Bir Geyşa'nın Anıları


Arthur Golden’in aynı adlı romanından beyazperdeye aktarılan ‘Bir Geyşanın anıları’ Japonya‘da ve Çin’ de yasaklandı. Ülkemizde ise vizyona girdi.

Film, küçükken satın alınıp, geyşa olmak için yetiştirilen bir kızın hayatını konu ediyor. Filmin en önemli ayrıntısı, Japon Geyşaların Çinli oyuncular tarafından canlandırılmış olması. Geyşanın Anıları altı  dalda Oscar’a aday gösterilmiş.

Senaryonun kurgusu şöyle: Karısını kaybeden fakir bir balıkçı, iki kızından ayrılmak zorunda kalır. Filmin kahramanı Chiyo ( Suzuka Ohgo), henüz dokuz  yaşında iken kendini bir geyşa evinde bulur. Evin sahibi Anne (Kaoi Momoi ), Chiyo’yı eğitmeye çaba gösterirken, evin kötü kalpli Geyşası Hatsumomo ( Gong li) ona sürekli eziyet eder.

Chyo, bir gün Hatsuhmomo’yu evde sevgilisi ile yakalar. Böylece kötü kalpli geyşa ona iyiden iyiye düşman olur. Çünkü, bir Geyşanın hayatında duygulara ve aşka yer yoktur. Onların yetişme amacı, sadece yetişkin, zengin erkeklere hizmet etmektir. Birlikte oldukları erkeklere âşık gibi görünmeleri Geyşalığın ince bir sanatıdır.

Chiyo, bütün bunları bilmesine rağmen, gönlünü küçük bir kızken tanıştığı ve acılı günlerinde yardımını gördüğü Başkana (Ken Watanebe ) kaptırır. Ve artık onun için mücadele etmeye, iyi bir Geyşa olmaya niyetlenir. Gayesi, ona ulaşmaktır. Zorlu aşamalardan sonra bunu başarır, ama Hatsuhmomo’yu da çileden çıkarır. En gözde geyşa haline geldiği gün, âdet gereği, bekâreti satışa çıkarılır. Bu zengin erkekler arasında bir çekişmenin başlangıcıdır. Daha sonra İkinci Dünya Savaşı patlak verir. Başkan, onun savaş alanı dışındaki  bir bölgeye gitmesine yardımcı olur. Ve Chiyo, sonuçta ilk günden beri gönlünü kaptırdığı Başkanın, kendisini himaye ettiğini, ilgilendiğini anlar…

Budizm’in ve Uzakdoğu felsefelerinin tüm dünyada popülerleşmesi, insanların new age akımlarına daha fazla ilgi göstermesine neden olmuştur. Bu fırsatı çok iyi değerlendiren yapımcılar, Geyşanın hayatını konu alan filmi beyazperdeye aktarmada tereddüt göstermemişler.

Filmin, adı geçen ülkelerde yasaklanmasına gelince; Japonya’da gösterime girmemesi, Geyşalığın kendi kültürlerine ait olmasına karşın Çinli sanatçılar tarafından oynanmasıdır. En az bunun kadar önemli diğer faktör de senaryo içinde Geyşaların satılık birer kız gibi gösterilip Amerikalı subaylara peşkeş çekilmeleridir. Tabii bu husus, Çin’in de kızdırılmasına ve orada da yasaklanmasına neden oluyor. Her iki ülke bir çember üzerinde hareket etseler de, tarih o dönemlerde kırsal kesimdeki fakir kızların geyşa olarak satıldığını ortaya koyuyor.

‘Bir Geyşanın anıları’ için geçerli notum 10 üzerinden 8.5

Size iyi seyirler diliyorum.

Hoşça kalın.

İstanbul - 16.02.2006
afyuksel@hotmail.com
sufafy@hotmail.com

http://sufizmveinsan.com


Üst Ana sayfa e-mail