Sağlık ve Bilgisayar

Mütemadiyen bilgisayar ortamındayız. Nereye gitsek, ne yapsak bilgisayarlarla yapıyoruz tüm işlerimizi. Bilgisayarların insan hayatına girdikten sonra kazandırdığı harikaları şöyle bir düşünün... Bir de götürdüklerini buyrun okuyun... Sigortacılık dünya ticaretinde neden önemli yer tutuyor? Durun ben söyleyeyim: İnsanın elindeki en değerli şey sağlık. İşte bu yüzden. Şu an sahip olduklarınızdan herhangi birini kaybedeceğinizi öğrenseniz en üzüleceğiniz, sağlığın kaybıdır değil mi? Yeni versiyonun bir atasözü açıklıyorum: “Sağlıklı bilgisayar kullanılan ortama, doktorlar girmez”.

O çok önem verdiğimiz sağlığımız, rutin işlerimizde, yapılacak işler arasında giderek sıra kaybederek, unutulmaya varana kadar ihmal ediliyor. Şu andan itibaren beynimize yeni bir komut veriyoruz: “Her dem sağlığını göz önüne al bilgisayar kullanırken,”  diyoruz. Sonra da yapılacak şeylere bir bakalım.

Bir bilgisayar kullanıcısı, hayatının 18 bin saatini bilgisayar başında geçiriyor. Bu da koskoca bir 24 ay demek, dur-durak bilmeden çalışırsak. Önceden, sanayileşme ile birlikte doktorlara yeni kazanç kapıları açılmaya başlandı. Ağır işlerde çalışan birçok insan, hastalıklar ve sakatlanmalar yaşıyordu. Şimdi tabiri caizse; sabahtan akşama kadar masa başında oturarak çalışan insanların başına geliyor bu rahatsızlanmalardan bazıları. İnsanlar bazen bunun farkında olmaz, bir şekilde akşam eve döndüklerinde, yorgunum, belim ağrıyor, kollarım ağrıyor, gözlerim yanıyor tarzındaki şikayetleri aslında tümden bilgisayar ortamlarının suçu. Bizim suçumuz ise yeterince karşı koyamamamız. İşte karşı koyma betimleri:

Tekrar yapılan hareketler

Klavyeyi kullanmak,bilek hareketleri, fareyi tık-tıklamak, sağa sola götürmek son derece kolay ve yorucu olmayan hareketler olarak gözlemlenebilir. Ama,çalışanlar uzun süre bu ortamlarda kaldıklarında disk kaymaları, kasılmalar, geçici felçler yaşayabilirler. Bu yüzden ağrımalar hissettiğinizde, çalışmaya bir müddet mutlaka ara vermeniz gerekiyor.

Çalışma atmosferi

Oturduğunuz koltukları, yüksekliği ayarlanabilen, sırt desteği olan ve yumuşak minderli şekilde seçmek doğru olur. Monitörlerin göz hizasının biraz altında ve tam karşınızda olması gerekiyor. Kollar klavye için masaya uzatıldığında, masaya değmeden 90 derecelik bir açıda olmalıdır. Bilgisayar masası sahibi olmak bu durumda iyi olacaktır.

Bilgisayara bakarken

Bilgisayar karşısında dik oturmak çok önemlidir. Yazı yazarken de parmakları tuşlara dokunurken kasmamalı ve yavaşça dokunulmalıdır. Önemli noktalardan bir tanesi de yazı yazarken kollar ve eller masaya dokunmamalıdır ki, maalesef hepimiz ilk başta bunu yapıyoruz.

Omuzlar her zaman rahat bırakılmış ve sırt desteklenir biçimde olmalıdır. Bileklerin ağrımaması için eller ve kollar aynı düzlemde olmalıdır. Bilekler eğimli halde yazı yazmak bir müddet sonra acı vermeye başlar. Ayaklar her zaman yere değmelidir. Karıncalanmalara neden olabilir. 

Göz bozuklukları

Bence en önemli risklerden biridir. Uzun sürelerde bilgisayar başında kalarak göz sağlığımıza sekte vurmuş oluruz. Bu rahatsızlıklar genelde, baş ağrısı, gözlerde yorgunluk hissi, yanma, batma ve kızarıklıklarla gösterir kendini. 4-5 saat bilgisayar kullanan birinin gözlerinde bu sayılan rahatsızlıklar kendini gösterir. Aslında yeni jenerasyon monitörler daha az radyasyon yayarak, yüksek tazeleme hızı gibi nedenler sayesinde daha az zarar vericidir, ama tamamen de ortadan kalkmamıştır bu durum. Gözlerinde zaten rahatsızlık olanların bilgisayar kullanırken kesinlikle gözlüklerini ya da lenslerini kullanmaları gerekir.

Bunun devamı olacak ikinci yazımızda da yapılması gereken egzersizlere değineceğiz.

wolkan98@hotmail.com
İstanbul - 01.07.2003

http://gulizk.com


Üst Ana sayfa e-mail