İletişimin doruğa ulaştığı ve iletişimsiz hiçbir şeyin yapılamadığı çağımızda, telefonların dışında bilgisayarımızın başında bile uzağı yakın eden en ucuz maliyetli iletişim araçlarından biri mail adreslerimizdir.
İnternet kullanım oranının hâlâ düşük olduğu ülkemizde, internet kullanmasına rağmen sağlıklı bir mail adresine sahip olmayan, olsa da kullanmayan birçok internet kullanıcısı var. Oysa diğer iletişim araçları ile (telefon vs.) istesek bile ulaşamayacağımız ya da maliyetleri açısından tercih etmeyeceğimiz o kadar çok yer, kişi, kurum var ki, mail ile sesimizi duyurabileceğimiz...

Hal böyle olunca, bir kişisel mail adresi edinmek, bunu yaparken de sağlıklı bir seçim yapmak söz konusu...

“Nasıl yani, mail adresinin sağlıklısı sağlıksızı mı var? O da nasıl oluyor?” derseniz, okumaya devam edin.

Her internete bağlı olan kişinin bir ISS (İnternet Servis Sağlayıcı) şirketine abone olduğu varsayılır. Aslında varsayılmaz, bu bir başkasının internet şifresini kullanmıyorsanız, zaten böyledir. Bu durumda size tahsis edilmiş mail adresiniz zaten vardır. Bazı ISS’ler bir  değil, üç adet mail hakkı verirler bazen.

Bunlar bu yazının konu başlığına uymayan yani Web tabanlı olmayan, teknik tanımlamayla POP3 sunucu destekli mail adresleridir. ISS’lerin abonelerine verdiği mail adresleri bu türdendir.

Bu yazının başlığının işaret ettiği mail adresleri ise, sitelerine ziyaret ve ziyaretçi sayılarını artırmak, sitelerinin adlarının kalıcı olmasını sağlamak ve günlük site hitlerini (günlük sitenin ziyaret ediliş sayısını) maximum seviyede tutarak bunun, reklam, ufak çaplı kamuoyu oluşturma gibi nimetlerinden faydalanmak amacı ile sundukları bir hizmettir. Bu hizmette site yöneticileri ziyaretçilerine adınız@siteadi.com türünden bedava mail tahsis eder ve bu sayede ziyaretçinin maillerini her kontrol etmek istediğinde sitesini ziyaret etmesini sağlayarak site hitini artırma yoluna giderler. Bu alışverişte deyim yerinde ise, alan da veren de memnundur.

Fakat bu tür mail adreslerinin çok önemli olmasa da avantajları ve dezavantajları vardır.

Mesela web tabanlı bir mail adresinizi dünyanın herhangi bir yerinde internete herhangi bir şekilde bağlı bir bilgisayardan rahatlıkla kontrol edebilirken, POP3 destekli mail adresinizi biraz daha zahmetli kontrol etmeniz gerekecektir. Bunun için öncelikle bir mail yönetim programı ve mail ayarlarını yapmayı bilmemiz gerekli. (Burada belirtmem gerekir ki, POP3 diye anlattığımız mail türleri, bu hizmeti veren ISS ye göre aynı anda web desteği de vermektedir. Yani POP3 mail adresinizi de Web tabanlı gibi her yerden kontrol edebileceğiniz hizmeti veren ISS’ ler de var.)

Diğer farklılık ise maillere ulaşmada harcanılan efor. POP3 maillere tek tıklama ile ulaşırken, web tabanlı maillere ulaşmak için yapmanız gereken, Internet Explorer, Netscape veya kullandığınız browseri açıp, adres satırında web tabanlı mailinizin bağlı bulunduğu sitenin adresini yazarak siteye bağlanmak, daha sonra maillerini kontrol etmek için kullanıcı adınızı ve şifreniz yazabileceğiniz alana ulaşmak ve maillerinizi beklemenizdir.

Web tabanlı mail hizmeti veren yerli ve yabancı siteler var. Ve yurtdışında bu hizmeti veren siteler çeşitli shareware programlarla desteklenmektedir. “Bu nasıl destek?” diye soracak olursanız, öyle bir program ki, programı makinenize yüklüyorsunuz ve istediğiniz kadar web tabanlı mail adresinizi tanımlıyorsunuz. ...@mail.com ....@hotmail.com ...@yahoo.com gibi onlarca sitenin mail serverlerine destek veriyor bu program. Ve internete girdiğinizde tanımladığınız yerleri sürekli mail var mı diye kontrol ediyor. Geldiğinde sizi uyarıyor ve en güzeli, siz uyarının üzerine tıkladığınızda direkt olarak browseriniz vasıtası ile mailiniz karşınızda, ne adres,  ne kullanıcı,ne de şifre yazmak gerekiyor.

Bu tür web tabanlı maillerin başka bir avantajı da, daha önce bahsettiğimiz üzere, sağlıklı bir seçim yapıp yurt dışından adı bilinen ve kaliteli hizmet veren bir hizmetten faydalandığınız takdirde, ömrünün daha uzun olacağı, yıllarca kullanabileceğinizdir. Hizmetini beğenmeyip ya da bir diğerinin daha ucuz olduğunu duyup, her ay bir ISS değiştirdiğinizde, pop3 mail adresinizi de değiştirmek zorunluluğunda olmanız hiç hoş bir durum değil. Düşünsenize, sık sık evini taşıyan birini kim ziyaret etmeye cesaret edebilir ki! Muhtemelen, birkaç ay önce oturduğu yerde değildir evi şimdi!..

Tüm bunların sonucunda demek ki, eğer kalıcı ve sağlıklı bir mail seçimi yapmak istiyorsak, mail.com (ve alternatif isimler veren aynı şirketin diğer mailleri), yahoo.com ya da hotmail.com gibi bir şirketin hizmetinden faydalanıp işimizi kolaylaştıracak shareware programlardan da yararlanmak akıllıca olacak gibi. Tüm bu laf kalabalığını aslında web tabanlı mail adresi kullananlara kolaylık sağlayacak bir program önermek için yaptım.

“Şunu kestirmeden söylesene kardeşim!” diyenler için hemen konuya giriyorum. Programın adı “anymail v1.50”. Bu program bir internet programı olmayı hak ediyor. Yapabildiklerini buraya yazmak pek akıl işi değil. Hem belki de benim bilmediğim daha neler başarıyor!... Ama, interneti açtığım anda, benim belirlediğim aralıklarla tüm web maillerimi benim yerime, bana hiç hissettirmeden kontrol etmesi, varsa beni uyarması, tek tıklama ile browser yardımı ile mailimi açması benim için yeterli aslında.

Gelen mailleri şifre yazmaya gerek bırakmaksızın açması güvenlik açığı gibi görünebilir. Ama değil, program her açıldığında kullanıcı adı ve şifre sorabiliyor isterseniz.

Sıra" bu programı nereden buluruz ?"sorusunun cevabını vermeye geldi. İster buraya tıklayıp çekmeye başlayın, isterseniz kendinize acımayın, biraz daha zahmete katlanıp başka neler yapıyormuş ya da kaç para imiş bu program diyerek orijinal sitesi olan www.anymail.com.my adresini ziyaret edip oradan çekin.
Fakat bu bir shareware program, unutmayın. Yani internetten çekip belli bir süre kullandığınızda süresi dolacak beğendiyseniz satın almanızı isteyecektir. İşte o zaman imdadınıza ya kredi kartınız yetişecek ya da bu işe yıllarını vermiş bir bilene soracaksınız.

İnternetinin hayatınız zorlaştırması değil kolaylaştırması dileğiyle...

Pcmemo
http://afyuksel.com
18.04.2001

 


Üst Ana sayfa e-mail