İNTEL’İN SON MODEL YENİ İŞLEMCİSİ

 

Bilgisayar kullanıcılarının çoğu, neyin ne olduğunu bilmez. Bazılarının bilmesi de gerekmez aslında. İşyerlerinde sadece verileri girdi-çıktı şeklinde toplayan, derleyen, depolayan kullanıcılar için bilgisayar çok basit olsa bile yeterlidir.

Muhasebecilere standart hızdaki bilgisayarlar yeterlidir. Fakat bazı kullanıcılar vardır ki, onlar için bilgi sistemleri çok önemlidir ve bilgisayarlarının en iyisi olmasını isterler, aslında öyle olması da gerekir. Örneğin, mühendislerin çizim yapabilmeleri için ekran kartları, memory ya da ram denilen bellekleri, harddisk denilen bilgi depolama sürücüleri ve monitörler çok önemlidir. Bunların en güçlülerinden olması gerekir ki, iyi bir performans alınsın.

Bizim yazımız ikinci kısımdaki kullanıcıları ilgilendiriyor. Bilgisayarlarından yüksek performans bekleyenler bu yazıyı iyi okuyun!

Yazımız bir işlemci türüyle ilgili. Çıkması dört gözle beklenen süper yeni işlemci türü olan, Intel’in, adından sıkça söz edilen, hatta yeni bir çağın başlangıcı olarak nitelendirilen çift çekirdekli işlemcisi, sonunda çıktı.

Tek bir işlemci içinde tam 4 adet işlemci:
Intel Geliştiriciler Forumları’nın ana konularından biri olan çift çekirdekli Pentium, gerçekten de Moore yasasının en yeni varisi ve ilginç özelliklere sahip bir işlemci. İşlemci evrimi içindeki transistör sayısı, büyüklüğü ve kullanılan malzemelere ait çeşitli fiziksel sınırlar, performans artış çizgisini beklentilerin altında bırakınca, çoklu çekirdek mantığına sahip işlemciler de masaüstü sistemlerde boy göstermeye başladı.

Virüslere karşı Execute Disable Bit özelliği
Pentium Extreme Edition 840 adındaki bu işlemci, çift çekirdekli, 3,2 GHz saat hızında ve 1+1 olmak üzere, toplam 2 MB ön belleğe sahip. 800 MHz FSB hızıyla çalışan EE 840, 90 nm teknolojisiyle üretilmiş. Virüslere solucanlara karşı önemli bir özellik olan Execute Disable Bit ve tabii ki EM64T, işlemcinin sunduğu diğer olanaklar arasında. Intel yeni işlemcilerini Pentium 4 yerine sadece Pentium olarak adlandırmayı tercih ediyor. Bu yazının konusu olan Extreme Edition’ın Pentium D’den en önemli farkı ise (saat hızını saymazsak) HyperThreading desteği.

İki fiziksel, iki mantıksal işlemci ile daha hızlı

Intel, Pentium 4 işlemcilerine HyperThreading desteği eklediğinde ortaya gerçekten de ilginç bir manzara çıkmıştı: Pek çok kullanıcı tek bir fiziksel işlemciyi işletim sisteminin 2 adet mantıksal işlemci olarak görmesini şaşırtıcı bulmuştu. Çift çekirdek mimarisinde durum daha da ilginçleşiyor. Zira, Pentium EE 840 ile, ikisi fiziksel ikisi mantıksal olmak üzere toplam 4 adet işlemci söz konusu. Yazılımların HyperThreading konusundaki desteği artarken çift çekirdek, aslında yazılım geliştiriciler açısından olaya işleri çok zorlaştıran yeni bir boyut katmıyor. Zira, HyperThreading destekli yazılımlar aynı zamanda çift çekirdeğin nimetlerinden de belli ölçüde yararlanabiliyor. Öte yandan, performans testlerine bakılırsa özellikle oyunlarda zamanla yazılım geliştiricilerin tek çekirdeğe nazaran daha iyi bir performans elde edilmesini sağlayan optimizasyonlara gideceğini söyleyebiliriz.

Performansımız ne kadar artacak?

Oyunlar bir yana, şu an için diğer bazı işlemci canavarı yazılımlar da çift çekirdek konusunda farklı tablolar çiziyor. Örneğin, (P4 EE 3.73 ile kıyaslanınca) 3B render konusunda Lightwave, çift çekirdekle önemli ölçüde performans artışı yaşarken, bir başka 3B yazılım olan 3D Studio Max ile önemli bir kazanç elde edilemiyor. Benzer durum, mevcut bazı oyunların tek çekirdekli ama daha yüksek saat hızına sahip bir işlemciyle daha yüksek performans sağlaması şeklinde de kendini gösterebiliyor. Çift çekirdeğin sağlayacağı performans artışını anlamak için HyperThreading özelliğinden yola çıkabilirsiniz; aynı mantık burada da geçerli. Yani performans artışı, aynı anda çalıştırılan uygulama sayısıyla doğru orantılı olarak gerçekleşiyor. İşlemci (iki çekirdeğin bir dezavantajı olarak) tek çekirdeğe nazaran daha fazla ısınıyor. Fakat, termal problemler yaşayacak kadar değil. Böyle pahalı bir işlemciye de ucuz bir fan takmak pek anlamlı olmaz zaten.

Sonuçta, işlemci dünyasında her şey değişiyor. Değişmeyen tek şey olan değişim, kendini burada da göstermekte. Yeni işlemcilerimiz ilk çıktıkları anda tabi ki el yakıyorlar, ama sonradan yavaş yavaş fiyatları düşüyor. Ya fazla para verip ilk başta bu teknolojiyle karşılaşıp erken tanışacağız, ya da biraz bekleyip ucuzlayınca…

Karar sizin.

Kaynaklar:

www.intel.com

www.teknomag.com.tr

Volkan Tolga
İstanbul - 02.08.2005
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail