Teknolojik Sağlık Merkezi Evler

 

Bilirsiniz, her ettiğimiz duada: “Allah, önce sağlık versin” deriz. Sağlık, bir insan için verilmiş en güzel şeydir. Bunu hemen öyle anlayamazsınız. Lütfen, bu cümleleri aklınızda tutun ve hastalandığınız zaman aklınıza getirin. İşte o zaman anlarsınız ne demek istediğimi. Sadece duymak yetmez.

Arama sitelerine “sağlık” yazın ve durumun önemini biraz daha anlayın. Karşınıza ne kadar çok site çıkacak, görün.

Ve sağlık, değişen etmenlere göre kendini adapte etmek zorunda. Ediyor da. Mesela, alerji iğneleri, bundan 8-10 sene öncesine göre oldukça farklılaşmış durumda. Alerji testleri tek tek deri altına yapılan iğnelerden, bir çubukta dörtlü iğneler şeklinde evrim değiştirmiştir. Artık daha kolay; bunu sağlayan da tabi ki teknolojidir.İleride bu teknoloji sayesinde sağlık işleri giderek kolaylaşacak, evlerimize kadar girecek.

Yüksek teknolojili sağlık artık evlere giriyor; evler de 2010’un ecza dolabı oluyor. Geleceğinizdeki ecza dolabı; ev, eczane ve doktorunuzun ofisini dijital bir sağlık şebekesine dönüştürecek.

Bakteriyle güçlendirilmiş gargara: "İyi bakteriler" le güçlendirilmiş olan gargara, dişeti hastalıklarına neden olan patojenlerin büyümesine karşı koyacak. Merkezi Florida’da bulunan biyoteknoloji şirketi Oragenics, karışımı gelecek yıl Avrupa’ya pazarlamayı planlıyor.

İğnesiz enjeksiyonlar: Şırıngalar, iğnenin acısı ya da zahmetine gerek kalmadan kanınıza ilaç vuracak. Biyoteknoloji firması Aradigm, sıkıştırılmış nitrojen atışıyla derinizde bir delik açan, ardından da ağrı kesici ilaç aktaran bir alet geliştirdi.

Sürekli glikoz gözlemi: Şu anda FDA incelemesi altındaki FreeStyle Navigator şirketi, iğne derdi olmadan, “sadece derinin altına yerleştirilen bir sensör” yardımıyla, şeker hastalarının kanlarındaki şeker seviyesini her dakika ölçüyor.

Evde hastalık taraması: Bir mikroçip üzerine bir damla tükürük bırakın ve sistem, aralarında ağız kanseri, Alzheimer ve gribin de bulunduğu on hastalığı, herhangi bir belirti bile göstermeden teşhis edecek. Ayna, bulguları doğrulatmak için aynı zamanda bir doktordan da randevu alacak. UCLA Diş Araştırma Enstitüsü Başkanı David Wong, ağız kanseri için bir tükürük testi geliştirirken diğer hastalıklar üzerinde çalışıyor.

Erimeyen bandaj: Kanamayı durduran bu bandaj, pıhtının bir parçası oluyor ve hep yaşanan bandajın çıkma veya kayma stresini de yok ediyor. Virgina Commonwealth Üniversitesi'nde biyotıp mühendisi olan Gary Bowlin, erimeyen bandajı, fibrinojen proteinlerinin nano ölçekli fiberlerinden yarattı. Vücudun, trombositler gibi pıhtı unsurlarını bağlamasına ve birleştirmesine yardımcı olan fibrinojen, ardından da yarayı yok ediyor.

Güneşten korunma: Hiç kimse güneşten korunma kremini düzenli ve yeterince sıklıkta kullanmıyor. Çözüm, silikon tabanlı ve spreyli korunmalar geliştiren Kinesys şirketinden Rob Takeuchi’ye göre güneşin ilaçla durdurulmasında saklı. Eğer gerçekten güneşte yandıysanız, durumu tersine çevirebilirsiniz. AGI Dermatics, güneşin verdiği zararları tersine çeviren bir kremle ilgili klinik deneyler yürütüyor.

Robot eczacı: Ecza dolabı, ilaç kutuları üzerindeki radyo frekanslı etiketlerle reçeteleri takip ediyor. Yanlış şişeyi aldığınızda veya ilaçlarını unuttuğunuzda sizi uyaran sistem, şişe bittiğinde de internet üzerinden yenisini ısmarlıyor.

Sağlık uzmanı: Bu cihaz, kan basıncıyla kalp atış hızını kontrol eder ve size ve doktorunuza detaylı bilgi verir. Bir tartı da, kilonuzu, yağ oranınızı ve kas kütlenizi ölçer.

Arnold Schwarzenegger’in oynadığı 2000 yapımı “6th Day (6. Gün)” filminde bu konuyla ilgili çok güzel bir detayı, aklıma gelmişken aktarayım: Akıllı buzdolabı, süt kutusundaki süt miktarına bakarak bitmiş olduğunu anlıyor ve bir ışık yakıyordu sipariş vermek için. Yapılması gereken, sadece o butona basmak. Ve süt siparişi veriliyordu. Bunu gördüğümde büyük bir heyecan duymuştum. O buzdolabını görmeyi çok istemiştim. Hâlâ da istiyorum ve buna çok yaklaştığımı hissediyorum.

 

Kaynak:

www.hurriyet.com.tr
www.haberarsivi.com

Volkan Tolga
İstanbul - 08.11.2005
http://sufizmveinsan.com

 


Üst Ana sayfa e-mail