Her yerde duyduğumuz GPRS’ li telefonların ne işe yaradığını kısmen biliyoruz. Anında internete giriyor, acil olan e-postaları okuyabiliyor, haber alabiliyor, e-posta gönderebiliyoruz. Kullanımı yaygınlaştıkça (tabi o zamana kadar yeni bir sistem gelecektir) hayatımızı kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. Kullanımın yaygınlaşması doğal olarak teknolojik yeniliklerin kullanımıyla da alakalı. Örneğin sürekli e-posta alışverişi yapmak zorunda isek, her yerde ve her zaman e-posta alanımıza ulaşmak isteriz. Bu gibi durumlarda GPRS, bizim için kaçınılmaz olacaktır.

GPRS şu anki erişim hızı dikkâte alındığında kesinlikle Kablonet ve ADSL’ in tahtına oturamayacak ama normal telefon hatlarına göre çok iyi bir alternatif olabilir.

General Packet Radio Service kelimelerinin kısaltması olan GPRS, cep telefonundan internet’ e bağlantı kurmak için geliştirilmiş bir standarttır. Bağlantı hızı, operatörlerin kendi altyapılarındaki düzenlemelere göre değişen bir görünüme sahiptir. Teorik olarak GPRS teknolojisiyle erişilebilecek en yüksek hız saniyede 172 Kbit’ tir. Ama günümüz şartlarında hem GSM operatörlerimiz, hem de piyasaya sürülen cep telefonları bu hıza çıkabilecek altyapıya sahip değiller.

Bir GPRS bağlantısının nasıl kurulduğu konusuna şöyle bir bakalım: GPRS, uzun yazılımından da anlaşılacağı gibi verileri paketler halinde her iki yönde de gönderebilen bir teknolojidir. Trunk adı verilen, normal telefon görüşmesi yaptığımız anda işgâl ettiğimiz şebeke hatlarını içeren baz istasyonları, GPRS söz konusu olduğunda boşta olan trunk’ları da devreye alır ve kullanıcının internet erişim hızı boş trunk arttıkça hızlanır. Bu nedenle cep telefonu kullanımının yoğun olduğu bölgelerde GPRS bağlantısı kurmanızda sorunlar yaşayabileceğinizi unutmayın. Kursanız da sağlıklı hıza ulaşamamak nedeniyle mağdur olabilirsiniz. Yani abone sayısı az olan operatörlerden GPRS bağlantısı kurmak her zaman daha iyidir.

Türkiye’ de GPRS

Şu anda Turkcell ve Telsim GPRS hizmeti veriyor. Aria, eğer sistemlerini test etme işlemleri bittiyse GPRS altyapılarını hazırlamışlardır. Gerek Turkcell, gerekse Telsim’den internete bağlanabilmeniz için öncelikle operatörünüze başvurup hattınızı GPRS erişimine açtırmanız gerekmekte. İkinci olarak ise tabi ki cep telefonunuzun GPRS’ ye uyumlu olması gerekiyor. Hattınızı açtırmak sadece kısa bir başvuruyla ya da telefon görüşmesiyle yarım gün içinde olabilir. GPRS erişimine ulaşmak için bir de bulunduğunuz bölgenin servisi desteklemesi gerekiyor. Turkcell ve Telsim’in bu hizmeti ülkemizin büyük bir kısmına verdiğini de söylemeye gerek yoktur sanırım.

Nasıl Bağlanılır?

GPRS bağlantısı kurmak için önümüzde beş ayrı yol var. Bu yolların her birinin ayrı bir maliyeti ve kullanım şekilleri var.

Cihaz İçinde Sörf: Bu seçenek için maliyet ön planda. Genelde GPRS destekli avuçiçi cihazlar bu sınıfa giriyor. Geniş ekranları sayesinde, elinizdeki cihazla internette sörf yapabilirsiniz. Ama adres yazmak oldukça zor olacaktır. Ayrıca sayfaları görmek için bir aşağı bir yukarı sürekli ‘scroll’ etmek zorunda kalacaksınız.

Wap Over GPRS: Cihaz içindeki Wap tarayıcısını internete GPRS üzerinden bağlanarak kullanabilirsiniz. Bu seçenek aslında oldukça işlevseldir. WAP kullanacağım diyerek, normal şehiriçi telefonları arayıp bağlı kaldığımız kadar ücret ödemek yerine, 9600 bps hızından en az 3 kat hızlı bir şekilde GPRS üzerinden internete bağlanır ve WAP sitelerinde sörf yapabilirsiniz. Üstelik bağlı kaldığınız kadar değil transfer edilen data kadar ücret ödersiniz.

Kablolu GPRS: En ideal bağlantı türüdür. Cihazınızla birlikte gelen özel ara kabloyu bilgisayarınıza takıyorsunuz; bilgisayarınıza telefonunuzu bir GPRS modem olarak tanıtıyorsunuz ve markaya göre değişen uygulama biçimleriyle internete bağlanıyorsunuz. Bağlantı normal modemli bağlantılardaki gibi başlat çubuğunun sağında yanıp sönen iki yeşil ışıkla gösterilir. Bağlantıyı yine buradan kesebilirsiniz.

IrDa: Kızıl ötesi veri yoluna sahip cihazlar, IrDa sayesinde kablosuz olarak internete GPRS’li bağlantı kurulmasını sağlayabilir. En önemli şart bilgisayarınızın da bu veriyoluna sahip olması ve işletim sisteminizin desteklemesi. Bu bağlantıda cihazın IrDa portu, bilgisayarınızın aynı portunu en fazla 10 cm. uzaklıktan sürekli görecek şekilde tutulmalıdır. Pahalıdır.

Bluetooth: İşte en rahat yönteme geldik. İnternete bilgisayarınız üzerinden bağlanıyorsunuz ve telefonunuzu yanınızda taşımak zorunda değilsiniz. Bluetooth destekli cep telefonunuza ek olarak, bilgisayarınızda da bluetooth kartı olması gerekir. Bağlantı halindeyken en fazla 10 metre uzaklaşabilirsiniz.

Daha Az Fatura Ödemek İçin...

GPRS ile kurulacak internet bağlantılarında saatlerce sörf yapmayı unutun. Her ne kadar telefonu kapamadığınız sürece internete bağlı kalacaksanız da bunun bir maliyeti olacağını tahmin etmelisiniz. Sörf yapmadan önce İnternet tarayıcınızın ‘resimleri göster’ ayarını kapamalısınız ki sürekli sitelerde çıkan reklam bannerlarını ve resimleri göz ardı edin. Bu hızınızı artıracaktır. Çok önemli olmadıkça download da yapmayın. Yani iletişim kurmak, haber okumak, e-posta kontrol etmek, e-posta yazmak, WAP sitelerinde sörf yapmak ve metin ağırlıklı sitelerde gezinmek amaçlı kullanımı öneririm.

İstanbul - 22.10.2002
http://sufizmveinsan.com

Kaynaklar
Bilim ve Teknik
Pcnet


Üst Ana sayfa e-mail