Bilgisayarınızdan iyi bir performans ve iyi bir hız istiyorsanız RAM seçerken dikkatli olmanız gerekir. Bilgisayarımızı oluştururken seçeceğimiz ilk ve önemli parçalardan biri olan RAM geçici kısa dönem bilgileri saklayan yani art arda yapılan işlemleri hafızada tutan, bu şekilde birçok işlemi bir arada yapmayı sağlayan bir özelliğe sahiptir ki bu da bize kolay bir kullanım sağlıyor. Örneğin, internette bir çok sayfayı ve birçok word-exel dosyasını açabiliriz aynı anda. İnternette gezinirken gereğinden fazla sayfa açınca bilgisayarın kilitlendiği, aşırı yavaşladığı veya kendini kapatıp açtığını (reset) hepimiz tecrübe etmişizdir. Değişik anakartlarda kullanılan RAM tipleri farklıdır. Pentium III’lü sistemlerde kullanılanılanla Pentium mmx’li sistemlerde kullanılan RAM’ler değişiktir. Pentium mmx’ lerdeki EDO RAM’ler günümüzde yerini SD RAM tiplerine bırakmışlardır gelişen teknolojiyle beraber.

RAM NEDİR, NEDEN VAR?

RAM kelimesi İngilizce “Random Access Memory” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiştir.Türkçe tam karşılığı ise “rastgele erişimli hafıza” dır. Sabit disk ya da benzeri saklama aygıtları gibi mekanik parçaları yoktur ve bu tarz belleklerden karşılaştırılamayacak kadar hızlıdırlar. Sabit disk ya da benzeri saklama aygıtları işlemciye cevap veremeyecek kadar yavaştır.Konuya işlemci açısından yaklaşılırsa… Özellikle günümüz işlemcileri yüksek saat frekans hızları ile gerçekten yüksek performanslıdırlar. Ve doğal olarak ortada işlenecek veri olduğu sürece.

Kısacası işlemci verileri ne kadar yüksek hızda işliyor olursa olsun, veriler kendisine yeterince hızlı ulaşmadıkça iyi performans gösteremez. İşte RAM’ler tam burada işlemciyle aynı dili konuşabilecek kadar hızlı bileşenler olarak devreye giriyorlar. Biz bilgisayarımıza, yani işlemcimize yerine getirilmesi gereken emri veriyoruz. Diyelim ki bu emir bir oyun çalıştırmak olsun.CD’mizi yerleştirdik ve kısayolu tıkladık. O anda işlemci kısayolun işaret ettiği dosyayı sabit diskimizden ister, alır ve çalıştırır. Bundan sonra işlemcinin yapması gereken bize oyun oynamamız konusunda yardımcı olmak,bunun için gerekli hesaplamaları yerine getirmek, ses ve grafik dosyalarını işlemektir. Bunu yapabilmesi için de takdir edeceğiniz üzere bu dosyaların kendine istediği anda, hızlı bir şekilde ulaştırılmasını ister. Sabit disk bu isteğe cevap verebilecek hızda değildir. Böylece CPU (işlemci) ona, sen  bu oyunla (ya da herhangibir program) ilgili gerekli tüm dosyaları RAM’e ilet der. İşlemci de bundan sonra dosyalara kolayca ve hızlı bir biçimde ulaşmanın dayanılmaz hafifliğini yaşar. Çünki RAM’imizi iyi seçtik.

RAM TİPLERİ

Öncelikle fiziksel yapıları ve anakart üzerine bağlandıkları slotlara gore sınıflanır ve isimlenirler. İlki 30 pinli DIMM bellekler artık teknoloji haberlerinin tarih bölümünde yer almaktadırlar. 72 pinli DIMM bellekler ise P II serisi ve yeni anakartlardan once kullanılmaktaydılar. Günümüzde izlerine rastlamaktayız. 168 pinli SIMM bellekler ise asıl bilmemiz gereken yeni nesil PC’lerde kullanılanlardır. Bunlardan şu an bizim için lafı edilebilecek olanı SD-RAM’lerdir ve SIMM bellek sınıfındadırlar.

SÖZLÜK :

DIMM:

Dual In-line Memory Module. Burada önemli olan “Dual” yani ikili ifadesi. Çünkü DIMM modüller ancak çift olduklarında çalışabilirler. Kısacası bir anakartta bir ya da üç tane DIMM modülü çalıştıramazsınız.64 MB Ram’e ihtiyacınız varsa iki tane 32 yada dört tane 16 MB kullanılabilir.

SIMM :

Single In-line Memory Module. Yeni jenerasyon anakartlar ve PC’lerde kullandığımız SD-RAM’ler bu sınıftandır. Bizim için önemli olan “Single” yani “tek” tir. SIMM modüller anakart üzerinde istenildiği kadar kullanılabilir. Bunun nedeni ise anakart üzerine DIMM modüllerdeki gibi 72 pinle değil, 168 pinle bağlı olmasıdır. İstenilen 32 bit bant genişliği bu şekilde sağlanmış olur.

PIN :

Çiplerin ve diğer kartların bilgisayara bağlanmasına yarayan ve yuvalarındaki karşılıklar sayesinde kartlar arasında bağlantıyı kuran metal çıkıntılardır.

Volkan Tolga
http://sufizmveinsan.com

06
.06.2001

Kaynak:
Akşam gazetesi-Canteen dergisi.

 


Üst Ana sayfa e-mail