Her ne kadar Türkiye’ de internet bağlantısı Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere göre daha geç gelişmiş olsa da, yaşadığımız ortamda Internet’ in ne kadar yaygın olduğunu kavrayabilmek için yurdumuzdaki internet cafe sayısına ev kullanıcılarını  eklediğimizde elde ettiğimiz rakamı; ülkemizdeki okul, hastane, muhasebeci sayısına ekleyerek bulabiliriz. Tabi daha bir çok kullanım sahası vardır. Ortaya  büyük bir “Internet Camiası” çıkıyor.

Az sonra irdelemeye çalışacağımız konular, birbiri arasında sıkı bir benzerlik taşımakta dışarıdan bakıldığında, ama bunlar ayrı birer kategoridir ve siz bunların herhangi birine dahilsiniz. Evet, şimdi bakalım siz hangi gruba uyuyorsunuz?

User (Gerçek Kullanıcı) ve Pasif User’lar

Internet’le tanışan herkes, ilk olarak birer kullanıcıdır. Önceden teorik bilgiler almış olsalar da Internet anlatılır değil, yaşanan bir olgu olduğu için, herkes eşit başlar. Daha sonra isteyen merakına, zekâsına, yönelimine, içgüdüsüne, kabiliyetine bağlı olarak farklı yollara yönelebilir. Yani Hacker’ lığa yönelmek içgüdü, zekâ ve kabiliyet ister. Ya da düz kullanıcı olarak kalabilir kullanıcılar.

Normal bir kullanıcı internet’e bağlandığında neler yapar?
Uğraşıp Hotmail gibi bedava bir servisten mail almaya üşendiği için ya da İngilizce bilmediğinden, kendisine internet servis sağlayıcısı tarafından tahsis edilmiş olan mailini kontrol eder, online gazeteleri takip eder, reklamlarda gördüğü sitelere bakar ve de arkadaş tavsiyesi ile girdiği sitelere sakin sörfüne devam eder. Web tabanlı forumlara ve chat ortamına katılır, birisi yol göstermedikçe Internet’in diğer yönlerini araştırmaya ihtiyaç duymaz. Bunlar “bilmiyorum” culardır. Bilmediği için girmezler, yapmazlar. Birinin gelip öğretmesini beklerler. Ama kendiniz çabalamadan bir şey başaramazsınız. Sonuçta bu bir tatbik olayıdır.

Advanced User  (İleri Düzey Kullanıcı)

Internet’te “acaba daha neler yapabilirim?” sorusuyla yola çıkan meraklı kullanıcılar.
Bu gruba en başta dahil olması gereken kişiler, bu yazıyı okuyan sizler olmalısınız. Peki bu tip kullanıcılar internette neler yapar?
Vakitleri yettiği sürece kendilerinden bir parçalarını Internet’e ayırırlar, ICQ, IRC, mail zinciri vb. yollardan faydalanarak Internet’in ilk kurulum amaçlarından  olan “hızlı & çok yönlü iletişim;  bilgi paylaşımı ve bilgiye kolay ulaşmanın  tadını çıkarırlar. Yeni çıkan programları download edip denerler,gezip dolaştıkları Web sitelerine imrenip,kendilerinin de bu ortamda yer almaları gerektiği düşüncesiyle  web  siteleri hazırlarlar, kimisi HTLM, ASP gibi konulara merak sardığı gibi, Microsoft Frontpage ile işlerini kolayca  halledenler  de bulunmaktadır.

Bir süre sonunda Net, bazılarına daha çekici, bazısına ise dayanılmaz gelir; bunun sonucunda bir kısmı  bu  ortamdan  ayrılırken  diğerleri  kendilerini bu elektronik  yaşam formuna daha çok verirler. Buda sizin daha çok zaman kaybı ya da kendini geliştirme anlamına gelir.

Coder (Program yada Spesifik Kod Yazarı)

Aslında bu grup için Internet bir temel ihtiyaç olmasa da, Net sayesinde programcılıkla ilgili bilgilere ve malzemeye daha çabuk ve rahat olarak ulaşabildikleri için, nasıl çeşitli iletişim sistemlerinde çeşitli görevler için programlar yazıyorlarsa, Internet”in de büyük bir sektör haline gelmesiyle bu olguya da el atmaları sonucunda; kimi kendi odalarında dünyaya açılan programcıların, kimiyse meraklı Internet kullanıcıların, Net için kod yazan birer programcıya dönüşmesiyle ortaya çıkan gruptur.

HTLM,ASO, PHP,CGI,PERL gibi, daha çok net  tabanlı dillere yönelenlerin yanında, ınternet kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak (veya zorlaştıracak) program yazarları da bulunmaktadır. Bu tip programlara, FTP ile ilgili programlar, Firewall’lar, Nukerlar, sistem açıklarından yararlanmak için kullanılan script kodları yazanlar da bulunmaktadır.

Hacker

Aşırı derecede meraklı, kendi merakını tatmin etmek için bazen yasal olmayan işlere de girişen kullanıcılar.

Bu kavram her dile getirilişinde farklı anlamlar kazanır,kimi zaman terörist olarak adlandırılırlar,kimi zaman kahraman, kimi zamansa silik kişiler... Aslında hacker’lar hem bunların hepsidir hem de hiçbiri. Hepsinin kendilerine özgü sebepleri vardır, ama temelde yatan ise her insanda bulanan kendisinden gizleneni elde etme dürtüsüdür. Ve bu insanların bazıları yüksek IQ’ lu, bu konuyla ilgili aşırı gelişmiş bir beyin sahibidirler.
Her ne kadar etiğe ve kanunlara aykırı olsalar da, Hacker’ların Internet ve bilgisayar sistemlerinin gelişmesindeki rolü yadsınamayacak derecede büyüktür. Kaldı ki bugün dünyanın en iyi güvenlik sistemleri hazırlayıcılarından biri olan Kimble gibi kişiler de geçmişte birer hacker oldukları gizlemeye gerek duymuyorlar.

Hacker’lar, kimi zaman girdikleri sistemlere kendi egolarını da tatmin etmek amacıyla imzalarını bırakırlar, bu onlar için sistem admin’ leriyle dalga geçmenin bir yoludur, tabii bu iz bırakmak anlamına geldiği için esas olarak hackerliğin mantığına aykırıdır.
Hack olayını gerçek anlamıyla yapanların, ev kullanıcılarına karşı direkt bir zararları söz konusu değildir, çünkü hacker’lar her ne kadar kural tanımaz gibi gözükseler de yazılı olmayan bazı kurallar doğrultusunda hareket ederler.

Dünyada bu konuda çok tanınmış kişilerin başında Icebreaker nickli Kevin Mitnick (hapisten yeni çıktı ve ceza olarak her türlü elektronik aletten uzak yaşamak zorunda bırakıldı), Analyzer, modjo ve Lenforcer verilebilir (tabii bunlar nicki bilinenler). Türkiye’ye baktıgımızda ise TtX,Aggressor Team ( sanırım artık dağıldılar), ASA, manyak ve pilot örnek verilebilir.

Lamer (Masum İfade ile Sahtekar)

Maalesef, ülkemizdeki bazı medya kuruluşları, az bilinçli kullanıcılar ve arkadaşlarına hava atma merakı içerisindeki birtakım çoluk- çocuk sebebi ile, normalde hoşça vakit geçirip, muhabbet etmek için kullanılan IRC (Internet Relay Chat) ‘deki üç kullanıcıdan biri hacker olarak kabul görmektedir. Tipik özellikleri; sağdan soldan buldukları basit programlarla ev kullanıcılarına saldırmak, çok bilinen birkaç “hack” yöntemini kullanarak site veya sistemlere bilinçsizce zarar vermek, kendi açtıkları sitelere Hacked by x nickli “gibi mesajlar yazarak ünlü olmaya çalışmak, bilmedikleri konularda bir lidermiş gibi davranmalarıdır. Kendi hallerine bırakıldığında zararsız olan bu grup, maalesef Hacker’lar ile karşılaştırılmaktan büyük bir zevk duymaktadır. Tabii arada bir bu gruptan zekâsını kullanarak sıyrılıp tekrar Advancet User statüsüne geçen ya da kendini daha karmaşık işlere verip Net güvenlik sistemleri üzerine dokümanları karıştırıp, tabir-i caiz ise işini ilmini yaparak hacker statüsüne geçenler de bulunmaktadır.

Cracker

Reverse Engineer da denen bu grup, programları kendi ihtiyaçları doğrultusunda modifiye ederler. Bu ihtiyaçlar için de programa para vermek yerine, bedava kullanabilmek, bir programı daha fonksiyonel hale getirebilmek ve yine ego tatmini bulunmaktadır. Coder’lardan farklı olarak bu grup, yazılmış bir programı kendi amaçları doğrultusunda yasal veya yasal olmayarak değiştirirler, tabii bunu yapmak için de Coder’lar gibi programcılık bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.
Yasal olarak bir programı motifiye edecek kodları içeren yeni bir program yazmak suç değil, ama bu programı kullanmak suç. Yani bura da end-user dediğimiz, Cracker’ların hazırladığı yamanları kullanan kişiler suçlu durumuna düşüyor. Ama yine de yazılım korsanlığı yaygınlığını koruyor.

Hacker’lar gibi Cracker’ların da verdiği zararların yanında, yazılımların gelişmesinde oynadıkları rol oldukça büyüktür. Bir programın geliştirilmesi için grup halinde çalışmak, daha verimli sonuçlar ortaya çıkardığı gibi, bildiklerini paylaşmayı ve birbirine yardımcı olmayı yadsımayan cracker’lar da gruplaşma yolunu seçmişlerdir. Dünyada bu konuda önde gelen gruplar The Prozen Crev ve DTP’dir, bu gruba Türkiye’den örnek olarak; Desperata adında, 5-6 üyesi olan bir Türk Crack grubunu verebiliriz.

Evet. İşte siz bu gruplardan birindesiniz ya da birinden diğerinde geçiş evresindesiniz. Kararı siz verin.

volkan@ulcbilgisayar.com
İstanbul - 10.06.2003
http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail