Kablosuz Gelecek

Geçtiğimiz yıl Taksim-Beyoğlu’ nda bir sokakta, kablosuz internet teknolojisinin tanıtım amaçlı bedava sunulan hizmetini duymuşsunuzdur. Haberlerde öyle yankılanmıştı ki, eline laptop alan, o sokağa doluşacak, sokaktan geçen diğer vatandaşlar da eğer durumun farkında değillerse şaşırıp kalacaklardı. Yani ben böyle anladımdı; Sizi bilmem.

Sonra, o zamanlarda, günün birinde, o sokaktan geçme fırsatı buldum. Beklentim şuydu: Birkaç kişi sokak kaldırımına oturup notebook’ uyla internete girecek ve etrafında toplanan vatandaşlar, dakikalarca ekrana bakacaktı. Ya da Cafe’ lerde oturup, notebook’ unu masanın üzerine kurup, bir yandan internette sörf yaparken, diğer yandan kahvesine sütü yavaşça dökecek, bardağı yavaşça karıştırırken internet tarayıcısında da bir site çağıracak, enter’ a basarken kahvesinden yudumlayacak ve bu iki keyfi aynı saniyede elde edip mutluluk ifadesini takınacaktı yüzüne herhangi biri. Ama gel gelelim, işin aslı böyle değildi. Gözlerimi etrafta gezdirirken böyle bir oluşum göremedim. “Beklenen ilgiyi göremedi galiba” diye düşündüm.

Ama bu, fay hattı üzerindeyseniz gelmesi kaçınılmaz olan bir deprem gibi, 2000’ li yıllarda yaşıyorsanız, hayatınıza girmesi muhtemel bir teknolojik yenilik.

Kablolardan bıkan müşterilere biz bilgisayarcıların verdiği cevap: “Evet, ben de sevmiyorum. Ama Officeshop’ larda bu kabloları saran bir sünger var, daha güzel gösteriyor” oluyordu. Konuşmanın devamında: “Almanya’ da bilgisayarların hepsi kablosuzmuş.” Tarzı, ‘serbest atış’ kaynaklı haberleri de gülerek karşıladık. Fakat, “gülme komşuna, gelir başına” atasözünün canlı tanıkları konumuna düştük, düşeceğiz. İyi de olacak. Bu kadar kablonun ayak altından kalktığını bir düşünsenize!..

Bilgiye her ortamda ulaşmayı sağlayan, verimliliği ve zaman faydasını artıran kablosuz internet, son yıllarda epey bir yol kat etti. Zamanı çok değerli olan iş adamları, artık ikide bir şirketi arama zahmetinden kurtulacak; hava alanından, parktan, otelden kablosuz olarak internete girebilecek. Bağımsız araştırma şirketleri tarafından kablosuz teknoloji servislerinden elde edilen gelirlerin 2006’ da üç milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Geçmişi ise üç yıl öncesine dayanıyor. Ne kadar hızlı ilerliyor görüyorsunuz.

Online olmak artık hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından. Eğer birkaç saat, iş durumuna göre birkaç dakika internette olamazsa insanlar, belki de zamanında değerlendirilmesi gereken bir e-mail, bir mesaj kaçırarak zorluklar yaşayabiliyorlar. Bu durumda olan insanların (ki bu sayı oldukça fazladır) kablosuz internete bir ganimet bulmuş gibi sarılacaklarından eminim. Zaten bu ganimeti arama çalışmaları “bu bilgisayarların kablosuz olanı yok mu?” sorusuyla başlamıştı. Pahalı olsa bile, fırsat ellerine geçince tepeceklerini pek sanmıyorum. Pahalı olacağı da kesin. Hangi yenilik pahalı sıfatını takınmadan gelir ki?

(Wi-Fi) Wireless Fidelity (Kablosuz Sadakat) teknolojisi, biliyorsunuz zaten, Notebook’ larda ve bazı cep telefonlarında kullanılan kablosuz iletişimin gelişmişi. Çalışanlarına zaman faydasını ve interaktif’ liği kullandırmak isteyen firmalar Kablosuz Sadakat teknolojisine geçiş yapıyorlar.

İnternet bağlantısı için işyerine kablo çekilmiyor. Onun yerine, alıcı-verici cihaz ünitesi konuluyor. Kablolu internetin fiyatı tabi ki daha uygun. Ancak, kablosuz internet rahatlık ve taşınabilirlik sağlıyor. Bina içinde notebook’ unuzla (dizüstü) istediğiniz yerden internete ulaşabiliyorsunuz. Uygulamalarda ‘hotspot’ denilen internet baz istasyonları kullanılıyor. Radyo frekansı ile kapsama alanındaki tüm bilgisayarlar internete girebiliyor.

Kullananlar:
İstanbul, Çırağan Palace Kempinski Oteli, Hyatt Regency, İstanbul Four Seasons, Ritz Carlton gibi beş yıldızlı oteller, kablosuz internete geçmiş durumda. Çırağan Palace Kempinski,  2002’ de bu uygulamayı kullanmaya başlamış. Otelin, lobi, toplantı salonları gibi belirli noktalarında kablosuz internet bağlantısı var.

Kablosuz İnternet Yakında Sokaklarda:
New York, Londra ve Paris gibi metropollerde cafe, havaalanı, metro gibi açık alanlarda kullanılmaya başlanılan bu teknoloji, ülkemizde, İstiklal Caddesi’ nden sonra, İstanbul Havalimanında ve çoğu otel ve konferans merkezi olmak üzere elli merkezde kullanıma başlanmıştır.

Dileyelim ki, bu sistem en kısa zamanda ulaşsın bizlere. Zira, ulaşacağı kesin. Şu an yolda, ama geliş hızı önemli bizim için. Bir de etrafta bir sürü radyo frekanslı yayın, yanında yeni sorunlar da açabilir. Fakat bu isteğimizi engelleyemez. Kablosuz teknolojiyi istiyoruz !

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 02.03.2004

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail