Ansızın ölüm mü’min için rahmet, kafir için ise esefle (üzüntü ile) yakalanmadır. (İBN-KESİR CİLT; VI S; 3037)
Resulullah (sav) bir gece Hz Ali’yi ve kızı Fatıma’yı uyandırarak; namaz kılmayacak mısınız? Demiş. Hz Ali demiş ki; Ey Allah’ın Resulu, bizim nefislerimiz Allah’ın elindedir. Allah bizi göndermek isterse gönderir. Hz Ali; ben böyle deyince, Hz Peygamber yanımızdan ayrıldı ve bir daha dönmedi. Fakat onun ayak baldırlarına vurarak;; “insanın en çok yaptığı iş tartışmadır.”buyurduğunu duydum. (İBN-KESİR CİLT; X S; 5017)
Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Her kim cenazeyi takip eder ve onu üç kez taşırsa, cenazeye karşı üzerine düşeni şüphesiz yapmış olur.” (SÜNEN-İ TIRMIZİ CİLT; II S; 230)
Abdullâh b. Abbâs (r.a.): şöyle demiştir:
Nebiyy-i Mükerrem salla'llâhu aleyhi ve sellem'in (son hastalığında) ağrısı iştidâd edince: "Yazı yazacak şey getiriniz. Size öyle bir kitâb (vasiyyetnâme) yazdırayım ki ondan sonra hiç dalâlette kalmayasınız." buyurdu. Ömer radiya'llâhu anh: "Nebiyy-i Ekrem salla'llâhu aleyhi ve sellem'in hastalığı ağırlaştı. Elimizde ise Allâhu Teâlâ'nın Kitâb'ı vardır. O bize yeter." dedi. Bunun üzerine (oradaki Sahâbe beyninde) ihtilâf çıktı. Sözleri birbirine karıştı. (Resûlu'llâl salla'llâhu aleyhi ve sellem de): "Yanımdan savulun. Benim yanımda nizâ' olmaz." buyurdu. (SAHİH-İ BUHARİ NO; 94)
Cenabı Peygamber Efendimiz: “Cenabı Hak muhtekirlerle katilleri cehennemde bir arada yakacaktır.” buyuruyor. (İLAHİ EMİRLER S; 500)
Evden önce komşu, yol (a çıkma) dan önce arkadaş, göçmeden önce azık temin etmek gerekir. (TABERANİ)
Kıyamet gününde üç sınıf insan şefaat eder: Peygamberler, sonra alimler ve sonra da şehidler. (İBN-İ MACE)
Diline sahip olan, evinde huzur bulan ve hatasına (günahına pişman olup) ağlayan kimseye müjdeler olsun.(TABERANİ)
Cebrail (a.s) bana ne zaman gelse, hep şu iki dua ile (dua etmemi) emretti; ”Ya Rabbi, beni helal (rızık) ile rızıklandır ve bana salih amel işlet.” (HAKİM, TIRMIZİ)