11. Bölüm


CIVA, AMALGAM DOLGULAR VE ZARARLARI ÜZERİNE BİR TARTIŞMA

Son yıllarda Batı’da, Amalgam dolguların insan sağlığına zararlı olup olmadığını tartışılıyor. Bazı doktorlar amalgam dolguların içinde bulunan cıvanın, insan sağlığı için uzun dönemde çok zararlı olduğunu iddia ederken; Amerikan Diş Hekimleri Birliği bu konunun büyütüldüğünü söylemektedir. Biz amalgam dolgulara karşı olan Amerikalı doktorlardan Dr. Mercola’nın bu konudaki fikirlerinden bir derleme hazırlayarak konuyu bilginize sunmak istedik. Karar sizin.

***********************************************************************

Çevreden,amalgam dolgulardan ve cıva ihtiva eden gıdalardan alınan cıva, insan sağlığı için çok büyük bir tehlike arz etmektedir.

Ağızlarında amalgam dolgu taşıyan kişilerin günlük cıvaya maruz kalma oranı, şu anda Avrupa ve Amerika’ da kabul edilen günlük emniyet sınırını aşmaktadır.

4 veya daha fazla amalgam dolgusu olan yetişkinler ve iki veya daha fazla dolgusu olan çocuklar, hayatlarının ilerki dönemlerinde önemli sağlık sorunları ile karşı karşıyadır.

0.4 santimetre karelik bir yüzeyi olan tek bir amalgam dolgudan, mekanik aşınma ve buharlaşma yolu ile her gün yaklaşık 15 mikrogram cıva serbest hale geçmektedir.

Ağzında 8 dolgusu olan bir kişinin bu durumda aldığı günlük cıva miktarı 120 mikrogram’ı bulmaktadır.

Mukayese etmek gerekirse, balık tüketiminden alınan günlük ortalama cıva miktarı 2.3 mikrogram, havadan ya da diğer gıdalardan alınan cıvanın günlük toplam değeri ise ancak 0.3 mikrogramdır.

Amalgam dolgular; %50 cıva, %35 gümüş, %9 kalay, %6 bakır ve eser miktarda çinko ihtiva eder. Diş doktorlarının % 90’ının amalgam dolgu kullandığı ABD’de, günde ortalama 100 milyon amalgam dolgu yapılmaktadır.

Amalgamlardan çıkan cıva buharı; hücre zarından kolaylıkla geçer ve beyne ulaşır, tüm dokulara yerleşir, zamanla dokularda birikim yapar ve sağlık için ciddi bir tehlike oluşturmaya başlar.

Amalgam dolgu ağızda durduğu sürece cıva, sadece buharlaşma yolu ile değil, çiğneme, diş fırçalama, sıcak içecek ve gıdaların alımı gibi mekanik işlemler sırasında da sürekli olarak vücuda sızar.

Bilim adamları, radyoaktif madde ile işaretlenmiş cıva kullanarak üretilen amalgam dolguları hayvanların ağızlarına yerleştirmişler ve radyoaktif maddenin takibi yolu ile cıvanın çok kısa bir süre içinde hayvanların böbrek, beyin ve barsak duvarlarına yerleştiğini kanıtlamışlardır.

Ağızda amalgam dışına başka metallerden yapılmış restorasyonlar varsa, yan yana gelen değişik metaller pil etkisi oluşturduğu için, amalgam dolgulardan cıva çıkışının daha da arttığı görülmüştür. Örneğin; ağızda altın bulunması halinde cıvanın serbest hale geçmesi 10 kat artmaktadır.

Merkezi sinir sistemine geçen cıva, insanlarda psikolojik, nörolojik ve immünolojik sorunlara yol açmaktadır. Yarı ömrü 15 ila 30 yıldır. (Derleyenin notu: Yani 1 gram cıvanın 0.5 grama inebilmesi için geçen süre 15 ila 30 yıl)

Bilimsel çalışmalarda, cıvanın Alzheimer’s hastalığı, immün sistem problemleri, böbrek fonksiyon bozukluğu, kısırlık, poli kistik yumurtalık sendromu, nörotransmitör dengesizlikleri, gıda alerjileri, Multiple Skleroz, tiroit problemleri, yorgunluk, hafıza kaybı ve bazı psikolojik rahatsızlıklarla ilişkili olduğu belirlenmiştir.

Bazı Avrupa ülkelerinde amalgamın dolgu malzemesi olarak kullanımı yasaklanmıştır.

Amalgam dolgularınızı değiştirmek istiyorsanız; bu işlemin, konu ile ilgili olarak özel eğitim almış bir diş doktoru  tarafından yapılması gerekmektedir. İşlem, gerekli önlemler alınmadan yapıldığı takdirde, durup dururken vücudunuza yüksek dozda cıva alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

(DERLEYEN: NİLÜFER GÖKMEN)

Yazının tümü
http://www.mercola.com/article/mercury/mercury_elimination.htm

http://sufizmveinsan.com
17.09.2002


Üst Ana sayfa e-mail