Hepimiz kullanırız interneti; ama ezbere yapılan hareketlerdir hep. En iyi bilen de, en iyi ezberleyen anlamında kullanılır genelde. Sadece sörf veya chat yapmak için kullananlar için derinlemesine bilmek gerekmez diye düşünülebilir; ama ileride karşımıza çıkması an meselesi olan sorunlar var. Bunlarla da hepimiz karşılaşmışızdır. Sörf yaparken o sayfadan diğer sayfaya geçmek durumunda kalırız. Masum gibi görünen, fakat içerisinde yapım aşamasında oluşan veya virüsler gibi bilerek yapılan sorunlar bulunan birçok siteye gireriz zamanla. Yani ezbere olmadan, bilinçli kullanırsak bilgisayarımızla oldukça iyi anlaşırız.

Tarayıcı Programınızı Tanıyın

Değişik platformlar için çok çeşitli tarayıcı programlar vardır, her ne kadar bizler sadece Internet Explorer kullansak da... 
Internet Explorer’ ı neden kullanıyoruz? Çok basit... İşletim sistemimiz Windows olunca I. E. otomatikman yüklenmiş oluyor. Bu da her zaman bahsedildiği gibi Microsoft firmasının tekelleşme çabasının bir sonucudur. Bunun yanında başka programlar da vardır. Ben bunlardan Netscape Navigator’ i ve Opera’ yı denedim. Netscape Navigator idare eder, hatta çok kullanan var hâlâ; ama tavsiyem Explorer’ dan başka tarayıcıyı düşünmeyin bile. Kullanım olarak da basittir I.E. Tarayıcı programınızı “Help->About” seçeneği ile tanıyabilirsiniz. Burada adı, üreticisi, sürüm numarası ve tarihi görülecektir.

Ayrıca adres satırının başındaki “http://”, yazacağınız adresin bir “sayfa” adresi olduğunu belirtir. Mesela, dosya transferlerinde ftp:// kullanılır. Bu bölüme direkt adresi yazarsanız; program, başına otomatik olarak http://’ yi ekleyecektir. Dolayısıyla bu adreslerin silinmesinde ya da yazılmasında bir sakınca yoktur. Sadece zaman kaybı. Yani benim bir sitem olduğunu varsayarsak sadece volkan.com yazarsanız o siteye yine de gidersiniz.

Site Adreslerini Saklamak

Tarayıcı programlarının hemen hepsinde adresleri saklayabilirsiniz. İnternet Explorer’ da  “Sık Kullanılanlar” Favorites Nescape Navigator’ da “Bookmark” olarak geçen özellik şu şekilde çalışır: Sık kullanacağınız ya da çok beğenip kaybetmek istemediğiniz bir sayfayı, sayfa ekrandayken programın ilgili seçeneğini seçerek bir çeşit not defterine kaydediyorsunuz. Netscape’ te Bookmarks->Add Bookmark ile yapılan bu işlem, Explorer’ da Sık Kullanılanlar->Sık Kullanılanlara Ekle  (Favorites->Add To Favorites) seçeneği ile yapılıyor. Bu adreslere ilerde tek tıklamayla girebileceksiniz. Bookmarks ya da Sık Kullanılanlar’ a tıkladığınızda açılan ek sayfada adresleri görebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınıza işletim sistemini yeniden yüklemek gerektiğinde, Windows klasörünün altında Favorites klasörünü bir diskete yedekleyebilirsiniz.

Farklı Pencereler Açmak

Bazı durumlarda birden fazla sayfa açmanız gerekebilir. Siz bir gazete okurken komşunuzun güzel kızı sizden üniversite sınav sonuçlarını öğrenmek için ilgili siteye girmenizi isteyebilir. Sayfayı kapatacağınıza yeni bir pencere açarsınız ve oraya adresi yazıp işlem yaparken bir yandan da gazete arka tarafta açık kalabilir. Bu işlemi Dosya->Yeni Pencere-> (File->New Window) şeklinde açabilirsiniz. Ya da CTRL tuşuna basılı tutarken N’ ye basarak aynı sayfanın tekrar açılmasını sağlar ve adres satırını değiştirebilirsiniz. Veya I.E’ ı tıklarsınız girmek istediğiniz sitenin adresini yazabilirsiniz.

İstanbul - 26.11.2002
http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail