarıları yer almakta. Ne var ki, yurt dışında telif haklarına duyulan saygı ülkemizde pek görülmemektedir. Yeni çıkmış popüler bir romanı bile ertesi gün internetten indirmek mümkün.

E-kitap Yazılımları

bookshelf

Bu program rtf, doc, txt ve html formatındaki kitapları açar. Programı http:\\www.text-reader.com/bookshelf/bookshelf.shtml adresinden ulaşabilirsiniz.  Programın kullanımı oldukça güzel. Kaldığınız yeri işaretleme ve istediğiniz sayfaya gidebilme özelliğine sahip. Fakat resimleri görüntüleyemiyor. 

Microsoft Reader

Her alanda olduğu gibi bu alana da el atan ve tek hakim olmak isteyen Microsoft, Ms reader ortamı ve lit formatıyla hedefine ulaşmış gibi görünüyor. PC ve Pocket PC için ayrı versiyonları var. http:\\www.microsoft.com/reader/download/pc.asp adresinden indirebilirsiniz.

Acrobat Reader

Adobe firmasının geliştirdiği pdf (portable document format) formatını okuyabilen bu programı indirmek için http:\\www.adobe.com/products/acrobat/readstep.html adresini kullanabilirsiniz. 

e- kitap Yaratmak

E-kitap yaratmak için birçok yazılım bulunmaktadır. Önce www.jawspdf.com adresinden indireceğiniz yazılımla yazılarınızı pdf formatına çevirebilirsiniz.
Mesela Word programıyla oluşturduğumuz bir metin olduğunu varsayalım. Bunu şu şekilde pdf ye çeviririz: Word programında Dosya-> yazdı-> yolunu izleyip, açılan pencerede yazıcı olarak Jaws PDF Creator’ ı seçiyoruz. Ardından tamam’ a tıklıyoruz. Açılan pencerede dosyaya bir isim verip Kaydet2 e tıklıyoruz. Hepsi bu.

İnternette e-kitap

http:\\www.kitap.gen.tr
http:\\www.altkitap.com
http:\\www.kitap.perisi.com
http:\\www.exlibrary.com

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 29.03.2003

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail