23. Bölüm


Zehirli Güzellik, Salon Bitkileri
Neredeyse istediğimiz herhangi bir çiçeği fazla zorlanmadan temin edebiliyoruz. Çiçekçilerimiz bu konuda epeyce mesafe katettiler. Ama evimizin salonlarından, yatak odalarına kadar giren bu bitkilerin onlarla aynı mekanı paylaşan çocuklarımızın sağlığı açısından tehlike oluşturabileceğini hiç düşündünüz mü?
Çoğu dayanıklı ve oldukça süslü olan bu güzel bitkiler, gösterişli olması sebebiyle çocukların ilgisini her zamankinden daha fazla kendi üzerlerine çekmeyi başarmışlardır. Bu sebeple zehirlenme vakaları daha fazla çocuklarda görülür. Artık evlerimizde ıtır, begonya, cam güzeli veya sardunya gibi çiçekler yok. Zaman dayanıklı tüketim malları zamanı. Her şey dayanıklı, büyük, süslü ve tabii ki gösterişli olmalı. Neyse efendim, evlerimizdeki zehirli güzellikleri tanımaya çalışalım.

Siklamen : Bitkinin yumurtalarında kanı hemolize eden ve köpük veren maddeler bulunur. Yumurtaların az miktarda yenmesi ile dahi sindirim sistemi rahatsızlıkları ve hatta felç bile gözükmektedir.

Süs biberi : Bitkinin bütün kısımlarında kalp adalesine etki eden solanokapsin maddesi bulunmaktadır. Bitkinin renkli meyveleri çocukların ilgisini çekmekte ve bir kaç meyve yenilmesiyle birlikte karın ağrısı, göz bebeğinin büyümesi, bulantı ve uyuklama gibi bir zehirlenme tablosu oluşur. Ayrıca solanokapsin maddesi kalbin atış hızını yavaşlatır.

Çuha çiçeği : Salgı tüylerinde bulunan primin maddesi alerjendir. Bitkiye herhangi bir temasla bu madde vücuda taşınmış olur.

Atatürk çiçeği : Daha çok yeni yıl hediyesi olarak tercih edilen gösterişli ve güzel bir çiçektir. Zararlı olduğu hususunda kayıtlar bulunmaktadır. Ancak klinik deneylerde hayvanlar üzerinde zehirli etkisi bulunmadığı tespit edilmiştir. Yine de dikkatli olmakta fayda vardır.

Açelya : Bitki yapraklarının yenmesi ile bulantı, kusma, baş dönmesi, kaşıntı, ishal gibi belirtiler ortaya çıkar.

Zakkum : Yapraklarının yenmesi ile kalp atışlarında düzensizlik, baş dönmesi, kusma ve görme bozukluğu gibi tablo ortaya çıkar. Fazla miktarda yenmesi ölüme sebebiyet verebilir.

Klivya : Soğanlı bir bitkidir. Soğanlarda alkaloitler bulunur. Soğanlara elle temas edilince dermetitis ( deri iltihabı ) meydana gelir. Kusturucu ve ishal yapıcı etkisi vardır. Yüksek miktarda ise felce sebep olmaktadır.

Sarmaşık : Meyve ve bilhassa tohumlarının zehirli olduğundan şüphe edilmektedir. Bitkinin değişik kısımlarına devamlı temas edildiğinde deri iltihabı meydana geldiğine ilişkin veriler bulunmaktadır.

Difenbahiya : En zararlı çiçeklerdendir. Kalsiyum oksalat billurları ve okzalik asit, zehirlenmenin ana sebebi olarak bilinmektedir. Yaprağın elle oğulması, koparılması, çiğnenmesi gibi herhangi bir basınç yapıldığı takdirde zararlı maddeler adeta yaydan fırlayan ok gibi hücre dışına çıkarlar. Görme bozukluğu, hemen başlayan şiddetli baş ağrısı, ağızda kızarma ve şişme, şiddetli acı, yutma güçlüğü, midede tahribat ve ses kaybı gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Bu tür bitkilerden kaynaklanan zehirlenmeleri önlemek için çocukların ulaşamayacakları yerlere  koymak ve çiçeğin bakımı ile ilgilenen aile bireylerini bu tehlikelerden haberdar etmek gerekir. Zararlı etkisi görüldüğünde derhal doktora başvurmak gerekir.

http://darussifa.kolayweb.com/saglik8.htm' den derlendi.

İstanbul-02.09.2003
http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail