21. Bölüm


Uykunun Sırları

Bütün günlük hayatımızı etkileyen uyku, sağlığımız için de çok büyük öneme sahiptir. İşte uyku ile ilgili bilmeniz gerekenler:

· Sindirim sistemimiz ve bağışıklık sistemimiz uyku esnasında daha hızlı çalışır.

· Hormon düzenimiz uyku esnasında dengelenir.

· Yağ bezeleri geceleri uyku esnasında yenilenir.

· Kuru ciltli kişiler, geceleri uyku esnasında yağ salgıları azaldığı için geceleri nemlendirici krem veya cilt yağı kullanmalıdırlar.

· Uyku esnasında ultraviyole ışınlarına maruz kalınmamalıdır.

· Büyüme hormonları uykuda ani yükseliş gösterir.

· Aldığımız her nefesle cildimiz, ihtiyacı olan oksijeni depolar. Bu nedenle uyumadan önce yatak odasının iyice havalanması gerekir.
· İlerleyen yaş ile birlikte cildin oksijen alımı güçleştiği için temiz havalı ortamlarda uyumak 30 yaşın üzerindekiler için çok daha önemlidir.

Uykunuz ve Siz

Düzenli uykunun cildinizi yenilediğini biliyor muydunuz ? Evet uyku esnasında cildiniz yenilenir ancak dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da var. Kuru ciltlerin uyku esnasında yağ salgılaması az olduğundan, cildinize uyumadan önce (eğer cildiniz kuru ise ) iyi bir nemlendirici veya fındık yağı sürüp öyle uyuyun .

Büyüme Hormonlarım

Çocuklarınızın da uyku düzeni en az sizinki kadar önemlidir. Çünkü büyüme hormonları uykuda daha fazla yükseliş göstermektedir. Dolayısıyla çocukların düzenli uyumaları hiç te hafife alınmayacak kadar önemlidir.

İdeal Yastık                       

Eğer uykuda solunum durması (Sleep Apne ) sendromunuz yoksa ideal yastığın alçak bir yastık olduğunu da unutmayın. Ancak bronşit, öksürük problemlerinde ve uyku apnesi rahatsızlığında alçak yastık problemi daha da artıracağı için yüksek bir yastık hatta iki yastık kullanmak daha doğrudur ve önerilmektedir.

İyi Bir Uyku İçin

İyi bir uyku uyuyamamanın bir çok sebebi olabilir. Ama beslenme alışkanlığınızda değişiklikler yaparak iyi uyumanızı sağlayabilirsiniz. Akşam yemeklerini hafif ve çok geç bir saatte yememeye dikkat etmekle beraber bu öğünde veya sonrasında az miktarda alacağınız aşağıdaki besinlerle kendinizi yeniden deneyin.

Uykusuzluğunuzun sebeplerinden biri magnezyum ve potasyum eksikliği ise çilek size yardımcı olabilir. Bu arada kayısıyı da denemelisiniz. Tabi kuru kayısıyı. O gerçekten iyi bir uyku kaynağı olabilir.

Fazla mutlu olamadığınız için uyuyamıyorsanız (aslında bu konuda söylenecek fazla bir şey olmamasına rağmen) mutluluk hormonları endorfin ve serotonin salgılanmasına sebep olabilecek bir besin olan makarnayı yağsız ve sossuz bir şekilde pişirebilirseniz yiyin. Bu konuda size muz yemeyi de tavsiye edebilirim. O hem potasyum ihtiva eder hem de mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına sebep olur. Muz ayrıca karbonhidrat ve nişasta açısından da zengindir.

İyi bir uyku için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Ton balığı ise en çok kalsiyum ihtiva eden besinlerden biridir. Bol bol ton yiyin! Hem ton balığı sizi stresten de kurtarabilir.

Bir miktar fındık, tahıllar (içerdikleri nişasta sebebiyle) veya pirinç lapası size iyi bir uyku uyutabilir.

Son çare olarak size ayak altlarınıza bir çay kaşığı susam yağı ile masaj yapmanızı tavsiye ederim.

Aslında  iyi bir uykunun nasıl uyunacağını gayet iyi bilirsiniz. Ama  uykusuz bırakan gerçekler ortadan kalkmadıkça iyi bir uykunun mümkün olmadığının da farkındasınızdır. Her gece iyi bir uyku uyuyabileceğiniz rahatlığa kavuşmanız temennisiyle.

konu başı  sayfa başı

 

UYKUSUZLUK

Uyku ile ilgili en yaygın problem uykusuzluktur. Bu problemin uzun süre devam etmesi kişinin bütün hayatını etkiler. Uykusuzluk uyku süresiyle ilgili bir problem değildir. Daha ziyade uykunun kalitesiyle ilgilidir. Uyku süresi kişiden kişiye farklılık arz eder. Her yaş kuşağının uyku süresi değişiklik gösterir. Yaşlılar daha az uyurlar. Önemli olan uyku sonrası bedensel ve zihinsel olarak kendimizi yaşadığımız hayata uyum açısından nasıl hissettiğimizdir. Eğer Yeterli Uyuyamıyorsanız Bunun Aşağıdaki Gibi Etkileri Olacaktır

·kendini gündüz saatlerinde uykusuz ve yorgun hissetme

· unutkanlık, dikkatini toplayamama ve birçok şeyi birbirine karıştırma

· kararsızlık ve çabuk kızma

· depresyon ve bunaltı

· kaza ve yaralanma tehlikesi geçirecek şekilde fonksiyon ve algılamada yavaşlama

Neler Olabilir

· Yüksek sesle ve rahatsız edici şekilde horlama. Bu durum uyku apnesinin de (uykuda solunum durması) belirtisi olabilir. Tedavisi olan bir durumdur. Uyku kalitesini ölçen cihazlarla yapılan çalışmalardan sonuç alınmaktadır. Bu tedaviyi uygulayabilen merkezlerimiz yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Tıp fakülteleri tercih edilebilir.

·Uyku öncesi bacakta karıncalanma ve hareket edildiğinde geçme hissi kolay tedavi edilebilen uykusuzluk sorunlarındandır. Doktora müracaat ettiğinizde bu problemden kurtulabilirsiniz.

· Gündüz saatlerinde yaşanan kısa ve ani uyku atakları.Kişinin bu ataklara karşı koyması neredeyse imkansızdır. Buna narkolepsi denilir. İlaçla tedavi edilebilen uyku problemlerindendir.

Dikkat:

Doktorunuz önermedikçe uyumak için ilaç almayın. Bu ilaçların kullanımı sebebiyle ortaya çıkabilecek sorunları yaşamadan da uykusuzluğun üstesinden gelebilirsiniz.

Uykusuzluğa Yol Açan Nedenler

· hazımsızlık ve aşırı yemek yeme, ülser

· baş ve sırt ağrısı

· eklem iltihabı

· kalp ve şeker hastalığı

· sinüzit ve astım

· kullanılan ilaçlar

· stres

· kaygı, endişe ve öfke

· üzüntü ve depresyon hali

Bu sorunların tedavi edilmesi halinde uykusuzluk şikayetinde de önemli bir azalma olur. Zamanla bu da ortadan kalkar. Uykusuzluğun tedavisinde buna yönelik olarak hemen ilaç kullanılmasına  başlamak doğru olmayabilir.

Öncelikle sizin de bu sorunun üstesinden gelebilmenize yardımcı olacak şeyleri yapabileceğinizden emin olun.

Tedaviye Yardımcı Öneriler

Yaşama biçiminizi sizi rahatsız eden şeyleri dışarıda tutacak şekilde yeniden düzenlemeye gayret edin. Kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın. Mutlu olmak bir çok problemin çözümü olabilir. Mutlu olmak için küçücük değişiklikler ve bunun için de çaba sarf etmeniz gerekir. İşte önerilerimiz;

Uykusuzluğu yenebilmeniz için:

· yavaşça dört saniyede nefes alın, aynı sürede verin, nefes alırken burnunuzu verirken ağzınızı kullanın

· iki nefes arasında da aynı süre nefes almadan durun

· nefes alırken göğsünüzü değil karnınızı kullanın

· bu egzersizi düzenli yapmanız gerekir, ara verdiğiniz takdirde yararı olmaz

· bu egzersize her gece on - on beş dakika zaman ayırın

· uyku ortamınızın gürültülü ve ışıklı olmamasına dikkat edin

· uykudan önce aşırı yeme ve içmeden vazgeçin

· uykudan önce aşırı denilebilecek zihinsel faaliyetlerden uzak durun

· gün boyu hareketsiz kalmayın

· televizyon karşısında veya yemekten sonra kestirme(!) uykusu uyumayın

· mümkünse aynı zamanda yatağa girme ve aynı zamanda kalkma alışkanlığının edinilmesi

· uyku ortamınızın çok sıcak ve soğuk olmamasına dikkat edin

· beslenme alışkanlıklarınızda değişiklikler yapın; aşırı derecede çay ve kahve tüketmeyin

· akşam yemeğini saat en geç 19.00 da yiyin; yemekte ağır yağlı, soslu, salçalı, kızartma türü şeyler yemeyin.

Rahat Bir Uyku İçin Uyumadan Önce Yenebilecekler

Marul, elma, bir kase yoğurt, ballı ılık süt. Ayrıca aromaterapik yağlardan susam yağı, lavanta yağı, melisa yağı baştaki T bölgesine ve ayak altına masaj olarak uygulanabilir.  

İstanbul-27.08.2003
http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail