Son zamanlarda Zen öyküleri ve Zen ustaları popüler oldu; tabi olmalarında da haklılık payı büyük. Bazı durumları nede güzel anlatır Zen hikayeleri... Hele kelimelerin bizim tarafımızdan kifayetsiz kaldığı durumlarda hemen bir Zen öyküsü söylenir bazen...Sitemize dolaşırken baktımki bu haftaki Zen öykümüz eksik bir tane eklemek güzel olabilir...Raymond M. Smullyan'ın Tao sessizdir adlı eserinden: HAYALİ BİR ZEN ÖYKÜSÜ...

 

ZEN USTASI: İşte burada bir değneğim var, ama aynı zamanda da yok. Bunu nasıl açıklarsın?

 

ÇIRAK: Açıklamam!

 

USTA: Münasebetsizleşme! Eğer amaçladığını söylediğin gibi, gerçekten de aydınlanmaya ulaşmak istiyorsan, görevin bu sorunun yanıtını bulmak için her tür çabayı sarf etmek.

 

ÇIRAK: Pekala, sanırım bir şekilde bakarsam bir değneğiniz var; ama başka bir şekilde bakarsam yok.

 

USTA: Hayır, benim kastettiğim şey bu değildi; ben tam anlamıyla ikisine de aynı şekilde bakmanı istiyorum: İşte burada bir değneğim var, ama aynı zamanda yok. Evet, bunu nasıl açıklarsın bakalım?

 

ÇIRAK: Tamam, bırakıyorum.

 

USTA: Ama bırakmamalısın! Benliğinin her bir parçasını bu soruyu çözmeye adamalısın.

 

ÇIRAK: Bırakıp bırakmamam gerektiği konusunda seninle tartışmayacağım. Şu anki basit gerçek şu ki, ben bu işi bırakıyorum.

 

USTA: Ama aydınlanmaya ulaşmak istemiyor musun?

 

ÇIRAK: Eğer aydınlanmaya ulaşmak böyle aptalca sorularla uğraşmaksa, o zaman aydınlanmanın canı cehenneme!..

Seni hayal kırıklığına uğrattığım için üzgünüm ama elveda!

 

On iki yıl sonra...

 

ÇIRAK: İşte, sonunda dayanılmaz pişmanlıklar içinde sana döndüm Ustam. On iki yıldır korkaklığım ve sabırsızlığım nedeniyle kendimi berbat hissederek dolaşıp durdum. Şimdi, yaşamdan kaçıp duramayacağımı anladım. Er ya da geç, evrenin mutlak sorularıyla yüz yüze geleceğim. Artık kararlıyım ve sorduğunuz soru üzerinde samimi bir şekilde çalışmaya hazırım...

 

USTA: Soru neydi?

 

ÇIRAK: Bir değneğiniz olduğunu, ama aynı zamanda da bir değneğiniz olmadığını söylediniz ve benden bunu açıklamamı istediniz.

 

USTA: Gerçekten böyle mi söyledim? Hay Allah, acaba neden böyle aptalca bir şey demişim?

Uzm.Dr. Hülya GÜÇLÜER
İstanbul - 28.06.2001
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail